Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
9.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

korupcija

Sreda, 3. 12. 2014, 9.03

6 let, 6 mesecev

Slovenski javni sektor enako koruptiven kot v Litvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija si na lestvici zaznave korupcije mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International (TI) skupaj z Dominiko in Litvo deli 39. mesto.

Indeks percepcije korupcije razvršča države glede na percepcijo razširjenosti korupcije v javnem sektorju na lestvici od 0 (močno koruptivna država) do 100 (čista država). Slovenija je letos zbrala 58 točk, eno več kot lani in tri manj kot leta 2012.

Porast korupcije v Turčiji Med našimi sosedami najmanj korupcije zaznajo v Avstriji, ki se je uvrstila na 23. mesto, za Slovenijo pa so se na lestvici znašle Madžarska (47. mesto), Hrvaška (61. mesto) in Italija (69. mesto). Na prvih treh mestih na lestvici so sicer Danska, Nova Zelandija in Finska, na repu 175 držav, vključenih v državo, pa so pristale Sudan, Severna Koreja in Somalija.

Poročilo opozarja na porast korupcije v Turčiji, ki je izgubila največ mest, ter slabo uvrstitev hitro rastočih gospodarstev iz skupine Bric – Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. TI letos opozarja na vlogo mednarodnih bank in svetovnih finančnih centrov, ki elitam v nekaterih državah v razvoju omogočajo, da skrijejo ali operejo svoje nezakonito pridobljene milijone.

Nezakonita sredstva pristala v velikih finančnih središčih Kot pojasnjuje predstavnica TI Robin Hodess, so pri skoraj vseh bančnih škandalih nezakonita sredstva, pridobljena s korupcijo ali pranjem denarja, pristala v velikih finančnih središčih, kot so London, New York ali Frankfurt.

Spomnila je na visoke kazni, ki sta jih plačala banka HSBC, ker je omogočila pranje denarja v Mehiki, ter BNP Paribas, ker je prenašala sredstva v imenu Sudana in drugih držav na črnem seznamu ZDA.

V Sloveniji ni dovolj politične volje za uveljavljanje transparentnosti Kot opozarja generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria, v Sloveniji kljub navideznemu naporu za večjo transparentnost v javni in državni upravi še vedno ni dovolj politične volje za njeno uveljavljanje v praksi.

Ne spreglejte