Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 3. 2018,
17.48

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Zagreb film nagrada

Nedelja, 4. 3. 2018, 17.48

6 let, 2 meseca

Slovenski film prejel posebno priznanje v Zagrebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
kinodvorana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Najboljši film mednarodnega tekmovalnega programa letošnjega 14. festival dokumentarnega filma Zagrebdox je Of Fathers and Sons (O očetih in sinovih) sirskega režiserja Talala Derkija. V regionalnem programu je posebno priznanje končalo v rokah slovenskega režiserja Matjaža Ivanišina za film Playing Men.

Derki je prejel nagrado veliki pečat za dokumentarec, ki ga je posnel v družini islamskih skrajnežev, ki se ji je predstavil kot džihadu privržen fotoreporter. Sirski režiser, ki je bil tudi gost zagrebškega festivala, je dve leti spremljal odraščanje mladoletnih fantov, ki sta se pripravljala za borca skrajne skupine Islamska država. Derki je dobil nagrado tudi kot film, ki je najbolj zagovarjal človekove pravice.

Oče svoje sinove iz otrok izuri v morilce

"Žirija je podelila glavno nagrado filmu, ki je predstavil, kako nek oče oblikuje svoje sinove iz otrok v izurjene morilce. Velikansko tveganje, kateremu se je avtor izpostavil, je prineslo napeto kombinacijo ljubezni in ekstremizma, ki se prenaša s kolena na koleno", so zapisali v obrazložitvi glavne nagrade na spletni strani festivala. V mednarodni konkurenci so od začetka Zagrebdoxa prejšnjo nedeljo predvajali 21 filmov.

Glavno nagrado na regionalnem programu pobrala Srbkinja

V regionalnem programu je glavno nagrado na sobotni razglasitvi pobral srbski dokumentarec Druga stran vsega avtorice Mire Turajlić, ki je osvojil tudi občinstvo letošnjega Zagrebdoxa.

Film skozi zgodovino beograjske družine, ki živi v razdeljenem stanovanju, ponuja metaforo nekdanje in sedanje oblasti v Srbiji. Turlajićeva je v intimnih prizorih odnosa matere in hčerke predstavila turbulentno zgodovino države, v kateri se politične okoliščine nenehno spreminjajo, je zapisala regionalna žirija.

Posebno priznanje dobila tudi hrvaško-slovenska koprodukcija

Posebno priznanje v regionalnem programu si je prislužil Ivanišin za film v katerem "razburljivo in na drugačen način obravnava moškost, rivalstvo in prehod iz nedolžnosti v strupenost v igrah, ki jih igramo", je pojasnila žirija. Med sedemnajstimi regionalnimi dokumentarci je posebno priznanje dobila tudi hrvaško-slovenska koprodukcija "Dani ludila" avtorja Damiana Nenadića.

Na letošnjem Zagrebdoxu so v teden dni predvajali 125 filmov v različnih festivalskih programih. Po sobotni sklenitvi tekmovalnih programov so danes na sporedu nagrajeni in najbolj obiskani filmi.

Ne spreglejte