Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2015,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 8. 2015, 7.43

8 let

Slovenskega arbitra bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je za imenovanje slovenskega arbitra pooblastila predsednika arbitražnega sodišča, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Premier Miro Cerar ni mogel napovedati, kdaj bo predsednik sodišča Gilbert Guillaume imenoval novega, že tretjega slovenskega arbitra. Je pa izrazil pričakovanje, da bo sodišče v popolni sestavi, torej da bo štelo pet članov, konec avgusta oziroma septembra. "Slovenija upravičeno pričakuje nadaljevanje arbitražnega postopka, za kar ima sodišče vsa pooblastila. Ne nazadnje je to tudi dolžnost sodišča, ki je zapisana v samem arbitražnem sporazumu," je dejal Cerar.

Vlada si želi, da sodišče deluje neodvisno in nepristransko Vlada se je sicer za prepustitev odločitve po premierjevih besedah odločila zato, ker je želela odvrniti sum o pristranskosti sodišča. "Želimo omogočiti, da sodišče deluje neodvisno, nepristransko in sprejme pravično odločitev," je dodal.

"Vloga arbitrov ni, da bi navijala za katerokoli stran, zato bo Slovenija predstavila svoje argumente prek svojih odvetnikov. Ti morajo tribunal najprej prepričati, da nadaljuje svoje delo in da za Slovenijo sprejme ugodno rešitev," je pojasnil.

Cerarja še čudi odsotnost ministrov SD na seji vlade in meni, da gre za pomanjkanje čuta za odgovornost. "Mislim, da to ni dobro. Na to bodo morali odgovoriti sami. Me pa veseli, da so vse stranke izrazile podporo nadaljevanju procesa," je še dejal.

Dve pismi iz Slovenije Slovenija je danes stalnemu arbitražnemu sodišču sporočila, da predsednika arbitražnega sodišča prosi, da on imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal sodnika Ronnyja Abrahama. Kot so še sporočili z MZZ, je v ločenem pismu Slovenija tudi odgovorila na pismo Hrvaške registrarju stalnega arbitražnega sodišča z 31. julija in v njem zavrnila enostransko hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma ter hkrati sporočila, da se ne strinja, da bi moralo sodišče prenehati z nadaljevanjem postopka.

Karl Erjavec: Hrvaški zmanjkuje argumentov Odbor DZ za zunanjo politiko sicer podpira nadaljevanje arbitražnega postopka. Erjavec je pojasnil, da je bila razprava na odboru zelo konstruktivna. Na seji vlade pa bo predlagana odločitev glede arbitra. Dokončno odločitev bo po njegovih besedah sporočil predsednik vlade Miro Cerar.

Ob tem je minister zagotovil, da je slovenska diplomatsko-konzularna mreža aktivna in da različnim prestolnicam pojasnjuje slovensko stališče. Arbitražni sporazum je mednarodna pogodba, ki je ni mogoče enostransko prekiniti. Gre za najbolj primeren inštrument za razreševanje tovrstnih vprašanj, zlasti v regiji, kot je Zahodni Balkan, je poudaril Erjavec.

Erjavec pričakuje, da bo hrvaškega arbitra imenovalo sodišče Na novinarsko vprašanje, kaj za arbitražno sodišče pomeni, če Hrvaška svojega arbitra ne bo imenovala, je Erjavec odvrnil, da je sporazum jasen. "Če kakšna od strani ne imenuje arbitra, to stori predsednik arbitražnega sodišča," je pojasnil. Zato zunanji minister pričakuje, da bo hrvaškega arbitra imenoval predsednik arbitražnega sodišča in da se bo postopek nadaljeval.

Hrvaška po prepričanju Erjavca z enostranskimi dejanji ne more ustaviti arbitražnega postopka. O očitkih glede dodajanja dokumentov pa je minister povedal, da so kot stranka v postopku vse dopolnitve izvedli v skladu s proceduro oz. v skladu z arbitražnim sporazumom ter da niso imeli niti želje, da bi arbitražnemu sodišču nelegalno podtikali kakšne dokumente.

"Hrvaški strani zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka," meni Erjavec. Kot je pojasnil, so na Hrvaškem očitno ugotovili, da t. i. prisluškovalna afera ne bo zaustavila postopka, zdaj pa iščejo druge argumente, kako bi ga zaustavili.

Ne spreglejte