Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2017,
18.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

izsiljevanje

Sreda, 21. 6. 2017, 18.27

6 let, 6 mesecev

Slovenska policija skupaj z Europolom za preprečevanje izsiljevanja in spolnih zlorab na spletu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Europol je v ponedeljek s partnerji, med njimi je slovenska policija, začel preventivni projekt Reci ne, s katerim opozarja na vzroke in posledice izsiljevanja in spolnih zlorab otrok in mladostnikov na spletu. Slovenska policija letno obravnava okoli 10 takšnih primerov, pri čemer meni, da je takšnih zlorab veliko več, a niso prijavljene.

Pri Europolu so v okviru kampanje izdelali tudi posebno spletno stran, kjer so dostopne vse informacije o projektu. Na spletni strani so med drugim objavljene povezave na video, ki je bil izdelan prav za namen ozaveščanja. Video je pripravljen v 23 evropskih jezikov, tudi v slovenskem. Preveden je tudi v madžarski in italijanski jezik in tako dostopen tudi manjšinam, saj smo želeli zajeti čim širšo populacijo v Sloveniji, so sporočili s policije.

Brezskrbna uporaba interneta ima svoje pasti

otrok, zloraba, internet, strah | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kot je poudaril vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Anton Klančnik, je življenje mladostnikov močno vpeto v internet in sodobne tehnologije. Digitalni svet je skoraj že postal način njihovega življenja in osebnega razvoja.

Brezskrbna uporaba interneta pa ima svoje pasti, je opozoril. Na spletu so namreč tudi uporabniki, ki poiščejo mladoletne žrtve in pridobijo njihovo zaupanje, da bi jih pozneje lahko izsiljevali ali za spolne namene ali za denar. Takšni storilci so prisotni povsod, kjer so tudi mladi, tako z njimi igrajo spletne igre, obiskujejo klepetalnice, namenjene mladim, obiskujejo spletne strani za otroke, družabna omrežja in drugo.

Slovenska policija letno obravnava okoli 10 tovrstnih primerov. Zneski, zahtevani za plačilo, so razmeroma nizki, gibljejo se med 20 in 150 evri. Storilci so tako iz Slovenije kot iz tujine. So različnih profilov in izobrazbe, prihajajo iz različnih okolij, skupno pa jim je, da so večinoma samotarji, brez družabnega življenja. Večinoma so moškega spola, so še navedli na policiji.

Ne spreglejte