Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
10.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

31

Natisni članek

splet zloraba spolni napad policija

Torek, 20. 12. 2022, 10.20

1 leto, 4 mesece

Deklico najprej prisilil v pošiljanje fotografij, nato pa še v spolni odnos #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

31

"23-letni osumljenec, ki je prebival na območju Gorenjske, je z deklico, mlajšo od 15 let, navezal stik prek družabnih omrežij in jo z grožnjami prisilil, da mu je poslala fotografije intimnih delov telesa, nato pa se je z njo srečal na dogovorjenem kraju in jo prisilil v spolna dejanja," je na novinarski konferenci pojasnil kriminalistični inšpektor s policijske uprave Ljubljana Primož Podbelšek.  "Strašljivo je to, da so ves čas na internetu in opazujejo, kdaj se bo pojavil neki otrok," je na napadalce opozoril vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Osumljencu, ki mu je v začetku decembra preiskovalni sodnik odredil pripor, so med preiskavo zasegli več elektronskih naprav, na katerih so poleg komunikacije z omenjeno deklico odkrili tudi fotografije več drugih mladoletnih deklet, je izpostavil Podbelšek.

Osumljenemu očitajo kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora, ter kazniva dejanja posesti, izdelave in prikazovanja pornografskega gradiva, za kar je zagrožena zaporna kazen do osem let zapora.

"Posnetki krožijo po spletu in jih je izredno težko v celoti odstraniti"

Na policijski upravi Ljubljana so letos končali preiskavo 21 tovrstnih dejanj, za katre so osumljene različne osebe, nekaj kaznivih dejanj pa je še v preiskavi. "Osumljenci prek družbenih omrežij, kot sta Snapchat in Instagram, vstopijo v stik z otroki in jih nagovorijo, v nadaljevanju od njih z grožnjami pridobijo fotografije in posnetke, kasneje pa jih z njimi izsiljujejo, objavljajo na spletu in si jih izmenjujejo s sostorilci. Ti posnetki krožijo po spletu in jih je izredno težko s spleta v celoti odstraniti. V prvi vrsti so za varnost otrok na internetu odgovorni predvsem starši, ki naj se z otroki pogovorijo o nevarnostih na spletu ter se o njih tudi sami podučijo," je opozoril Podbelšek.

Po njegovih besedah je izrednega pomena, da se pri takem dejanju komunikacija s storilcem nemudoma prekine, vendar naj se ne izbriše, hkrati pa je zadevo treba prijaviti policiji.

"Strašljivo je, da so ves čas na internetu in opazujejo"

"Storilci se med seboj pogovarjajo in poučujejo, v kakšnem okolju in kako pristopiti do otroka. Uporabljajo različne načine komunikacije z otroki in iščejo načine, kako jih nagovoriti. Strašljivo je to, da so ves čas na internetu in opazujejo, kdaj se bo pojavil neki otrok. Po naših izkušnjah mine zelo kratek čas od takrat, ko otrok vstopi v klepetalnico, do takrat, ko z njim v stik stopi nekdo, ki ga želi zlorabiti," je povedal vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Kot je dejal, število tovrstnih kaznivih dejanj raste, ob tem pa je opozoril, da vse več vedno mlajših otrok neomejeno brska po internetu, kar povečuje njihovo izpostavljenost. Med drugim so prisotni tudi v kanalih za komuniciranje pri računalniških igrah. "So zelo dobri manipulatorji, ki od otrok dosežejo nekaj, česar ti sicer ne bi storili," je zatrdil.

"Starši naj otroku ne dajo prehitro v uporabo pametne naprave, naj ne dovolijo, da jo otrok uporablja nenadzorovano in da ima neomejen dostop do interneta. Starši naj ne pustijo, da otroci hodijo s pametnimi napravami v otroške sobe, in naj ne dovolijo, da spijo z njimi ali hodijo z njimi v toaletne prostore," je še izpostavil.

Marko Rupnik
Novice Izpoved: Rupnik me je nagovarjal k seksu v troje in se skliceval na Sveto trojico

Tudi FBI opozarja na porast števila najstniških žrtev spletnih napadov

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je medtem v ponedeljek opozoril na skokovit porast števila najstnikov, ki so tarča spletnih napadov in izsiljevanja, potem ko jih z zvijačo prisilijo v pošiljanje golih fotografij. Žrtev takih prevar je bilo letos najmanj tri tisoč, več kot deset pa jih je naredilo samomor. STA

Italijanska policija
Novice V Italiji prijeli še štiri osumljene napadov na ženske na silvestrovo
Ne spreglejte