Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 5. 2016,
10.21

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Dež vreme

Četrtek, 12. 5. 2016, 10.21

7 let, 11 mesecev

Slovenijo zajelo močno deževje, voda zalila klet

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
dež | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Od zahoda se nad vso Slovenijo širi dež. Mogoči so tudi močnejši krajevni nalivi. Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi konec tedna.

Padavine so nas zjutraj dosegle z zahoda. Okoli pol osme ure zjutraj je v Sedlu v občini Kobarid meteorna voda zalila prostore v enostanovanjski hiši.

Popoldne vremenoslovci napovedujejo, da se bo ponekod delno zjasnilo, nastale bodo še posamezne plohe ali nevihte. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Občasno bo deževalo. Čez dan se bo povsod pooblačilo, dež se bo razširil nad večji del države. Jugozahodnik se bo okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 15 do 21 stopinj Celzija.

Hladna Zofka in mokri ledeni možje

Od danes do sobote godujejo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki so po ljudskem izročilu zaradi pogostega hladnega vremena v tem času znani kot ledeni možje. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še mogočem prodoru polarne zračne mase lahko pojavi maja. Letošnji ledeni možje bodo glede na napovedi meteorologov bolj deževni kot hladni.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v zahodnih krajih. Mogoča bo tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter.

Hladneje bo v nedeljo, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu poimenovana tudi kot uscana Zofka. Padavine bodo čez dan ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo. Hladneje bo, na Primorskem bo prehodno zapihala zmerna burja.

Začetek naslednjega tedna bo bolj suh. V ponedeljek in torek bo razmeroma sveže, jutranje temperature bodo okoli 5, popoldanske pa okoli 15 stopinj, v drugi polovici tedna pa bo postopno spet topleje. V prvi polovici prihodnjega tedna bo deloma sončno s kakšno popoldansko ploho. Nekoliko bolj oblačna bo druga polovica tedna. Večja verjetnost za padavine bo v četrtek.

 

Ne spreglejte