Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
8.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme sneg

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 8.13

8 let

Slovenijo je zajelo močno sneženje, ponekod bo zapadlo do pol metra snega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po Sloveniji močneje sneži, kar zopet povzroča največ preglavic v prometu. Zaenkrat imajo Darsovi delavci največ dela na primorski avtocesti med Postojno in Senožečami.

Na tem odseku plužijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, začeli pa so izločati tudi tovornjake, ki vozijo po Sloveniji, je dejal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste RS (Dars). Promet po slovenskih cestah sicer po njegovih besedah poteka brez večjih posebnosti. Delavci Darsa izločajo tovorna vozila iz smeri Kopra oz. Italije proti notranjosti Slovenije in v obratni smeri, je dejal in dodal, da morajo vozniki prilagoditi vožnjo razmeram na cesti oz. naj ne gredo na pot, če ni nujno. Na odstavnih pasovih ali počivališčih že več kot 1800 tovornjakov Potem ko so se v Italiji odločili, da mejo zaprejo zaradi napovednih snežnih padavin, so na naših cestah tovornjake začeli izločati že v nedeljo. Po državi na odstavnih pasovih ali počivališčih je tako že popoldne stalo več kot 1800 tovornjakov. Voznike oskrbujejo z napitki in hrano Pripadniki Civilne zaščite in gasilci voznike izločenih tovornjakov oskrbujejo z napitki in hrano, kar je potrdil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan. Na prošnjo Darsa so namreč voznikom na pomoč priskočili gasilci in pripadniki civilne zaščite. Po dva pripadnika hrano in napitke delita na šestih bazah, in sicer na primorski avtocesti, pri Ljubljani, na Dolenjskem, pri Slovenskih Konjicah in na Vranskem, je povedal Šestan. Z delom so gasilci in pripadniki CZ začeli ob 16.30. Na pot so se odpravili z Darsovimi vozili s posebnimi varnostnimi oznakami. Tovorna vozila namreč v koloni stojijo na odstavnem pasu. Pripadniki CZ bodo v pripravljenosti Kot so zapisali na ministrstvu za obrambo, pa je Šestan tudi odredil, naj bodo pripadniki CZ v pripravljenosti tudi v nočnem času in v torek. V Sloveniji je namreč v naslednjih urah napovedano močnejše sneženje, zaradi česar bo zapora morda trajala dlje časa. Sneženje bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponekod lahko zapade tudi okoli pol metra suhega snega. Ponoči bo zapihala tudi burja, ki bo gradila snežne zamete. Sneženje se bo z občasnimi prekinitvami predvidoma nadaljevalo do vključno četrtka. V notranjosti bo zapadlo še dodatnih 10 do 25 centimetrov snega.

Ponekod bo zapadlo do pol metra snega Močno sneženje je sicer zajelo vso državo. Močneje bo snežilo vso noč in v torek dopoldan, je za Planet Siol.net povedal vremenoslovec Brane Gregorčič. Agencija RS za okolje je zaradi napovedane velike količine snega izdala opozorilo. Sneženje, ki državo zajelo v noči na torek, bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Sprva bo snežilo tudi v večjem delu Primorske.

Sneženje, ki državo zajelo v noči na torek, bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Sprva bo snežilo tudi v večjem delu Primorske. Od ponedeljka zvečer do torka opoldne bo v pasu od severne Primorske prek Notranjske do Kočevske in Bele krajine padlo od 25 do 40, lokalno lahko tudi okoli 50 centimetrov suhega snega. Drugod bo zapadlo od 15 do 25 cm snega. Ponoči bo zapihala burja, ki bo, razen v neposredni bližini morja, gradila snežne zamete, so objavili na spletni strani Arsa.

Opozarjajo tudi, da bo danes in v torek povišano plimovanje morja. V noči na torek med 22.00 in 1.00 lahko morje poplavi območja pogostih poplav. Povišano plimovanje pričakujejo tudi v torek med 10.00 in 13.00 uro.

V Piranu je zaradi povišanega plimovanja deloma poplavljeno Prešernovo nabrežje do Punte. Morje je malo po 19. uri začelo zalivati nekatere nižje ležeče predele obale. Po podatkih tamkajšnjih gasilcev voda že zamaka v nekatere restavracije na nabrežju. Pričakovati je, da bo plima do 23. ure še naraščala. Malo po 20. uri se je v Piranu sprožila tudi sirena javnega alarmiranja. Prebivalci so večino vozil, parkiranih na poplavljenem območju, po podatkih tamkajšnjih gasilcev sicer umaknili.

Občasno bo snežilo tudi v sredo V torek popoldne in zvečer bodo padavine slabele in predvsem na zahodu prehodno ponehale. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, veter bo ponekod gradil snežne zamete. Temperature bodo od –5 do 0, na Primorskem od 1 do 6 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno, občasno bo še snežilo, na Primorskem padavin po povečini ne bo. V četrtek bo pretežno oblačno, ponekod v notranjosti bo še naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V notranjosti države bov sredo in četrtek zapadlo še dodatnih 10 do 25 cm snega.

"Na pot se ne odpravljajte, če to ni nujno" Uporabnikom primorske avtoceste na Darsu priporočajo, da se, če to ni nujno, ne odpravljajo na pot v času napovedanih vremenskih nevšečnosti in posledično težav v prometu. V nasprotnem primeru naj se na pot odpravijo pravočasno, z ustrezno zimsko opremo, upoštevajo naj prometno signalizacijo ter vožnjo prilagodijo razmeram na cestišču. Če pride do zastojev, naj upoštevajo pravilo razvrščanja na avtocesti.

Ne spreglejte