Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2016,
9.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

poplave vreme

Sobota, 5. 11. 2016, 9.59

6 let, 6 mesecev

Za severozahod države razglašen rdeči alarm. Grozijo poplave in zemeljski plazovi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Reke v zahodni polovici države naraščajo, zlasti na območjih Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, na Bovškem, Bohinjskem in Vipavskem. V prihodnjih urah se bo naraščanje rek na teh območjih nadaljevalo. Pri tem lahko posamezne reke poplavijo, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso). Za severozahodno Slovenijo je razglašen rdeči alarm.

V noči na nedeljo bodo naraščale tudi reke v južni in osrednji Sloveniji, v nedeljo čez dan pa tudi drugod po državi. Ob nevihtah in močnejših nalivih lahko hitro porastejo manjši vodotoki in hudourniki ter pri tem tudi poplavijo. 

Narasla bo tudi Sava

V nedeljo bo močneje narasla tudi reka Sava v srednjem in spodnjem toku. Kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke ter reke na severovzhodu Slovenije pa bodo dosegle največje pretoke predvidoma v ponedeljek.

Rdeči alarm za severozahodni del države

Zaradi obilnih padavin je Arso je za severozahodni del Slovenije za jutri razglasil rdeči alarm.

Kaj pomeni rdeči alarm

Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe.

Morje lahko poplavi nižje dele obale

V noči na nedeljo in v nedeljo sredi dneva bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Poplave | Foto:

V zadnjih 12 urah (od 6h do 18h) je v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih Alp padlo od 50 do 110 litrov dežja na kvadratni meter, drugod manj.  Deževje se bo nadaljevalo do ponedeljka zjutraj, v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo ozračje nestabilno, pojavljale se bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji. 

Do ponedeljka zjutraj bo v širokem pasu od Zgornjega Posočja prek Javornikov do Snežnika ter na območju Kamniško - Savinjskih Alp predvidoma padlo še 80 do 160 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Drugod pričakujemo 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter. Najmanj dežja bo v severovzhodni Sloveniji.

Ne spreglejte