Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 9. 2020,
20.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Bojana Beović Milan Krek

Nedelja, 13. 9. 2020, 20.22

3 leta, 7 mesecev

Slovenija že ujela rdeči seznam, strokovnjaki razmišljajo o zaostrovanju ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Milan Krek NIJZ | Po Krekovih besedah bo potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. | Foto Nebojša Tejić/STA

Po Krekovih besedah bo potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v današnji izjavi za TV Slovenija povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo "že med rdečimi državami", saj smo presegli 40 okužb na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh.

Pojasnil je, da je krivulja okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji v fazi rasti in da je težko napovedati, kdaj se bo krivulja okuženosti prelomila navzdol. "Prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani," je dodal.

Na vprašanje, ali je stanje v bolnišnicah, kjer so v enem dnevu sprejeli pet novih pacientov s covid-19, še obvladljivo, je Krek odgovoril, da je trenutno stanje v bolnišnicah odraz okužb pred od desetimi do 14 dnevi. Takrat je bilo po njegovih besedah dnevno potrjenih od 18 do 40 okužb. "Zdaj si lahko samo zamislite, kako bo čez 14 dni," je dejal, saj je bilo danes potrjenih skoraj 100 okužb, jutri pa jih je lahko še več.

Dijakinja
Novice Razred okuženega na ljubljanski gimnaziji v karanteno le za tri dni

Tako bo po Krekovih besedah potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To bi ponovno vodilo v zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne paciente, je še opozoril direktor inštituta za javno zdravje, piše STA.

Da se morajo na povečano stopnjo širjenja okužb z novim koronavirusom pripraviti predvsem bolnišnice, je danes povedala tudi vodja vladne strokovne svetovalne skupine Bojana Beović, in sicer v izjavi za POP TV.

Beovićeva je pojasnila, da bodo glede ukrepa omejitve zbiranja uvedli več nadzora in primernih kazni. | Foto: STA , Beovićeva je pojasnila, da bodo glede ukrepa omejitve zbiranja uvedli več nadzora in primernih kazni. Foto: STA ,

Ker ljudje ne upoštevajo ukrepov, jih bo treba zaostriti

Beovićeva opaža, da ljudje ne upoštevajo ukrepov, pri čemer je izpostavila predvsem zasebne zabave, na katerih je več kot deset ljudi. "V to bo očitno treba poseči z bolj radikalnim pristopom pri enakem ukrepu," je dejala za POP TV. Pojasnila je, da bodo torej glede ukrepa omejitve zbiranja uvedli več nadzora in primernih kazni.

Beovićevi se zdi nesmiselno, da se ljudje zbirajo na načine z veliko verjetnostjo okužbe, medtem ko po drugi strani z ukrepi prepovedujejo na primer kulturne dogodke, ki so v smislu skrbi za preprečevanje okužb urejeni, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Zdaj je uradno: toliko novih okužb so pri nas potrdili v soboto
Ne spreglejte