Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2016,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vlada vojska migranti noad

Sreda, 17. 2. 2016, 12.22

8 let

Slovenija s kvotami sledi Avstriji, pričakujemo lahko večji naval na zeleno mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija bo omejila organiziran prevoz migrantov, pričakuje se večji naval na zeleno mejo, je povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Po napovedi Avstrije o omejevanju sprejemanja beguncev ukrepom sledi tudi Slovenija, ki sprejeme prilagaja avstrijskim kvotam. Ker se po zapiranju meje pričakuje pritisk na mejo s Hrvaško, bodo predvidoma že prihodnji teden policistom na meji na pomoč priskočili tudi vojaki.

Györkös Žnidarjeva je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da gredo ukrepi vlade v smer zajezitve migrantskega toka in preprečevanja, da bi Slovenija postala t. i. žep. Po drugi strani pa še vedno želijo omogočiti, da tisti, ki potrebujejo zaščito, to tudi dobijo.

Če bi v Sloveniji migranti množično vlagali prošnje za mednarodno zaščito, se bo po besedah ministrice upoštevala okoliščina, da "se oseba nahaja v varni državi oz. državi EU".

Pomemben tudi odziv hrvaške Za Slovenijo je izjemno pomembno, kako se bo na to odzvala Hrvaška, pravi ministrica. "Če bo prihajalo do zapletov, bodo razmere na meji težje obvladljive," je dejala in ponovila, da je Hrvaška dolžna izvajati schengenski zakonik in ukrepe, s katerimi omogoča, da delovanje schnengenskega območja ni ogroženo.

Vojska z izjemnimi pooblastili Na današnji seji so se tudi odločili, da vlada predlaga DZ začetek izvajanja 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča dodelitev izjemnih pooblastil vojski.

Ta v zakon vnaša nov člen, po katerem bi lahko pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjala, začasno omejevala gibanje oseb ter sodelovala pri obvladovanju skupin in množic.

Avstrija bo sprejemala le še do 80 prošenj za azil dnevno Avstrija bo od petka naprej na svoji južni meji s Slovenijo sprejemala le še do 80 prošenj za azil dnevno. Obenem bo preko meje dnevno spuščala do 3200 oseb dnevno, ki bodo izrazile namero, da za azil zaprosijo v kateri od sosednjih držav, je sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Glede prošenj za azil je avstrijska ministrica dejala, da jih v Avstriji trenutno beležijo nekje 200 dnevno, zato nova dnevna meja predstavlja precejšnje zmanjšanje. Na notranjem ministrstvu so obenem pojasnili, da omejitev do 80 prošenj dnevno velja le za mejo, medtem ko bo v notranjosti države možno vložiti še dodatne prošnje.

Ta dvojna omejitev sicer vstopa v veljavo v petek in bo veljala "do nadaljnjega". Na osnovi dnevnih bodo uvedli urne kvote za lažje izvajanje omejitev v praksi. Ko bo ena od obeh določenih omejitev presežena, bodo prehajanje meje začasno ustavili.

Kot je priznala ministrica Mikl-Leitnerjeva, morebitnih zastojev in pritiska na meji s Slovenijo ni mogoče izključiti. Ob tem je zatrdila, da je sodelovanje s Slovenijo "zgledno". Ponovila je, da je Avstrija med z begunci najbolj obremenjenimi državami EU in da je dosegla meje svojih zmožnosti.

Srbija ne bo več dovolila vračanja migrantov iz Hrvaške Ponoči je Hrvaška v Srbijo vrnila 217 migrantov, ki jih je pred tem Hrvaški vrnila Slovenija. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) gre večinoma za družine z otroki iz Afganistana in Iraka, nekaj pa je tudi Sircev.

Srbski minister za delo, zaposlovanje, borčevska in socialna vprašanja Aleksandar Vulin je danes izjavil, da Srbija ne bo dovolila vračanja novih migrantov iz Hrvaške, ker je ta država prevzela odgovornost za vsakogar, ki je vstopil na njeno ozemlje.

Ne spreglejte