Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2020,
14.39

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

39

Natisni članek

Aleš Hojs begunci

Petek, 5. 6. 2020, 14.39

3 leta, 10 mesecev

Slovenija z višegrajci, Estonijo in Latvijo proti obveznemu premeščanju migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

39

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Slovenija je skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo izrazila odločno nasprotovanje obveznemu premeščanju migrantov med članicami EU. Namen je vnaprej jasno povedati, da obveznega premeščanja ne sprejemamo, tako da se že v osnovi ve, da bo treba iskati rešitve v drugo smer, je poudaril notranji minister Aleš Hojs.

Namen pisma sedmerice Evropski komisiji je politične narave, saj se v kratkem pričakuje predlog Evropske komisije o novi azilni politiki, ki naj bi vključeval tudi ponovno uvedbo obveznih kvot, je pojasnil minister Aleš Hojs. Podpisnice, ki se jim po ministrovih navedbah lahko pridruži še kakšna članica, želijo torej vnaprej jasno povedati, da obveznega premeščanja migrantov ne sprejemajo, poroča STA.

Hojs je ob tem izpostavil zaskrbljenost ob reševanju migrantov, ki priplujejo na ladjah iz Afrike. Če pomeni rešitev z ladje prihod na kopno v Italijo in potem premestitev, bi bila to po Hojsovih besedah za Evropo in posebej za Slovenijo katastrofa, zato se je pridružil omenjenemu pismu.

Marko Perković Thompson
Novice Thompson po zeleni luči: Odločitev o prepovedi je bila politično motivirana

Evropska komisija bo predvidoma v prihodnjih dveh tednih predstavila nov migracijski in azilni pakt, ki naj bi utrl pot iz slepe ulice, v kateri se je pred leti znašla reforma evropskega azilnega sistema, prav zaradi nasprotovanja višegrajskih držav obveznim migracijskim kvotam.

V pričakovanju novega predloga komisije je nemški veleposlanik pri EU Michael Clauss v četrtek ob predstavitvi prednostnih nalog nemškega predsedstva v drugi polovici leta dejal, da si ne predstavlja novega azilnega dogovora brez neke vrste obveznega premeščanja migrantov.

Hojs: Premeščanju nasprotuje dobra tretjina članic EU

Če bodo nekatere države vztrajale pri obveznih kvotah, potem novega migracijskega pakta morda ne bo, je danes dejal Hojs. Poudaril je, da obveznemu premeščanju nasprotuje dobra tretjina članic Unije.

Novice V največjem begunskem taborišču na svetu odkrili koronavirus. Se obeta katastrofa?

Hojs je poudaril tudi, da lahko Slovenija pomaga drugače: z večjo vključenostjo policije na zunanjih mejah ali dodatnim sodelovanjem v Frontexu. Ne nazadnje je Slovenija po ministrovih besedah pripravljena sodelovati tudi pri premeščanju, a zgolj na prostovoljni podlagi. Pri tem je spomnil na pripravljenost na sprejem štirih mladoletnih otrok iz begunskih centrov na grških otokih.

Komisija preučuje rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je danes dejala, da se zaveda občutljivosti vprašanja premeščanja migrantov in različnih mnenj, ter poudarila, da preučujejo možnosti, kako najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse. Komisarka je danes tudi pozvala članice, naj bodo solidarne z Malto in sodelujejo pri premeščanju tamkajšnjih migrantov.

Hojs je v odzivu na komisarkin poziv v povezavi z Malto jasno poudaril, da je stališče Slovenije do premeščanja negativno. Pojasnil je še, da je pred desetimi dnevi tudi malteškemu notranjemu ministru povedal, da Slovenija v tem trenutku ni pripravljena na to in da preprosto ne more prevzeti tega bremena.

Ne spreglejte