Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2008,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2008, 11.53

8 let

Slovenija na Madeiri uradno prevzela predsedovanje EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunanji minister Dimitrij Rupel je od Portugalske uradno prevzel polletno predsedovanje Svetu EU.

Portugalski zunanji minister Luis Amado je vodji slovenske diplomacije na slovesnosti simbolno predal zastavo EU, ki jo je minister Rupel razvil. Slovenski zunanji minister je na slovesnosti poudaril, da se predsedovanje "z Atlantika seli na Sredozemsko morje, na slovenski Jadran, z Zahoda na Vzhod" in da bo leto 2008 prelomno.

Rupel: Portugalska je postavila visoke standarde "Čaka nas ofenziva prijateljstva, partnerstva, dobrega sosedstva, dialoga, spoštovanja, razumevanja in solidarnosti," je izpostavil slovenski zunanji minister. Dejal je še, da je Portugalska, ki je uniji predsedovala pred Slovenijo, postavila visoke standarde, in se zahvalil Portugalski ter svojemu portugalskemu kolegu Amadu.

Rupel je na slovesnosti še pojasnil, da so Slovenijo in vso Srednjo oz. Vzhodno Evropo zaznamovali trije dogodki. "Leta 2004 smo vstopili v EU, leta 2007 smo odpravili meje znotraj unije in vzpostavili schengenski sistem, jutri bo celi EU ena od novih članic - tj. Slovenija - celo predsedovala," je dejal.

V zrak so spustili 300 balonov Na slovesnosti ob predaji predsedovanja, katere gostitelj je bil predsednik regionalne oblasti na Madeiri Alberto Joao Jardim, so v zrak spustili 300 balonov v barvah portugalske, slovenske in evropske zastave.

Rupel je od Amanda prejel "štafetno palico" Vodji slovenske in portugalske diplomacije sta se po slovesnosti sešla na delovnem sestanku, na katerem naj bi po napovedih pregledala ključne odprte teme Sveta EU. Pri tem naj bi se osredotočila na mednarodna vprašanja, kot sta Kosovo in Bližnji vzhod. Na dnevnem redu pogovorov naj bi bili po navedbah MZZ tudi lizbonska strategija, širitev in področje svobode, varnosti in pravosodja. Na delovni večerji po pogovorih pa je Amado Ruplu simbolično predal geometrijsko telo, opremljeno z zvezdami, predajo katerega je uvedla Nemčija, ki je unijo vodila v prvi polovici letošnjega leta.

Ne spreglejte