Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
8.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dojenje

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 8.33

8 let, 1 mesec

Slovenija na 2. mestu v Evropi po indeksu dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes bo Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja, ki deluje pod okriljem Unicefa Slovenija, z jubilejno 100. sejo zaokrožil že 16 let uspešnega delovanja.

S svojim aktivnim delovanjem je med drugim pripomogel k temu, da se je Slovenija uvrstila na 2. mesto po indeksu dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnic v Evropi, so sporočili iz Unicefa.

Nacionalni odbor Unicefa Slovenija za spodbujanje dojenja je bil ustanovljen leta 1996 v Ljubljani z namenom spodbujanja in vzdrževanja izključnega dojenja do šestega meseca starosti ter dojenja z dopolnilno prehrano do 2. leta starosti. Odbor sestavljajo ugledne predstavnice in predstavniki neonatologov, pediatrov, ginekologov, stomatologov, medicinskih sester, babic, patronažnih medicinskih sester, predstavnica Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, Inštituta za varovanje zdravja RS in mednarodnih svetovalk za dojenje in laktacijo.

Eden ključnih projektov odbora je vzpostavljanje "Novorojencem prijaznih porodnišnic" v Sloveniji, ki je nastal na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Unicefa. Namen projekta je spodbujanje dojenja, za kar morajo zdravstvene ustanove vzpostaviti dosledno spoštovanje in uresničevanje Desetih korakov do uspešnega dojenja in mednarodnega kodeksa za trženje nadomestkov za materino mleko.

Pri nas 13 Novorjenecem prijaznih porodnišnic Z mednarodnim nazivom Novorojencem prijazna porodnišnica se pri nas ponaša 13 porodnišnic, kjer se rodi 85 odstotkov otrok, ob odpustu pa je dojenih več kot 96 odstotkov otrok. Odbor je razširil svoje delo s pobudo Dojenju prijazna zdravstvena ustanova, v kateri zdravstveno osebje matere vzpodbuja in jim pomaga ob začetkih ter pri vzdrževanju izključnega dojenja v prvih šestih mesecih. Ta naziv sta do sedaj uspešno pridobila Zdravstveni dom Dr. Adolfa Drolca Maribor in Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje.

Otroci, ki so hranjeni z materinim mlekom, so bolj zdravi, piše v knjižici Silvestre Hoyer z naslovom Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater. Materino mleko namreč vsebuje mnoge zaščitne snovi, ki varujejo otroka pred okužbami. Mleko, ki ga otrok posesa iz dojke, ne vsebuje nobenih klic, ki bi lahko pri otroku povzročili okužbe. Materino mleko vsebuje sestavine, ki zagotavljajo skladen razvoj vseh otrokovih organov. Znani so tudi pozitivni vplivi dojenja na zdravje v kasnejših življenjskih obdobjih.

Dojenje pozitivno vpliva tudi na mater predvsem pri vzpostavljanju močne povezave z otrokom, to je pri razvoju občutka materinstva. Maternica se ob dojenju hitreje krči. Po mnenju nekaterih strokovnjakov se pri ženskah, ki so dojile, zmanjša pogostost rakastih obolenj na dojkah, vratu maternice in jajčnikih. Ženske, ki dojijo, po porodu hitreje shujšajo.

Ne spreglejte