Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arbitraža meja Vesna Pusić Karl Erjavec

Sreda, 26. 3. 2014, 16.11

8 let

Slovenija in Hrvaška spet na ločenih bregovih: bo obravnava javna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zadnji dan, ko lahko Slovenija in Hrvaška pošljeta odgovor na protimemoranduma, Hrvaška zavrača slovenski predlog, da bi bila ustna obravnava o meji pred arbitražnim sodiščem javna.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je znova zavrnila predlog slovenskega kolega Karla Erjavca, naj bo ustna obravnava v sporu o meji pred arbitražnim sodiščem javna. Po njenem mnenju bi javna obravnava terjala ponovitev vsega postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma, vključno z referendumom v Sloveniji.

Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik je pojasnila, da slovenska stran dala zgolj pobudo, ne zahteve. Ker se Hrvaška z njo ne strinja, bo obravnava zaupna, kot je predvideno v sporazumu.

Slovenija zavlačuje postopek? Hrvaški je po besedah Pusićeve vseeno, ali je obravnava odprta za javnost, a da gre za izpolnjevanje zavez iz sporazuma. Po njenem razumevanju bi ob upoštevanju slovenskega predloga morali ponoviti ves postopek sprejema sporazuma, od referenduma do ratifikacije.

Na Hrvaškem so se zato pojavile špekulacije, da Slovenija zavlačuje postopek. Tako predlog razume tudi Pusićeva, in sicer zato, ker po njenih navedbah postopek ni ugoden za nobeno vlado. Poudarila je, da je treba prevzeti odgovornost za zadeve, ki so pomembne za obe državi.

Ja pa špekulacije odločno zavrnila Drenikova. "To nikakor ne drži. Kot Hrvaška zelo dobro ve, je Stalno arbitražno sodišče že določilo datum ustne obravnave, ki bo prva dva tedna v juniju, od 2. do 13. junija."

Pojasnila je še, da slovenski predlog ni v nasprotju z arbitražnim sporazumom.

Zadnji dan za odgovor na protimemoranduma Državi sta si 11. februarja lani izmenjali memoranduma, v katerih sta predstavili svoje poglede glede poteka meje med državama, 11. novembra pa še odgovore na ta stališča oziroma "protimemoranduma". S tem bi se morala "pisna" faza končati, a je nato sodišče dovolilo še en krog odgovora, ki se končuje z današnjim dnem.

Slovenski odgovor se nanaša zgolj na dejanska vprašanja, sporna dejstva in dodatne dokumente, ki jih je Hrvaška predložila v protimemorandumu. Odgovor obsega 180 strani dodatnih dokumentov in okoli 200 strani dodatne argumentacije.

Sodišče bo po ustni obravnavi razsojalo na podlagi argumentacije in dokaznega gradiva, lahko pa se odloči zaslišati tudi kakega neodvisnega strokovnjaka ali obišče teren, da bi razjasnili morebitne nejasnosti. Sodba in njena utemeljitev naj bi bili znani šele čez kakšno leto ali še pozneje.

Ne spreglejte