Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
18.48

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

11

Natisni članek

obnova most Hrvaška Slovenija

Petek, 2. 3. 2018, 18.48

6 let, 3 mesece

Slovenija in Hrvaška brez rešitve za dotrajani most čez Dragonjo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

11

Cesta meja | Foto Andrej Peroša

Foto: Andrej Peroša

Arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško bo že kmalu konkretno zagrenil življenje prebivalcem na obeh straneh Dragonje. Državi se namreč že več let ne moreta dogovoriti za skupno popravilo dotrajanega mostu, ki ga s svojimi vozili vsako leto uporablja več turistov. 

Še pred arbitražnim sporazumom sta se Slovenija in Hrvaška strinjali s popravilom nekajmetrskega mostu med slovenskim mejnim prehodom Dragonja in hrvaško Plovanijo, potem pa se je v prestolnicah obeh držav začelo napenjanje mišic, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Novinar: Andrej Peroša/Video: Planet TV


Župana odgovorne opozarjata na nujnost obnove

Župan Pirana Peter Bossman in župan hrvaške občine Buje Fabrizio Vižintin sta v Ljubljano in Zagreb zato poslala pismo, v katerem sta odgovorne opozorila na to, da brez obnove mostu na tem območju nadaljnji razvoj turizma ne bo mogoč.

Most čez reko Dragonjo je namreč že davnega leta 1969 zgradila zagrebška Hidroelektra. Po vseh letih in količini turistov, ki ga uporabljajo vsako turistično sezono, je most tako poškodovan, da je po besedah Vižintina le še vprašanje časa, kdaj ga bodo zaprli.

Zapletom pri naložbi ni videti konca

"Karl Erjavec nam je obljubil, da bo to uredila lokalna skupnost in da bomo našli način, da to naredimo do sezone. Obljubil je vsaj sanacijo pločnika, če ne mostu," je pojasnil predsednik občinskega sveta v občini Buje Rino Duniš.

Čeprav most poteka po sredini meje, hrvaški mediji so poročali, da je Slovenija ponudila plačilo vse naložbe. Hrvaška se s tem ne strinja, saj bi enostranska naložba odprla nova vprašanja. 

Zapleta se tudi pri vprašanju gradbenem dovoljenju. Medtem ko Slovenija meni, da gradbeno dovoljenje pri sanaciji ni potrebno, se Hrvaška s tem ne strinja.

Dotrajani most bodo zaprli, turistična sezona bo ogrožena

"Turistična sezona je pred vrati. Če ne začnemo rekonstrukcije mostu, nas je strah, da bodo strokovnjaki z obeh strani meje rekli, da most ni varen za promet, mejni prehod pa bodo potem preprosto zaprli. Ves promet se bo preusmeril na mejni prehod Sečovlje in tako bo ogrožena turistična sezona," je pojasnil župan občine Buje Fabrizio Vižintin.

Po poročanju Planet TV je izogibanje luknjam na mostu skoraj nemogoče, medtem ko srečanje s tovornjakom meji na pravo adrenalinsko športno disciplino. Nujno potrebna obnova pa se zaradi občutljivega položaja v Piranskem zalivu kljub temu odmika v prihodnost.

Ne spreglejte