Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 4. 2016,
15.12

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

CERN LHC Maja Makovec Brenčič jedrska fizika

Četrtek, 14. 4. 2016, 15.12

5 let, 3 mesece

Slovenija hitreje do članstva v CERN

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN), s čimer se odpira pot do sprejema v pridruženo članstvo.

Pridružene članice te organizacije po petih letih postanejo polnopravne. Članstvo v CERN odpira možnosti tesnejšega znanstvenega, gospodarskega in izobraževalnega sodelovanja.

V CERN je trenutno 21 držav članic in osem opazovalk – najnovejša pridružena članica je 1. aprila postal Ciper.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič meni, da je članstvo Slovenije v CERN možnost za močnejši prodor slovenske industrije na zahtevne trge z izdelki z visoko stopnjo vloženega znanja, je poročala STA.

"Članstvo prinaša priložnost tistim v Sloveniji, ki jim je CERN do zdaj bil nedostopen!"

"Za nas raziskovalce sprejem v članstvo pomeni, da se bomo v CERN malce boljše počutili, pač kot enakopraven udeleženec, ki poravna svoj račun," je za siol.net komentiral Marko Mikuž, vodja Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani in vodja slovenskih raziskovalcev v CERN, ki so sodelovali pri odkritju Higgsovega bozona. "Prava priložnost se s članstvom nudi tistim delom Slovenije, ki do zdaj do CERN pravzaprav niso imeli dostopa: inženirjem, gospodarstvu, izobraževanju. Prepričan sem, da bo izplen na teh področjih več kot upravičil vložek."

Evropska organizacija za jedrske raziskave (kratica CERN, angleško European Organization for Nuclear Research Organisation, francosko Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire) je največji laboratorij za fiziko delcev. Njen sedež je zahodno od Ženeve v občini Meyrin, na meji med Francijo in Švico. Trenutno je v CERN včlanjenih 20 evropskih držav, ima okrog 2.600 polno zaposlenih ljudi, poleg njih pa sodeluje še okrog 7.900 znanstvenikov in inženirjev s 580 univerz ter raziskovalnih inštitucij. Slovenija je formalno zaprosila za članstvo junija 2009.

Glavni cilj organizacije je izgradnja pospeševalnikov delcev za raziskave na področju fizike osnovnih delcev. Trenutno največji tovrstni projekt je Veliki hadronski trkalnik, ki se nahaja pod zemljo v bližini sedeža CERN. Organizacija je znana tudi kot rojstni kraj svetovnega spleta, ki je nastal zaradi potreb po distribuirani obdelavi ogromne količine podatkov iz poskusov. (Wikipedia)

Ne spreglejte