Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
19. 7. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

16

Natisni članek

infografika umor Policija napad nasilje posilstvo sodnik zapor kraja Slovenija EU28

Sreda, 19. 7. 2017, 12.15

6 let, 6 mesecev

Kriminaliteta v Sloveniji

Slovenija država z največjo rastjo umorov v EU

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

16

Prizorišče srhljivega umora v Izoli | Foto Zdravko Primožič/FPA

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Kljub padanju števila napadov se je med letoma 2008 in 2015 število namernih umorov v Sloveniji povečalo najbolj med EU-članicami. Smo ena redkih članic EU, kjer se je povečala kraja motornih vozil. Kljub stalnemu manjšanju števila sodnikov je teh več le še na Hrvaškem.

Zdi se, da je v Sloveniji iz leta v leto več umorov. Med letos najbolj znanimi sta kruto obglavljanje na Krasu in umor, ki sta ga storilca prenašala na družbenem omrežju Facebook. Tudi dejanska statistika statističnega urada Eurostat za Slovenijo v letu 2015 prikazuje kot državo z najvišjo rastjo naklepnih umorov glede na leto 2008.

V Sloveniji najvišja rast namernih umorov v Evropski uniji

Število namernih umorov na sto tisoč prebivalcev je bilo leta 2015 v Sloveniji najvišje po letu 2008, odkar številke prikazuje evropski statistični urad Eurostat. V primerjavi s članicami EU smo bili leta 2015 nekje na sredini lestvice, na kateri sta Litva in Latvija članici z največ namernimi umori glede na število prebivalcev. Najmanj tovrstnega kriminala je zaslediti v Avstriji in Španiji.

Število namernih umorov v letu 2015 glede na leto 2008 se v nobeni članici EU ni povečalo bolj kot v Sloveniji. Število se je poleg Slovenije v tem časovnem obdobju povečalo še v štirih članicah EU. Za skoraj polovico so število namernih umorov zajezili v Estoniji in na Slovaškem, daleč za njima ne zaostaja niti Hrvaška.

V Sloveniji najmanj prijav napada po letu 2008

Po letu 2008 v Sloveniji še ni bilo manj policiji prijavljenih napadov kot v letu 2015, vseeno pa se glede na preostale članice EU po številu napadov uvrščamo v zgornjo polovico lestvice. Največ napadov beležijo v Angliji in Walesu (poročila za državi se vodi skupaj), kjer imajo desetkrat več napadov na sto tisoč prebivalcev od Slovenije. Blizu Angliji in Walesu sta tudi Belgija in Francija. Pred napadi so glede na podatke Eurostata najbolj varni prebivalci Romunije in Portugalske.

Leta 2015 se je glede na leto 2008 število napadov povečalo v le dveh članicah EU, to sta Francija in Madžarska. V Sloveniji se je število napadov glede na 2008 zmanjšalo za tretjino, število so najbolj omejile Romunija, Portugalska in Švedska.

 

V Sloveniji malo spolnega nasilja in posilstev

V Sloveniji je bilo v letu 2015 najmanj prijavljenih primerov spolnega nasilja ali posilstev. Po številu primerov spolnega nasilja smo v spodnji tretjini lestvice članic EU in v le treh članicah EU je na sto tisoč prebivalcev manj posilstev kot v Sloveniji. Najmanj posilstev se zgodi v Grčiji.

Glede na leto 2008 se je samo v Nemčiji število primerov spolnega napada zmanjšalo bolj kot v Sloveniji. Število primerov se je povečalo v desetih od 24 članic EU, za katere so podatki dosegljivi. Število posilstev se je povečalo v dobri polovici EU-članic, najbolj v Angliji in Walesu ter na Švedskem. V Bolgariji in Španiji se je v tem časovnem obdobju število posilstev zmanjšalo za skoraj polovico.

Slovenija ena od treh članic z več krajami motornih vozil

V letu 2015 je bilo v Sloveniji najmanjše število kraj na sto tisoč prebivalcev po letu 2008. Glede na EU je Slovenija v zlati sredini, država z najmanj krajami je Ciper. Pri tem imajo države z največ krajami na sto tisoč prebivalcev, kot so Švedska, Danska in Nizozemska, tudi trikrat več primerov kraj od Slovenije. Na splošno se število kraj v EU-območju zmanjšuje, saj se je število glede na 2008 povečalo le v štirih članicah EU, najbolj v Romuniji.

V Sloveniji se je glede na leto 2008 povečala kraja kopenskih motornih vozil, in to za skoraj tretjino. Slovenija je le ena od treh članic EU, kjer se je število kraj motornih vozil v letu 2015 glede na 2008 povečalo. Rast kraj motornih vozil so zabeležili tudi Grki in Romuni. Kljub rasti je Slovenija glede na število kraj motornih vozil še vedno v spodnji četrtini lestvice članic EU.

Kljub padanju števila vlomov v stanovanja teh še vedno pol več kot v letu 2008

Število vlomov je v Sloveniji najmanjše po letu 2008 in tudi glede na EU smo v spodnji polovici lestvice. Glede na leto 2008 je kljub padanju v zadnjih treh letih v Sloveniji število vlomov v stanovanja zraslo za skoraj polovico. Slovenija je ena izmed desetih članic z višjim številom vlomov v stanovanja glede na leto 2008. Najvišjo rast sta beležili Hrvaška in Nemčija.

Največ zapornikov imajo v Litvi, Latviji in Estoniji, kjer je več kot 200 zapornikov na sto tisoč prebivalcev. | Foto: Thinkstock Največ zapornikov imajo v Litvi, Latviji in Estoniji, kjer je več kot 200 zapornikov na sto tisoč prebivalcev. Foto: Thinkstock

Manj ropov kot v Sloveniji v le dveh članicah EU

V Sloveniji se število ropov po letu 2009 konstantno zmanjšuje in tako je bilo v letu 2015 samo na Slovaškem in Cipru manj ropov kot v Sloveniji. Glede na leto 2008 v Sloveniji beležimo dobro tretjino manj ropov. Največ se jih zgodi v Belgiji in Franciji, glede na leto 2008 se je število najbolj povečalo na Malti.

Slovenija država sodnikov in policistov

Kljub stalnemu zmanjševanju števila sodnikov v Sloveniji po letu 2008 ima samo Hrvaška več sodnikov od Slovenije. Podobno je v Sloveniji stalno padalo tudi število policistov, kjer se Slovenija med EU-članicami uvršča v zgornjo polovico članic. Imamo skoraj enkrat manj policistov od Cipra, najmanj policijska država v EU je Madžarska. Glede na leto 2008 se je število policistov zmanjševalo hitreje kot v Sloveniji v treh EU-članicah.

Slovenija z najmanj zaporniškega osebja v EU in malo zapornikov

Slovenija je članica EU z najmanjšim številom zaporniškega osebja glede na število prebivalcev. Njihovo število se je v Sloveniji glede na leto 2008 rahlo povečalo, a to ni zadostovalo za dvig z zadnjega mesta.

Tudi po številu zapornikov je Slovenija med državami v spodnjem delu lestvice, kjer najdemo pet EU-članic z manjšim številom zapornikov od Slovenije. Najmanj zapornikov imajo na Danskem. Število zapornikov je glede na leto 2008 najbolj raslo na Portugalskem in se poleg Slovenije povečalo še v devetih članicah EU.

Ne spreglejte