Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
6.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti noad

Torek, 10. 11. 2015, 6.50

6 let, 7 mesecev

Slovenija bo postavila "tehnične ovire", Hrvaška je pripravljena odgovoriti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Namen tehničnih ovir bo preprečevanje razpršenosti in usmerjanje ljudi na vstopne točke, o postavitvi žičnate ograje na meji pravi Cerar. Kdaj in kje točno bodo postavljene, ni želel razkriti.

21.12 DUNAJ

20.12 DOBOVA Danes je v Slovenijo vstopilo že več kot 5.000 beguncev. V Dobovo so štirje hrvaški vlaki pripeljali skoraj 4.300 migrantov. Nastanitveni in sprejemni centri so bili ob 19. uri večinoma prazni. V drugem begunskem valu je v Slovenijo vstopilo že skoraj 175.000 ljudi.

19.02 PODČETRTEK S postavitvijo ograj naj bi v sredo začeli tudi na brežiškem koncu, neuradno pa je s takšno namero seznanjen tudi župan Podčetrtka Peter Misja. Ta uradno seznanitev pričakuje v sredo. Pojasnil je, da je v njihovi občini okoli polovica od 16 kilometrov meje s Hrvaško lažje prehodna, in sicer preko reke Sotle, zato pričakuje, da bodo ograjo postavili na tem območju.

19.01 ZAVRČPo besedah župana Zavrča Mirana Vuka bodo s postavljanjem ograj začeli v sredo zjutraj, postavljali jih bodo v več občinah hkrati. Najprej tam, kjer je teren najbolj prehoden, hriboviti deli pa pridejo na vrsto nekoliko pozneje. V završki občini bo po njegovih besedah najprej na vrsti del ob Dravi med njihovo občino in občino Gorišnica ob zeleni meji.

Po Vukovih besedah bodo ograje, ki bodo visoke okoli 1,8 metra, začasne in varovane. Z njimi želijo preprečiti razpršenost migrantov po obmejnih krajih in jih preusmeriti na tiste prehode, kjer so za njih pripravljeni centri.

19.00 GORIŠNICA Župani obmejnih občin v Spodnjem Podravju - Cirkulan, Žetal, Podlehnika in Zavrča so popoldne v Gorišnici s predstavniki civilne zaščite in notranjega ministrstva pretresli načrtovane ukrepe ob predvidenih novih prihodih beguncev.

18.42 MURSKA SOBOTA Avstrijski varnostni organi so danes skupno sprejeli 1.572 migrantov. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 285 migrantov.

Hrvaški varnostni organi so najavili, da bodo na Mednarodnem mejnem prehodu Petišovci v večernih urah predali okrog 300 migrantov. V nastanitvenem centru v Lendavi, v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, so še sporočili s policijske uprave Murska Sobota.

18.38 NOVO MESTO V Dobovi policisti nekaj pred 20. uro pričakujejo že četrti vlak danes, na katerem naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.218 tujcev. Po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi, je večina tujcev, ki so v danes prispeli v Slovenijo (nekaj več kot 3.000 ljudi) v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi že nadaljevalo pot proti Jesenicam (Podrožca) in nastanitvenem centru v Šentilju, so sporočili s policijske uprave Novo mesto.

17.57 BERLIN Nemčija namerava sirske prosilce za azil v skladu z dublinsko uredbo vračati v druge države članice EU, preko katerih so prišli, z izjemo Grčije, so potrdili na notranjem ministrstvu. Odločitev začne veljati 21. oktobra. Nemčija se je avgusta zaradi rekordnega begunskega vala odločila, da uredbe v primeru državljanov Sirije začasno ne uveljavlja.

Kaj je dublinska uredba: v skladu z veljavnimi evropskimi pravili, opredeljenimi z dublinsko uredbo, je treba prošnjo za azil obravnavati v državi, kjer oseba vstopi v EU.

17.25 LJUBLJANA Del opozicije vladno napoved o postavitvi tehničnih sredstev oz. morebitne ograje na meji s Hrvaško sicer ocenjuje kot logično, a nepopolno. Zlasti v SDS opozarjajo, da je odločitev prišla prepozno, v NSi pa, da je postavitev ograje šele polovica ukrepa. Medtem so v ZL prepričani, da je to neprimeren in protihumanitaren ukrep.

V koaliciji medtem stopajo v bran odločitvi vlade za postavitev ovir na meji. Po navedbah Lilijane Kozlovič (SMC) ima vlada pripravljene ukrepe tudi za primer, da bi na drugi strani ograje nastal kaos, Franc Jurša (DeSUS) pa pravi, da bo treba zavrniti tiste migrante, ki ne bodo imeli pogojev za vstop. Prvak SD Dejan Židan poudarja zagotavljanje varnosti.

17.00 BERLIN/DUNAJ Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes že pozdravila odločitev Slovenije, da zaradi pričakovanega večjega vala beguncev na meji s Hrvaško postavi tehnične ovire. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je medtem opozorila, da slovenska odločitev nakazuje na nujno potrebo po zaščiti zunanje meje EU.

16.52 ZAGREB Hrvaška vlada je sporočila, da bodo uveljavili vse potrebne ukrepe, da bi zaščitili hrvaške interese.

15.56 BRUSELJ Finančni minister Dušan Mramor je v Bruslju dobil zagotovila o popolni prožnosti evropskega proračuna za kritje stroškov v povezavi z begunsko krizo. Sporočil je, da je razvojna banka Sveta Evrope Sloveniji odobrila 1,5 milijona evrov donacije za pokrivanje stroškov z begunsko krizo.

15.47 BERLIN Nemški inštitut Ifo je povišal oceno porabe nemške vlade za begunce. Samo letos pričakuje, da bo vlada za begunce namenila 21,1 milijard evrov na podlagi domneve, da bo do konca leta v državo prišlo 1,1 milijona migrantov. Zaradi visokih stroškov predlaga, da v Nemčiji odpravijo minimalno plačo za begunce in vsaj še mlade Nemce brez kvalifikacij.

15.30 LJUBLJANA Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides, ki se mudi na obisku Slovenije, je poudaril, da Evropska komisija Sloveniji stoji ob strani v aktualni migrantski krizi. Ob tem je opozoril, da je kriza globalna in zato zahteva globalen odziv.

14.44 DOBOVA Na mejni prehod Dobova so danes pripeljali trije vlaki z migranti. Na vlaku, ki je v spremstvu hrvaških policistov pripeljal v Dobovo nekaj po 3. uri, je bilo 1.007 migrantov, ob 9. uri pa je pripeljal vlak s 1.100 tujci. Pred nekaj minutami je v Dobovo prispel še tretji vlak, na katerem naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 939 tujcev.

Po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi je večina tujcev, ki so v Slovenijo prispeli s prvima dvema vlakoma, v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevala pot proti Jesenicam in nastanitvenem centru v Šentilju.

14.42 LJUBLJANA Premier Miro Cerar: Slovenija je v položaju, ko mora bistveno poostriti nadzor na meji. Če bo treba, bomo ukrepe še stopnjevali. Slovenija ravna v duhu solidarnosti, zelo potrpežljivo. Čakali smo, ali se bodo zaveze iz Bruslja izpolnile, a zunanje meje EU ostajajo popolnoma prepustne, severne države napovedujejo, da bodo prenehale sprejemati migrante in begunce, zato mora Slovenija preprečiti humanitarno katastrofo.

O nakupu in postopkih postavljanja ograje Cerar ni hotel govoriti.

14.31 LJUBLJANA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar: Slovenija po svojih močeh izvaja schengenske zaveze. Na trenutke je vstop v Slovenijo tudi nasilen. Izvajamo registracijo, ne izvajamo humanitarnega koridorja.

Slovenija nima kapacitet, da bi si lahko privoščila politiko odprtih vrat. Za razmere niso odgovorne države Zahodnega Balkana, zato ni mogoče pričakovati, da se s tem ukvarjajo same. Gre za evropsko težavo, ki kaže, da je Evropa zaspala, enotne sistemske rešitve še ni.

14.23 LJUBLJANA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar: Sprejemamo ukrepe, ki so nujni. Migranti prihajajo kar čez dve zunanji meji EU, kar je nesprejemljivo. V Bruslju pravijo, da je treba učinkovito obvladovati migrantski tok in zagotoviti učinkovito vračanje migrantov v izvorne države.

14.16 LJUBLJANA Cerar: Slovenija je kot najmanjša država po ozemlju in številu prebivalcev v najtežjem položaju. Ne smemo dovoliti humanitarne krize, zagotoviti pa moramo normalno življenje svojih državljanov. Kot človeku mi je težko, ne želim si zapiranja mej v Evropi, a zagotoviti moramo varnost državljanov in preprečiti humanitarno katastrofo. S tem tudi Slovenija izvaja to, k čemur se je zavezala – varuje zunanjo schengensko mejo.

Zaradi zime se lahko zgodi prava humanitarna katastrofa. Če jim ne moremo zagotoviti ustrezne oskrbe, so mogoče hude posledice. Ker kot premier ne smem dovoliti, da se to zgodi, in ker moramo varovati schengensko mejo, smo se odločili, da bomo začeli uvajati začasne tehnične ovire, tudi v obliki ograje, če bo treba. Slovenija ne zapira meje, ovire imajo izključno namen, da zagotovimo nadzorovan pretok migrantov skozi Slovenijo in da število omejimo na tako, ki ga lahko oskrbimo.

14.11 LJUBLJANA Premier Miro Cerar: Vlada se je na včerajšnji seji seznanila z informacijami o povečanem pritoku migrantov v prihodnjih dneh. Ta hip je na poti okoli 30 tisoč migrantov. Število migrantov, ki prihajajo v Grčijo, se ne zmanjšuje. Gre za razmere, v katerih lahko v Slovenijo v prihodnjih dneh pride izjemno povečano število migrantov. Tisoči beguncev bi se lahko ustavili pri nas, če bi Avstrija in Nemčija omejili njihovo sprejemanje.

V prihodnjih dneh bomo zato začeli postavljati začasne tehnične ovire na meji s Hrvaško.

13.14 OSLO Norveška vlada afganistanskim prosilcem za azil, ki na njeno ozemlje prihajajo iz Rusije, sporoča, da bodo dobili enosmerno vozovnico nazaj za Kabul. Vlada v Oslu želi poslati sporočilo tistim, ki ne potrebujejo zaščite, zato je sporočila še, da jih lahko pošljejo tudi nazaj v Rusijo, od koder množično prihajajo.

13.04 LJUBLJANA V Slovenski filantropiji so prostovoljcem na terenu že sporočili, da so na poti proti Sloveniji večje skupine migrantov. V prihodnjih dneh bodo ekipe prostovoljcev še okrepili. Da se bodo v prihodnjih dneh ustrezno prilagodili povečanemu številu migrantov, napovedujejo tudi v Slovenski karitas. Povečujejo tudi količino hrane in drugih potrebnih stvari v sprejemnih in namestitvenih centrih.

Na terenu so ves čas tudi številni zaposleni in prostovoljci Rdečega križa. V zadnjih dneh se je na novo prijavilo 200 prostovoljcev.

12.48 CELJE Na mejni prehod Dobovec so hrvaški varnostni organi po 10. uri pripeljali 175 migrantov, na mejni prehod Bistrica ob Sotli pa je prišlo 122 migrantov. Po opravljenem evidentiranju jih bodo z avtobusi odpeljali v Gornjo Radgono.

12.08 LJUBLJANA Ali lahko Slovenija z ograjo prejudiciramo mejo s Hrvaško?

10.18 LJUBLJANA Na grški otok Lezbos dnevno pride okoli dva tisoč migrantov, nam je povedal slovenski prostovoljec Jure Poglajen. "Ni videti, da bi begunski val pojenjal. Trenutno toplo in lepo vreme ter mirno morje sta kot nalašč za mirem prehod morske ožine, ki loči Turčijo in grški otok Lezbos," je povedal Poglajen, ki je v begunskem centru na Lezbos. Dodal je, da je trenutno v Turčiji približno dva milijona beguncev, ki čakajo na prehod morske ožine.

Begunci in migranti so dobro obveščeni o tem, kaj se dogaja, o tem, da Nemčija razmišlja o omejevanju dostopa migrantom. Za njih Nemčija ni več edini cilj, zadovoljni bi bili tudi, če bi jih sprejela kakšna vzhodnoevropska država, nam je še povedal Poglajen.

10.14 LJUBLJANA Premier Cerar je odpovedal današnje delovno kosilo z evropsko komisarko za trgovino Cecilio Malmström.

10.11 BREŽICE Iz občine Brežine so nam sporočili, da od pristojnega ministrstva oziroma vlade še niso prejeli nobenega uradnega obvestila o gradnji ograje na meji s Hrvšako.

9.01 KRANJ Izrdni vlak je iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 540 evidentiranih migrantov.

8.25 LJUBLJANA Od 17. oktobra do 6. ure danes je v Slovenijo po neuradnih podatkih policije vstopilo 171.130 migrantov.

6.55 LJUBLJANA Vlada se je na sinočnji seji seznanila z informacijami o pričakovanem povečanem pritoku beguncev in migrantov po t. i. balkanski poti ter o možnosti, da bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje. Vlada je ocenila, da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko obvladljivim številom beguncev in migrantov, kar lahko vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere.

Vlada je zato pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno s potrebnimi ukrepi za varovanje šengenske meje. O ograji vlada na glas še ne govori, danes pa bo imel premier Miro Cerar predvidoma tiskovno konferenco, na kateri bo verjetno le spregovoril o ograji.

Nov množičen val beguncev v Sloveniji pričakujejo v sredo ali najkasneje v četrtek.

6.53 DOBOVA Ob treh zjutraj je prispel vlak z nekaj več kot tisoč migranti. Še pred tem sta v ponedeljek zvečer tja prispela dva vlaka z več kot dva tisoč migranti, ki so jih že prepeljali v notranjost države. Za zdaj nimajo informacij o novih prihodih.

6.51 PETIŠOVCI Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov je okoli 1.30 ure iz Hrvaške na mejni prehod z desetimi avtobusi prispelo 514 migrantov. Postopek evidentiranja tujcev je potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi. Po končanih postopkih evidentiranja so migrante nastanili v nastanitveni center v Gornji Radgoni.

Okoli 7.00 ure bo iz Hrvaške prispelo še deset avtobusov z okoli 570 migranti in tekom dneva še osem avtobusov s približno 400 migranti.

Ne spreglejte