Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Krk goljufija počitnice Na dopustu

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 12.24

6 let, 6 mesecev

Slovenec rezerviral apartma na Krku. Nato je doživel šok.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Krk | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica so prejeli prijavo goljufije. 28-letnik je namreč prek spletnega portala Bolha rezerviral apartma na Krku in vplačal 150 evrov akontacije. Ko se je bližal čas odhoda, se najemodajalec ni več oglašal, oškodovanec pa je ugotovil, da apartmaji, za katere se je dogovarjal, ne obstajajo.

Spletnim uporabnikom zato policija svetuje previdnost in preudarnost pri poslovanju prek spleta. "Mali oglasi omogočajo preprosto vzpostavitev stika z morebitno žrtvijo, zato pri tem ne pozabite preveriti prodajalca in pristnost fotografij ter se dogovorite za varen način plačila," poudarja policija.

Pri nakupovanju prek spleta se držite naslednjih pravil, svetujejo na spletni strani varninainternetu.si

Bodite pozorni na sumljive znake. Trije ključni znaki so polomljena, "google translate" slovenščina, zelo nizka cena in oglas, oddan iz tujine.

- Preverite prodajalca. Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca, zato, če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni mogoče, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. 

- Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni mogoč ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju. 

Preverite fotografije. V spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo? Potem tukaj zagotovo smrdi po goljufiji.

Preverite sledilno številko paketa. Ste se s prodajalcem dogovorili za nakup, ta vam je v dokaz, da je paket res oddal, poslal sledilno številko paketa, zdaj pa morate vi plačati kupnino? Previdno, lahko da vam je v elektronskem sporočilu poslal povezavo na lažno spletno stran kurirske službe ali pa celo povezavo na neobstoječo kurirsko službo. Pojdite na uradno spletno stran kurirske službe in tam preverite sledilno številko.

Ne spreglejte