Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2019,
13.42

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

8

Natisni članek

DUTB Stanovanjski sklad RS stanovanjska politika Luka Mesec Marjan Šarec

Četrtek, 13. 6. 2019, 13.42

4 leta, 10 mesecev

Prodaja, ne darilo

Šarčevi preslišali predloge Levice: stanovanjski sklad bo plačal zemljišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

8

Stanovanjski sklad | Foto STA

Foto: STA

Vlada je odločila, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) tri zemljišča v ljubljanskem Podutiku, Novem mestu in Rožni dolini pri Novi Gorici proda republiškemu stanovanjskemu skladu, ki naj bi tu gradil najemniška stanovanja. Odločitev pa jezi Levico, ki je predlagala, da bi DUTB zemljišča na sklad prenesla neodplačno.

Vlada je presodila, da je za izvajanje resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 nujno, da DUTB najbolj primerne nepremičnine, ki jih ima v lasti, odplačno prenese na republiški stanovanjski sklad, so z Gregorčičeve sporočili po dopoldanski seji.

Gre za zemljišča na lokacijah:

  • v ljubljanskem Podutiku (Glince), za katere je DUTB sicer pripravljala projekt skupnih vlaganj s potencialnim zasebnim partnerjem,
  • v Novem mestu, ki jih je slaba banka kupila na dražbi v stečajnem postopku podjetja Brod Invest in kjer je novomeška občina v sodelovanju z republiškim stanovanjskim skladom načrtovala gradnjo stanovanj (soseska Brod Drage),
  • in v Rožni dolini pri Novi Gorici, kjer je po občinskih načrtih prav tako predvidena stanovanjska gradnja.

Prenos nepremičnin je predviden do konca letošnjega leta, izvedli pa bi ga po oceni tržne vrednosti, ki jo bo skladno z mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti izdelal neodvisni cenilec vrednosti nepremičnin. Te ga bosta v skladu z zakonom o javnem naročanju skupaj izbrala DUTB in sklad.

DUTB. | Foto: STA , Foto: STA ,

Levica: Vladni sklep razvodeni namen prenosa nepremičnin

Današnji akt vlade popolnoma razvodeni namen prenosa nepremičnin, so kritični v Levici, ki jo vodi Luka Mesec. | Foto: Ana Kovač Današnji akt vlade popolnoma razvodeni namen prenosa nepremičnin, so kritični v Levici, ki jo vodi Luka Mesec. Foto: Ana Kovač Sklep vlade pa je razjezil Levico. "V Levici želimo reševati stanovanjski problem, vlada pa rešuje slabo banko," pravijo v opozicijski stranki, ki pa ima z vlado Marjana Šarca sklenjen poseben sporazum o sodelovanju. Ta kot eno od prioritetnih področij sodelovanja določa tudi urejanje stanovanjske politike, kjer pa zdaj očitno prihaja do razhajanj. 

V Levici so namreč pripravili predlog zakona o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB), s katerim bi neodplačno prenesli stanovanja in zemljišča iz slabe banke na stanovanjski sklad.

"Namen tega je okrepitev sklada javnih stanovanj, kar je v javnem interesu. Takih lokacij je vsaj 19, vlada pa je danes sprejela sklep o prenosu zgolj treh," pravijo v stranki Luke Mesca, kjer menijo, da se je vlada za odplačni prenos odločila zaradi nasprotovanja slabe banke in ministrstva za finance, ki naj bi vztrajala da mora slaba banka pri prenosu ustvariti dobiček. 

"Vlada je torej pred javni interes - okrepitev stanovanjske politike - postavila dobičke slabe banke," menijo v stranki Luke Mesca. Današnji akt vlade popolnoma razvodeni namen prenosa nepremičnin, so kritični. Za rešitev zagate predlagajo spremembo zakona o slabi banki, ki jo bodo predstavili jutri.

Sklad bi še več nepremičnin

Kot primerne za prenos je stanovanjski sklad identificiral še nekaj lokacij, za katere pa bodo morali na skladu do konca tega leta pripraviti ustrezno strokovno utemeljitev primernosti prenosa in potreb po gradnji javnih najemnih stanovanjih po lokacijah.

Gre za zemljišča:

  • ob Parmovi ulici v Ljubljani, kjer gre za okoli 13.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče med Parmovo in Kurilniško ulico, ki je del širšega zemljišča, na katerem je dovoljenih do skupno 555 stanovanj v večstanovanjskih stavbah,
  • na Vrhniki (21.500 kvadratnih metrov, dovoljenih 144 stanovanj v osmih stavbah),
  • v ljubljanski Rožni dolini (30 parcel skupne površine okoli 16.700 kvadratnih metrov, predvidenih 130 stanovanj),
  • v Podutiku na območju kamnoloma (14 zemljišč skupne površine 44.500 kvadratnih metrov, predvidenih okoli 360 stanovanj),
  • v Zgornjih Gameljnah (za nekdanjo tovarno Rašica)
  • ter v Šmarjah pri Kopru.

O prenosu teh nepremičnin bo vlada v nadaljevanju odločala posebej.

Stanovanjski sklad je prenos nepremičnin z DUTB predlagal aprila, šlo pa naj bi pa za zemljišča za gradnjo stanovanj, ki ležijo na tako imenovanih prednostnih območjih za stanovanjsko oskrbo, torej območjih, kjer je potreba po stanovanjih največja.

Začetek dolgoročne zemljiške politike države?

Sklad bi lahko nato ta zemljišča uporabil v projektih stanovanjskih zadrug, občinskih skladov, tudi z zasebnimi investitorji, je takrat povedal direktor sklada Črtomir Remec. "Razpolagati moramo z dovolj zemljišči, da lahko dolgoročno zagotavljamo urejeno preskrbo s stanovanji," je dejal. Prenos zemljišč bi lahko pomenil začetek dolgoročne zemljiške politike države, je aprila še dejal Remec, in odločitev o tem bo "prvi pokazatelj, ali vlada s stanovanjsko politiko misli resno".

Prenos nepremičnin na stanovanjski sklad močno podpirajo tudi v zunajkoalicijski partnerici Levica, ki je maja pripravila poseben predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, po kateri pa bi DUTB stanovanja in stavbna zemljišča neodplačno prenesla na sklad.

Ne spreglejte