Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2018,
11.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Natisni članek

tožilstvo policija Zagorje ob Savi umor

Torek, 13. 3. 2018, 11.03

6 let, 1 mesec

Šketa po umoru v Zagorju na tožilstvu odredil strokovni nadzor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Zagorje ob Savi | Foto Nataša Repovž​​​​​​​

Foto: Nataša Repovž​​​​​​​

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v zadevi izpustitve osumljenca za umor v Zagorju ob Savi iz policijskega pridržanja odredil strokovni nadzor, so sporočili z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Kot so pojasnili na policiji, osumljenca v policijskem pridržanju niso zaslišali, ker je državni tožilec odpravil pridržanje, zato ga niso privedli k preiskovalnemu sodniku.

50-letni osumljenec za sredin umor 53-letne ženske v Zagorju ob Savi, zoper katerega je preiskovalni sodnik v ponedeljek odredil pripor, je bil pred izvršitvijo umora v policijskem pridržanju. Policija ga je obravnavala zaradi nasilja nad partnerico, potem pa je državni tožilec njegovo pridržanje odpravil. 

Na centru za socialno delo presenečeni nad izpustitvijo

Po prihodu na prostost je 50-letnik v sredo zvečer pred enim od stanovanjskih blokov v Zagorju ob Savi z ostrim predmetom napadel mater svoje partnerice, zoper katero je imel veljavno prepoved približevanja. Žrtev je zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče.

Na Centru za socialno delo Zagorje, v katerem so ob izpustitvi osumljenca pripravili posodobljen varnostni načrt za družino povzročitelja nasilja, so včeraj za Siol.net povedali, da so bili presenečeni nad izpustitvijo osumljenca iz pridržanja. Do ravnanja pristojnih so bili kritični tudi v nevladnih organizacijah, kjer so poudarili, da je bila odločitev tožilca o izpustitvi iz pridržanja prehitra.

Generalni državni tožilec odredil strokovni nadzor primera

Prvo potezo zoper ravnanje tožilstva je zdaj očitno potegnil generalni državni tožilec Drago Šketa. Ta je na podlagi odredbe v zadevi izpustitve povzročitelja nasilja iz policijskega pridržanja odredil strokovni nadzor, so sporočili z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, kjer zaradi omenjenega postopka okoliščin izpustitve ne komentirajo.

So pa medtem s Policijske uprave Ljubljana sporočili, da osumljenca med policijskim pridržanjem niso zaslišali: "Po navodilu tožilca je bilo pridržanje odpravljeno, zato ga niso privedli k preiskovalnemu sodniku," so pojasnili na policiji.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je zaradi izpustitve osumljenca iz policijskega pridržanja na tožilstvu odredil strokovni nadzor. | Foto: Matej Leskovšek Generalni državni tožilec Drago Šketa je zaradi izpustitve osumljenca iz policijskega pridržanja na tožilstvu odredil strokovni nadzor. Foto: Matej Leskovšek

Policija za kazensko ovadbo osumljenca, tožilstvo je ni upoštevalo

Po njihovih besedah je policija ob odvzemu prostosti in v času izvajanja policijskega pridržanja večkrat oziroma sproti obveščala dežurne tožilce o zbranih obvestilih in okoliščinah, ki narekujejo potrebo po izročitvi osumljenca s kazensko ovadbo preiskovalnemu sodniku.

"Državni tožilec se je odločil, da osumljencu odpravijo oziroma končajo pridržanje in ga izpustijo na prostost. Navodila tožilstva je policija v skladu z zakonom o kazenskem postopku dolžna spoštovati, zato so osumljenemu pridržanje odpravili oziroma končali in ga izpustili na prostost," pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi.

Osumljenca za umor, zoper katerega je preiskovalni sodnik včeraj odredil pripor, je policija lani dvakrat obravnavala zaradi nasilja v družini. Primer prej omenjenega nasilja nad partnerico, zaradi katere je osumljenec pristal v policijskem pridržanju, je policija obravnavala po prejetem obvestilu tretje osebe.

Policija: Obstajala je velika verjetnost, da bo osumljeni uresničil grožnje

Kot so poudarili na ljubljanski policijski upravi, so policisti ob obravnavi konkretnega primera nasilja nad partnerico upoštevali vsa obvestila glede zunajzakonske skupnosti osumljenca in njegove družine, ki so jih zbrali v predhodnih postopkih, saj naj bi šlo pri kaznivem dejanju nasilja v družini za dalj časa trajajoče nasilno vedenja enega člana nad drugim, ključni element pa je spravljanje žrtve v podrejeni položaj.

"Glede na stopnjevanje nasilja in intenziteto tega ter osebne okoliščine osumljenca se je policija odločila, da obstaja velika verjetnost, da bo osumljeni uresničil grožnje, torej dejanja, s katerim grozi, in je zato zoper osumljenega odredila pridržanje po zakonu o kazenskem postopku," so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Z generalnega državnega tožilstva so medtem sporočili, da je generalni državni tožilec odredil strokovni pregled dela državnih tožilcev Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki so obravnavali zgoraj omenjeno kazensko zadevo. Namen strokovnega pregleda bo ugotavljanje pravočasnosti, zakonitosti in strokovne pravilnosti dela ter odločitev državnih tožilcev, so pojasnili in dodali, da bodo na ostala vprašanja v zvezi z zadevo odgovorili po dokončnosti poročila.

Ne spreglejte