Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 4. 2012,
16.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 18. 4. 2012, 16.18

7 let, 12 mesecev

Sindikati protestno zapustili pogajanja z vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je protestno zapustila pogajanja z vlado o ukrepih na področju plač.

"Vlada se dobesedno norčuje iz nas," je bil oster vodja koordinacije Branimir Štrukelj, ki je pričakoval resna pogajanja. Zaenkrat ni znano, ali se bodo pogajanja v četrtek nadaljevala. Koordinacija bo dopoldne vladi poslala svoj pisni predlog. Živkovič: Prosili smo, da svoj predlog posreduje v pisni obliki Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, je vladna stran prosila sindikalno, da svoj torkov predlog posreduje v pisni obliki. V torek so ga namreč na pogajanjih predstavili ustno, vendar pa ni bil dovolj konkreten in ambiciozen, zato vladna stran pri proučevanju predloga ni vedela, pri čem je. "Prosili smo jih, če predlog lahko pošljejo pisno, da tudi vidimo, koliko sindikatov stoji za celotno zadevo," je dejal. Štrukelj: Vlada ima težave Po njegovih besedah je sindikalna stran na koncu pogajanj na to pristala, je pa protestno zapustila pogajanja z ultimatom, da se njihov pisni predlog obravnava na četrtkovi sej vlade. "Iz nas se norčujejo" Zahtevali so nek banalen pisni predlog, ki so ga že zavrnili, ne razumem, zakaj zdaj zavlačujejo, pa je po odhodu s pogajanj dejal Štrukelj. Po njegovem ima vlada težave. Sindikalni strani je prekipelo, ko je vladna stran rekla, da pisnega predloga sindikatov v četrtek na vladi najverjetneje ne bo mogoče obravnavati. "Ljudje imamo svoj osnovni ponos, pogajamo se cele dneve, vlada pa se iz nas norčuje," je še povedal Štrukelj in dodal, da je tega dovolj. Cevc: To ni običajna praksa Predsednik Sindikatov v zdravstvu Pergam Matija Cevc je medijem pojasnil, da so sindikate začudile navedbe vlade, da njihov predlog ni jasen in da ga želijo v pisni obliki, čeprav so ga že zavrnili. Kot pravi, to namreč ni običajna praksa, ker se pogajanja dogajajo "na licu mesta" in prihaja do različnih protipredlogov.

"Nikjer ne piše, da mora biti predlog sindikatov enoten" Pisni predlog naj bi sicer med drugim predvideval največ sedemodstotno znižanje plač in odpravo plačnih nesorazmerij, pri čemer so si sindikati v koordinaciji enotni, ob tem pa bo predvidoma vseboval tudi različne dodatne predloge posameznih sindikatov.

Glede na to, da je vladna stran od sindikatov želela enoten predlog, je Cevc poudaril, da "nikjer ne piše", da mora biti predlog sindikatov enoten, saj ima vsak od njih neke svoje specifike v stavkovnih zahtevah, gre pa za pogovore stavkovnih odborov, ki so koordinacija. Koordinacija naj bi se sicer zbrala v četrtek oblikovala svoj pisni pogajalski predlog in ga še dopoldne posredovala vladi.

Vizjak: Vlada ne ve, s kom naj se pogovarja Vladna stran je pred začetkom pogajanj pričakovala "vsaj en" usklajen približevalni predlog vseh sindikatov, ki stavkajo, in ne takšnih, ki bi šli po godu le delu sindikatov. Kot je dejal Vizjak, ki se je pogajanj udeležil zato, ker želi "konstruktivno prispevati" k njihovemu delovanju, tega namreč do zdaj ni bilo, zato vladna stran tudi ne ve, s kom naj se pogovarja.

Pličanič: Sindikati praviloma zavrnejo vse, kar jim vlada ponudi Tudi po mnenju ministra za pravosodnje Senka Pličaniča bi morali sindikati razmisliti, kaj je sploh njihov cilj in kaj želijo doseči. Minister je spomnil, da je vlada predložila štiri ali celo pet različnih predlogov ukrepov in se zahtevam sindikatov zelo približala, ti "pa še vedno zavrnejo praviloma vse, kar jim vlada ponudi". "Dobro bi bilo, da na sindikalni strani razmislijo, kaj pravzaprav želijo," poziva Pličanič. Po njegovih ocenah namreč ni mogoče izključiti, da je njihov cilj političen, o čemer "po vseh zavračanjih vladnih predlogov marsikdo razmišlja". Bi pa ministra obenem presenetilo, da bi kdo imel take cilje v položaju, ko se odloča o usodi Slovenije.

"Vsi bi morali stopiti skupaj in doseči dogovor ne glede na politične cilje. Za to bo še čas kasneje. Sedaj pa gre za to, da javno finančno stabiliziramo Slovenijo," je jasen minister. Pojasnjuje še, da lahko prihranek delno realizirajo tudi v prihodnjem letu, toda pomembno je, da dogovor dosežejo sedaj.

Štrukelj: Stavke v četrtek ne bo Štrukelj je sicer zagotovil, da ne glede na potek pogajanj stavke v šolstvu, kjer je bila tudi najbolj množična, v četrtek ne bo. Dodal pa je, da je to treba vprašati še druge sindikate, ki imajo med drugim zaradi zakonskih obveznosti nekoliko drugačne poglede na stavko. Policisti so denimo stavko napovedali do preklica.

Podskupina, ki se pogaja o standardih in normativih predvsem na področju izobraževanja, se bo sestala v torek popoldne, tretja podskupina, ki se tiče socialnih vprašanj, pa še vedno ni natančno opredelila načina svojega dela. Kot je pojasnil Štrukelj, se namreč podskupina v enem delu pomembno veže na predstavnike konfederacij zasebnega sektorja, ki po njegovih ocenah ravno tako želijo preprečiti te "posege v elemente socialne države".

"Plače niso vse, kar nas čaka" Štrukelj je zatrdil, da podskupina o plačah "ni vse, kar nas čaka", saj je nedvomno povezana tudi z ostalima podskupinama. Pojasnil je, da podskupina za pogajanja o standardih in normativih obravnava tudi univerze in raziskovalne inštitute. Univerza se je namreč v zadnjih dneh izpostavila kot "resen" problem, saj so posegi vanjo drastični, denar pa izgubljajo tudi javni raziskovalni inštituti. "Če sem prav razumel ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ki vodi to podskupino z vladne strani, naj bi pri posegu v sredstva, ki jih dobivajo javni inštituti, šlo celo za napako in ni bilo mišljeno, da bi bil ta poseg tako globok, kot je", je povedal Štrukelj.

Ne spreglejte