Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
13.08

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

73

Natisni članek

DeSUS Branko Simonovič

Torek, 16. 2. 2021, 13.08

3 leta, 2 meseca

Simonovič: KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico, uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

73

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da se bosta v prihodnjih dneh sestala vodstvo stranke in izvršni odbor. Na njem bodo ocenili politične razmere in položaj DeSUS. Branko Simonovič meni, da je bila KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi.

Erjavec je v današnji pisni izjavi za STA spomnil, da je bil povabljen, da se vrne v stranko. Vse njegove dosedanje odločitve imajo po njegovih navedbah podlago v sklepih izvršnega odbora in sveta stranke. Da bi na svetu stranke preveril zaupanje, ne vidi razloga.

Jurša: Glasovanje lanski sneg

Predlog konstruktivne nezaupnice aktualni vladi Janeza Janše z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je na ponedeljkovem glasovanju v DZ prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Erjavec ni prejel niti toliko glasov, kot je bilo podpisanih poslancev pod januarski predlog nezaupnice. Sam neveljavnih glasovnic v ponedeljek ni povezal s poslanci DeSUS, poroča STA.

Pogovarjati se o ponedeljkovem glasovanju je isto, kot da bi se pogovarjal o lanskem snegu, pa je v današnji izjavi v DZ dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Branko Simonovič | Foto: STA , Foto: STA ,

Simonovič: Očitno je, da poslanci ne podpirajo tega rušilnega cunamija

Poslanci DeSUS so se sicer danes pogovarjali o nastalih razmerah in nadaljnjem ravnanju. Poslanec Branko Simonovič je za STA že ocenil, da je bila KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi. Tudi Jurša se strinja, da je bila KUL ustanovljena le za to, da se v DZ preštejejo. "To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL," je prepričan.

O morebitnem podpisu sporazuma o sodelovanju DeSUS z vlado Janeza Janše pa se po njegovih besedah še niso pogovarjali in tako ne more odgovoriti, ali ga bodo podpisali. Ali je to korak v pravo smer ali ne, bo povedal po pogovoru v poslanski skupini in stranki. Kot je pojasnil, Janša ali kdor koli iz vodstva SDS po ponedeljkovem glasovanju še ni stopil v stik z njim.

Karl Erjavec
Novice Konstruktivna nezaupnica z Erjavcem propadla z le 40 glasovi

Vloga Podgorška v rokah premierja

Jože Podgoršek | Foto: STA , Foto: STA , Od odločitve poslancev o sodelovanju z vlado bo odvisno, ali bo stranka ostala v vladnem kadrovskem razrezu. Kot je za STA danes navedel minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jože Podgoršek, za zdaj še opravlja funkcijo ministra, o nadaljnjih korakih pa se bo odločil po razgovorih v naslednjih dneh.

Po Jurševih navedbah je ministrova usoda v vladi odvisna od premierja.

O položaju DeSUS v aktualnih političnih razmerah bodo razpravljali organi stranke. Jurša sicer ne ocenjuje, da bi bila vodstvo stranke in poslanska skupina DeSUS vsak na svojem bregu. Res pa je, da poslanci na nekatere stvari gledajo morda malo drugače kot člani vodstva stranke, je ugotavljal.

Simonovič: To je bil projekt KUL. Bolj je nezaupnica njim.

Tudi Simonovič je na vprašanje o sodelovanju v stranki odgovoril z upanjem, da se bo čim prej zgodil sklic organov stranke ali klavzura, da bodo analizirali stanje ter se odločili, kako naprej. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. "To je bil projekt KUL. Bolj je nezaupnica njim," je dejal.

Je pa bolj negotov pri vprašanju, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS. "Vprašanje. O tej podpori je težko govoriti, posebno takemu, kot sem jaz, ki izhaja iz gospodarstva. Džentelmenski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil," je bil jasen Simonovič.

To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oziroma na svetu stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

Robert Polnar
Novice Poslanec DeSUS o Erjavcu: Je kot šolar pred razredno proslavo #video

Sluga: Erjavec brez podpore v poslanski skupini DeSUS

Na glasovanju o konstruktivni nezaupnici se je po mnenju vodje poslancev SMC Janje Sluga izkazalo, kar so ves čas ugotavljali: da poslanci DeSUS ne podpirajo svojega predsednika Karla Erjavca za mandatarja. Kako je sama glasovala, ni razkrila. Po njenih besedah so v SMC eni redkih, ki so tajno glasovali, in bi bilo nekorektno, da bi to komentirala.

Po besedah Sluge se je izkazalo, da je le en poslanec DeSUS podprl nezaupnico vladi. V današnji izjavi v DZ je spomnila na stališče SMC, da je predpogoj za to, da bi se sploh začeli pogovarjati o konstruktivni nezaupnici, to, da ima kandidat za predsednika vlade podporo lastnih poslancev. Po njenem mnenju je bilo dobremu opazovalcu jasno, da predlog nezaupnice Janševi vladi ne bo uspel.

Številne špekulacije gredo sicer v smeri, da je tudi Sluga oddala neveljavno glasovnico. Ob vprašanju njenega glasovanja je v današnji izjavi spomnila, da so v SMC "eni redkih" tajno glasovali in bi bilo zelo nekorektno, da bi komentirala, kako je kdo glasoval.

Ne spreglejte