Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2011,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 1. 2011, 10.55

8 let

Silvestrska večerja tudi za brezdomce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da je skok v novo leto prijazen tudi za tiste, ki nimajo strehe nad glavo, vsako leto poskrbi Vincencijeva zveza dobrote, ki organizira večerjo za brezdomce in osamljene.

Silvestrovanje organizirajo mladi iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, med njimi tudi Špela Zavašnik, ki že nekaj let aktivno sodeluje pri pripravi večera. Za Planet je povedala, da se silvestrovanja vsako leto udeleži okrog 90 brezdomcev in upokojencev, saj na večer povabijo vse, ki nimajo družbe, v kateri bi preživeli najdaljšo noč v letu. Ne obsojajmo brezdomcev Slovenci imamo o brezdomcih morda stereotipno sliko, da so to ljudje, ki so na cesti pristali po svoji krivdi, a Zavašnikova na to odvrne s besedami: "Družina je res ena od zelo pomembnih vrednot, še posebej v časih, ko se to vedno bolj izgublja. Mnogi so bili za to prikrajšani, med njimi je veliko brezdomcev. Ugotavljamo, da je pri brezdomcih večina težav izhaja prav iz družine – običajno z njo namreč niso znali zgraditi nekega normalnega odnosa in to se jim potem pozna na drugih področjih, tudi pri iskanju službe. Velikokrat se zgodi, da nimajo dovolj samozavesti in potrpljenja že pri razgovorih, zato jim velikokrat ne uspe dobiti dela. Njihovi življenjski odnosi so potem pogosto zelo okrnjeni, s tem pa se jim potem poruši tudi vse ostalo. Iz tega izhajajo tudi različne odvisnosti in nesposobnost za normalno sobivanje z ljudmi, zato ni prav, da obsojamo brezdomce."

Letos je za silvestrovanje 20 prostovoljcev pripravilo narezek, tombolo, zabavni program s harmoniko in toplo večerjo, obiskal pa jih je tudi ljubljanski nadškof Anton Stres. Ob polnoči so nazdravili s šampanjcem, s tem pa se je večer tudi počasi zaključil, večina se jih je nato odpravila gledat ljubljanski ognjemet.

Recesija ni vplivala na donatorje Na silvestrovanje so se prostovoljci pripravljali približno mesec dni, ko so pošiljali prošnje za donacije in pripravljali točke za zabavni program. Donatorji so se tudi letos odzvali na prošnje in poskrbeli za brezplačno večerjo in dobitke na tomboli. Na vprašanje, če se recesija kaj pozna na donacijah, Špela Zavašnik odvrne, da tega niso občutili. Opažajo celo, da je na voljo vedno več hrane, zato tudi v dnevnem centru, kjer razdeljujejo hrano, s količinami nimajo težav. Opažajo, da smo Slovenci tudi sicer precej bolj radodarni decembra kot v drugih delih leta.

Na silvestrovanjih je kljub velikemu številu praznujočih, ki se zberejo v Vincencijevem domu na Taboru v Ljubljani, zelo mirno, Zavašnikova pove, da celo bolj kot v razdeljevalnem centru, kjer brezdomci občasno poskrbijo tudi za kak pretep. Tudi sicer so prostovoljcem brezdomci zelo hvaležni za delo in čas, ki ga preživijo z njimi, kar jim običajno tudi povejo.

Ne spreglejte