Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
21.19

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Policija Senad Jušić

Četrtek, 27. 7. 2023, 21.19

9 mesecev, 1 teden

Senad Jušić ostaja šef policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Senad Jušić | Senad Jušić po mnenju ministrstva za notranje zadeve izpolnjuje pogoje za vodenje policije.  | Foto STA

Senad Jušić po mnenju ministrstva za notranje zadeve izpolnjuje pogoje za vodenje policije.

Foto: STA

Ker postopek javnega natečaja še ni končan, je vlada na današnji dopisni seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije znova imenovala Senada Jušića, in sicer od 24. avgusta do imenovanja novega generalnega direktorja policije, vendar največ za šest mesecev, najdlje do 23. februarja 2024, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Prav tako je vlada danes na izredni seji znova imenovala Urško Židan za vršilko dolžnosti generalne direktorice direktorata za upravne notranje zadeve, prav tako največ za šest mesecev, do 23. februarja 2024, so še sporočili.

Jušić je bil za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovan 23. februarja letos, potem ko je vlada razrešila njegovega predhodnika na mestu v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Začel se je poseben javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije, ki se je končal v začetku junija. Za položaj naj bi se po poročanju medijev prijavila tako Jušić kot Lindav.

Ima Jušić dovolj delovnih izkušenj? 

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta naj bi preverila, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo natečajne pogoje, nato pa še njihovo primernost za razpisani položaj v skladu s standardi strokovne usposobljenosti.

Ko bo komisija končala delo, bo ministru za notranje zadeve sporočila seznam primernih kandidatov, generalnega direktorja policije pa nato na predlog pristojnega ministra imenuje vlada.

Kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju.

Prav pri vodstvenih izkušnjah bi se po pisanju medijev morda lahko zataknilo pri Jušiću, ki med izkušnje na vodstvenih delovnih mestih šteje delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Jušić po mnenju ministrstva izpolnjuje pogoje za vodenje policije

Na ministrstvu za notranje zadeve so sicer že marca navedli, da je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja. Torej Jušić po njihovem mnenju izpolnjuje pogoje za vodenje policije.

Pri Lindavu dvomov o tem, da izpolnjuje pogoje, bržkone ni, saj ga je natečajna komisija uradniškega sveta že po prijavi na razpis lani poleti ocenila kot primernega za ta položaj. Tedanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar ga je tudi predlagala za direktorja policije s polnim mandatom, a imenovanje ni šlo čez vladno sito, kar je na koncu botrovalo njenemu odhodu s položaja.

Aleš Šabeder, minister za zdravje RS.
Novice Vlada razrešila Aleša Šabedra
Senad Jušić
Novice Senad Jušić med kandidati za generalnega direktorja policije
Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
Novice Na razpis za direktorja policije dve prijavi, Lindav bo poskusil še enkrat
Ne spreglejte