Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
15.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

21

Natisni članek

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič slovensko-nemška gospodarska zbornica AmCham Slovenija

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 15.14

6 let, 6 mesecev

Semoliča moti ameriška prisotnost v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

21

Dušan Semolič | Foto STA

Foto: STA

Sindikate Dušana Semoliča moti delovanje ameriške in nemške gospodarske zbornice v Sloveniji. Zbornici njegove navedbe zavračata.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se "odzvali na pojav, ki je vse močnejši v Sloveniji, to je, da se kapital še posebej povezuje, in to brez združenj delodajalcev". Zlasti jih motita ameriška in nemška gospodarska zbornica, ki ju, kot je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, ne priznavajo kot socialna partnerja.

Semolič je prepričan, da želijo tuje gospodarske zbornice, zlasti pa ameriška, zelo močno vplivati na razvoj družbe v Sloveniji.

Stvar je absurdna – da želi ameriški kapital vplivati na razmere v Sloveniji, za dogajanje v svoji državi pa ne poskrbijo, trdi Semolič. Zakaj ne svetujejo Trumpu, se je vprašal. "Ne, nam solijo pamet."

"Dobili smo informacije, da se Ameriška gospodarska zbornica in Nemška gospodarska zbornica trudita, da bi dobili sedeže tudi v skupščini zavoda za zdravstveno zavarovanje." Semolič je prepričan, da se to ne sme zgoditi.

"AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini"

"Ne, to ne drži, AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," zatrjujejo v ameriški gospodarski zbornici AmCham Slovenija.

AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," zatrjujejo v AmCham Slovenija, ki ga vodi Ajša Vodnik. | Foto: Ana Kovač AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," zatrjujejo v AmCham Slovenija, ki ga vodi Ajša Vodnik. Foto: Ana Kovač "Po veljavni zakonodaji nismo reprezentativna organizacija in tako ne moremo neposredno sodelovati v socialnem dialogu. Verjamemo pa, da je le s sodelovanjem gospodarstva, države in civilne sfere mogoče spreminjati stvari na bolje, zato k sodelovanju in pogovoru vabimo vse," so še zapisali v odzivu.

Pravijo še, da na novinarsko konferenco niso bili povabljeni, prav tako ZSSS z njimi ni stopil v stik. "Nad takšnim načinom komuniciranja smo presenečeni, saj verjamemo v moč pogovora in argumentov, predvsem pa sodelovanja in preglednosti," so zapisali v Ameriški gospodarski zbornici AmCham Slovenija, ki povezuje več kot 320 članov, uspešnih domačih in tujih podjetij.

Kot enega od svojih večjih dosežkov štejejo program AmCham Young Professionals, ki ga je obiskovalo že več kot 700 mladih, ter sodelovanje v projektu Partnerstvo za spremembe, ki na inovativen način povezuje gospodarstvo in javno upravo, prinaša nov način sodelovanja med obema sferama in razbija marsikatere stereotipe, pravijo v AmCham Slovenija.

"O tem ne vemo ničesar"

"Zanimiva informacija, mi o tem ne vemo ničesar, saj ni v skladu s prizadevanji naših članov," se na navedbe ZSSS o članstvu v skupščini ZZZS odzivajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici.

V posredne ali neposredne gospodarske odnose je vključenih okoli 15 odstotkov zaposlenih v Sloveniji, navajajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici, ki jo vodi Gertrud Rantzen. | Foto: Ana Kovač V posredne ali neposredne gospodarske odnose je vključenih okoli 15 odstotkov zaposlenih v Sloveniji, navajajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici, ki jo vodi Gertrud Rantzen. Foto: Ana Kovač "Slovensko-nemška gospodarska zbornica je članska organizacija, ki v Sloveniji nima reprezentativnega statusa, se pa v svojem delovanju zavzema za čim boljše gospodarsko sodelovanje med dvema prijateljskima evropskima državama, med katerima je blagovna menjava v letu 2016 presegla 10. milijard evrov," pravijo.

Nemčija je prva izvozna partnerica Slovenije, saj izvoz v Nemčijo predstavlja okoli 20 odstotkov slovenske zunanje trgovine. V posredne ali neposredne gospodarske odnose je vključenih okoli 15 odstotkov zaposlenih v Sloveniji, navajajo v zbornici.

"Zastopamo tudi podjetja z nemškim kapitalom v Sloveniji, ki so tudi kasneje pomembni investitorji, saj na letni ravni investirajo med 3 in 50 milijoni evrov. Prav zato se zavzemamo za dvig konkurenčnosti Slovenije v primerjavi s primerljivimi državami kot tudi za boljše poslovno okolje v Sloveniji za podjetja in njihove zaposlene. Slovensko-nemška gospodarska zbornica vzdržuje dobre in konstruktivne odnose z vsemi deležniki, ki soustvarjajo gospodarsko okolje med obema državama," zagotavljajo.

Ne spreglejte