Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Natisni članek

tujci migranti Miro Cerar

Sreda, 11. 1. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

Šef Sveta Evrope piše Cerarju: Zaskrbljen sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Zaradi vašega predloga novele zakona o tujcih sem zaskrbljen, je v pismu premierju Miru Cerarju zapisal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Po Jaglandovih besedah namreč novela sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. 

Jagland poudarja, da bo v primeru sprejema novela zakona spremenila pogoje vstopa migrantov in prosilcev za azil v Slovenijo kot tudi njihovega zavračanja.

To po njegovih besedah "sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot so pravica do ustreznega postopka, upoštevanje osebnih okoliščin pri obravnavi prošenj in zaščita vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem, vključno s spoštovanjem načela nevračanja".

Glavni namen tega načela mednarodnega prava je sicer prepoved vrnitve osebe v državo, kjer obstaja realno tveganje, da bo izpostavljena mučenju ali nečloveškemu in ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju.

Policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne bi dovolila vstopa v državo

Novela predvideva, da lahko DZ v primeru zaostrenih razmer sprejme ukrep, s katerim bi zavrnili vse tujce, ki nezakonito vstopijo v našo državo. Po mnenju vlade je ukrep nujen in sorazmeren, nevladne organizacije pa svarijo, da gre za kršitev mednarodnega prava in slovenske ustave.

Novelo zakona, ki je zaradi razhajanj v koaliciji za več mesecev obtičala v vladni proceduri, je vlada v DZ posredovala za obravnavo po nujnem postopku. Predlog predvideva poseben ukrep za primer spremenjenih razmer na področju migracij, ki bi lahko ogrozile javni red ali notranjo varnost.

Novela zakona o tujcih sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, pravi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. | Foto: STA , Novela zakona o tujcih sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, pravi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Foto: STA ,

Z omenjenim ukrepom policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne bi dovolila vstopa v državo. Tujca, ki bi bil nezakonito na območju izvajanja ukrepa, bi privedla do državne meje in ga napotila v državo, iz katere je nezakonito vstopil. Policija bi tako ravnala tudi, ko bi tujec izrazil namen podati prošnjo za mednarodno zaščito.

Cerar: Slovenija ostaja članica EU, ki spoštuje demokracijo, pravno državo in človekove pravice

Premier Cerar poudarja, da je vlada predlog novele zakona o tujcih šele poslala v obravnavo v DZ, kjer postopek še omogoča spremembe. Cerar dodaja, da Slovenija ostaja članica EU, ki spoštuje demokracijo, pravno državo in človekove pravice.

Miro Cerar. | Foto: Bobo Foto: Bobo Kot so v sporočilu za javnost navedli v premierjevem kabinetu, je Cerar pismo danes popoldan prejel in bo nanj v najkrajšem možnem času tudi uradno odgovoril.

Ukrep bo DZ sprejel z dvotretjinsko večino

Določene so tudi izjeme, in sicer se ukrep ne bo uporabljal, ko bo neposredno ogroženo življenje tujca ali bo obstajala resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu, ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bo veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Erjavec pričakuje, da bo Cerar svoje poslance znal prepričati o potrebnosti novele

Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je še prostor za izboljšanje novele zakona o tujcih, ki jo sicer v DeSUS podpirajo. Ob vprašanju pomislekov v SMC glede predloga pa poudarja, da SMC kot največja vladna stranka nosi odgovornost za varnost državljanov. Zato pričakuje, da bo premier Miro Cerar znal svoje poslance prepričati, zakaj je novela potrebna.

Erjavec je v izjavi novinarjem ob robu seje izvršnega odbora stranke komentiral tudi pismo Jaglanda premierju Cerarju. Kot je dejal, razume kritiko generalnega sekretarja Sveta Evrope, saj je pač tisti, ki mora skrbeti, da se človekove pravice razvijajo in čim bolj spoštujejo. Vendar Erjavec ocenjuje, da novela nikakor ne posega v ustavno zagotovljene pravice, zato jo bodo v DeSUS v parlamentarnem postopku podprli.

Ob tem opozarja na mednarodne okoliščine oziroma v soseščini. "Kot vlada smo dolžni zavarovati naše državljane, v zakonu pa je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe," je dejal. Navedel je izjeme, ki jih zakon predvideva pri ukrepih ter tudi spomnil, da je za aktivacijo ukrepov potrebna dvotretjinska večina vseh poslanskih glasov.

Ukrep bo DZ na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino vseh poslancev, in sicer najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Sprejetje ukrepa bo vladi predlagalo ministrstvo za notranje zadeve na podlagi ocene o spremenjenih razmerah na področju migracij.

 

Ne spreglejte