Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
19. 5. 2017,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Natisni članek

Marino Furlan Janez Mlakar igralništvo Hit Slovenski državni holding Nada Drobne Popovič

Petek, 19. 5. 2017, 11.49

6 let, 6 mesecev

Šef Hita odvrgel težko prtljago, bo ostal na položaju?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Hit, igralništvo, ruleta | Foto STA

Foto: STA

Novi predsednik uprave Hita Janez Mlakar je le nekaj dni po razkritju, da se je zgolj mesec dni pred imenovanjem podal v posel z obtoženim prodaje drog, že "počistil" s preteklostjo, ki bi ga lahko stala položaja.

Pred mesecem dni imenovani predsednik uprave Hita Janez Mlakar, ki je na položaj prišel iz podjetja Papir Servis v lasti medijskega mogotca Martina Odlazka in je veljal za kandidata SMC, je na zadnji januarski dan vstopil v lastništvo podjetja Barok s sedežem v Mariboru. Direktor in solastnik te družbe pa je, kot so pred tednom dni razkrili v Dnevniku, Smiljan Ramšak, ki je obtožen prodaje prepovedanih drog.

Mlakar in Ramšak pa sta, kot kaže današnja objava na Ajpesu, v sredo odstopila s položaja družbenika, Ramšak tudi kot direktor. Namesto njiju sta družbenika podjetja Mirnes Habibović in Matjaž Štraus, ki je tudi novi direktor podjetja.

Svoj delež prenesel na prijatelja

Kot so nam odgovorili iz Hita, se je Mlakar ob seznanitvi z dejstvom o obtožnici, ki je bremenila enega izmed solastnikov družbe Barok, nemudoma odločil, da iz lastniškega ustroja družbe Barok izstopi, kar je tudi že storil. Z odločitvijo in izstopom je seznanil tudi predsednika nadzornega sveta družbe Hit. Svoj delež v družbi Barok je Mlakar prenesel na Štrausa, ki je njegov znanec in se ukvarja z gradbenimi posli. Prodajna cena je znašala 1.875 evrov, v višini osnovnega vložka, so dodali v Hitu.

Ima Mlakar še zaupanje lastnikov?

Ali so izstop iz podjetja od Mlakarja zahtevali nadzorniki, ni znano. Odgovore SDH, ki ima v lasti 33 odstotkov družbe (enak delež ima Kapitalska družba, dobro petino pa novogoriška občina), čakamo. Sprašujemo jih tudi, ali bo Janez Mlakar ostal na položaju predsednika uprave.

Iz Kapitalske družbe pa so nam sporočili, da Mlakarja v obstoječo sestavo nadzornega sveta kandidatov niso predlagali, da pa pričakujejo, da nadzorni svet strokovno opravlja svoje delo.


Preberite še:

Novi predsednik uprave Hita je Janez Mlakar


Odstop prvega nadzornika

Sočasno z razkritjem Mlakarjevega ravnanja pa je z mesta prvega nadzornika odstopil Marino Furlan. Za Primorske novice je dejal, da je odstopno izjavo podal v sredo, nadzorniki pa so jo obravnavali včeraj.

Furlan je kot razlog navedel preobremenjenost z obveznostmi v svojih podjetjih. Mandat predsednika nadzornega sveta pa bo sklenil na skupščini družbe, 19. junija, ko naj bi bil imenovan njegov naslednik.

SDH, ki ga vodi Lidija Glavina, za nadzornika državnega Hita predlaga odvetnika, ki je sodeloval pri domnevno kaznivih poslih z delnicami Premogovnika Velenje, ki je prav tako v državni lasti.  | Foto: STA , SDH, ki ga vodi Lidija Glavina, za nadzornika državnega Hita predlaga odvetnika, ki je sodeloval pri domnevno kaznivih poslih z delnicami Premogovnika Velenje, ki je prav tako v državni lasti. Foto: STA , Sumljivi posli kandidata za nadzornika

V nadzornem svetu Hita so poleg Furlana še Vasja Medvešček, Simon Bratina in Blaž Aldžić Matiš ter Nada Drobne Popovič in Miran Lampret, ki se jima junija izteče mandat. Slovenski državni hoplding (SDH) za nova člana v sklicu junjske skupščine predlaga Andreja Jernejčiča in Gregorja Bajraktarevića, izhaja iz sklica.

Pri Jernejčiču so se sicer leta 2013 mudili kriminalisti, in sicer v okviru kriminalistične preiskave zaradi suma zlorab pri preprodaji delnic šempetrske Letrike in Premogovnika Velenje. Jernejčič ni bil med osumljenci, NPU pa je pridobil sodno odredbo za preiskavo v njegovi pisarni, saj je v poslih z delnicami premogovnika zastopal Andrijano Starina Kosem. Po ustavni pritožbi odvetnikov in zbornice je ustavno sodišče v začetku lanskega leta odločilo, da mora imeti o podatkih, ki so jih pri odvetnikih zbrali kriminalisti, zadnjo besedo sodišče. To pa, kot smo na Siol.net pisali pred kratkim, vse do danes ni sklicalo naroka.

Pri tem dodajmo, da je lastnik Premogovnika Velenje Holding Slovenske elektarne (HSE), tega pa SDH. Upravljavec državnega premoženja torej za nadzornika v državnem podjetju predlaga človeka, povezanega z domnevnimi nepravilnostmi v drugem državnem podjetju. 

Tretjino dobička za dividende

Vodstvo delničarjem predlaga še, da se od bilančnega dobička za lani v višini 2,96 milijona evrov za dividende nameni 1,15 milijona evrov, preostanek pa se razporedi v druge rezerve. Delničarji naj bi potrdili tudi pogodbo o udeležbi delavcev pri dobičku.

Ne spreglejte