Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
14.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KPK Alma Sedlar Boris Štefanec

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 14.46

6 let, 7 mesecev

Sedlarjeva: Štefanec onemogoča delo KPK in ovira postopke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar v pismu državnim predstavnikom predsedniku Štefanecu očita mobing, onemogočanje dela senata in politično delovanje.

Po navedbah Sedlarjeve naj bi ji predsednik KPK Boris Štefanec pretekli petek z odredbo skoraj v celoti omejil dostop do vpogleda v pošto KPK, že januarja pa tudi vpogled v skupni e-poštni predal komisije.

Sedlarjeva v pismu, ki ga je naslovila na predsednika Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja, predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ocenjuje, da v takšnih okoliščinah senat KPK ne more več ustrezno delovati.

Politično delovanje predsednika KPK? Sedlarjeva je zapisala tudi, da jo Štefanec, že vse odkar je nastopila funkcijo, tako ali drugače onemogoča oziroma izloča iz procesov dela. Predsednika komisije je, kot pravi, na nevzdržno stanje vsaj dvakrat opozorila, vendar odziva naj ne bi prejela.

Omenja, da gre v zadnjem primeru za poskus blokirati postopke KPK v zvezi z družbo, ki jo je ustanovila država, posledično pa za mogoče politično delovanje predsednika KPK. Ugotavlja, da je KPK prav zaradi opisanih razmer zapustilo nesorazmerno veliko sodelavcev, nekateri pa naj bi odhod načrtovali v kratkem.

Celotno pismo Alme Sedlar lahko preberete tukaj.

Na KPK sumijo, da je nekdo neupravičeno posegal v osebne podatke V komisiji so v odzivu zapisali, da z vsebino poslanega pisma niso seznanjeni. Dostopa do nekaterih podatkov niso omejili le namestnici predsednika komisije Sedlarjevi, temveč vsem članom senata KPK. Za to so se odločili, ker naj bi se neupravičeno posegalo v zakonsko zaščitene osebne podatke.

Zaradi očitanih posegov še danes napovedujejo prijavo Informacijskemu pooblaščencu RS in druge ustrezne postopke. Na KPK smo poslali vprašanja, za kakšne posege v zaščitene osebne podatke je šlo in ali takšno ravnanje očitajo Sedlarjevi. "Odprtih postopkov ne komentiramo," so nam sporočili.

Komisija: Sedlarjeva lahko nemoteno opravlja delo Predsednik komisije Štefanec tudi odločno zavrača vse očitke o onemogočanju dela namestnici in zagotavlja, da lahko delo, za katero je pooblaščena, nemoteno opravlja naprej.

Na KPK zanikajo tudi nesorazmerno število odhodov iz njihovih vrst, tako jih je v preteklih dveh letih po njihovih podatkih zapustilo 20 sodelavcev, zaposlili pa so 22 novih. Dodajajo, da komisija še naprej nemoteno opravlja svoje naloge skladno z zakonom.

Sprta sta bila že v preteklosti Naj spomnimo, da je v KPK do osebnih trenj med obema funkcionarjema KPK že prihajalo. Tako je oktobra lani Sedlarjeva predsednika komisije pozvala k odstopu, Štefanec pa je mesec kasneje zanikal, da bi jo ovadil. Julija letos pa je namestnica predsednika komisije kot razlog za ugasnitev Supervizorja izpostavila spor med njegovim avtorjem Brataničem in predsednikom KPK Štefanecem.

Ne spreglejte