Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Natisni članek

SMC vlada Miro Cerar Aleksander Kešeljević Erik Kopač

Četrtek, 11. 8. 2016, 11.35

6 let, 7 mesecev

Se po Aleksandru Kešeljeviću še Erik Kopač seli v Cerarjev kabinet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Erik Kopač SMC | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Čeprav predsednik vlade Miro Cerar te odločitve še ni sprejel, odgovor iz njegovega kabineta namiguje na to, da razmišlja o zaposlitvi generalnega sekretarja SMC Erika Kopača kot državnega sekretarja v svojem kabinetu. Po naših informacijah naj bi Kopač prevzel področje kritičnih infrastrukturnih projektov.

Obramboslovec Erik Kopač naj bi se s septembrom umaknil z mesta generalnega sekretarja največje koalicijske stranke SMC, hkrati pa naj bi ga predsednik vlade Miro Cerar imenoval za državnega sekretarja v svojem kabinetu, smo neuradno izvedeli.

V Cerarjevem kabinetu na vprašanje, ali drži, da se bo Kopač zaposlil v kabinetu, odgovarjajo, da odločitve v tej smeri še ni, a te možnosti ne zanikajo. "O imenovanju oziroma zaposlitvi novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade je prezgodaj govoriti, saj ni prišlo do nobene odločitve v tej smeri," so zapisali.

Kopač nam je na vprašanje, ali tečejo pogovori, odgovoril: "Do nobene realizacije ni prišlo. V tem trenutku sem generalni sekretar stranke." Na vprašanje, kaj bo čez pol leta, je dejal, da upa, da bo univerzitetni profesor. Kopač je namreč zaposlen kot asistent na katedri za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Bo prevzel infrastrukturne projekte?

Kopač naj bi prevzel področje infrastrukturnih projektov - tu se bo v prihodnjih letih obračalo ogromno denarja. Poleg drugega tira, ki ga je Cerarjeva vlada določila kot prioritetni projekt, so v preteklosti napovedali vlaganja v posodobitev drugih železnic, cest, energetsko obnovo stavb.

Na vprašanje, ali bi si upal prevzeti to področje, nam je Kopač odgovoril: "Jaz sem strokovnjak s področja kritične infrastrukture in nacionalne varnosti. Kot rečeno, pa sem zdaj generalni sekretar stranke."

O imenovanju Erika Kopača za državnega sekretarja je prezgodaj govoriti, pravijo v kabinetu premierja Mira Cerarja. | Foto: Matej Leskovšek O imenovanju Erika Kopača za državnega sekretarja je prezgodaj govoriti, pravijo v kabinetu premierja Mira Cerarja. Foto: Matej Leskovšek

Za Kešeljevićem iz stranke na vlado

Če bo imenovan, se bo Kopač v vladnem kabinetu pridružil ekonomistu Aleksandru Kešeljeviću, s katerim že od ustanovitve SMC veljata za dvojec "iz ozadja", ki ima močen vpliv na premierjeve odločitve. 

Tudi Kešeljević je začel v stranki, omenjal se je kot avtor gospodarskega dela programa SMC, ki je julija pred dvema letoma prepričal večino volivcev. Od septembra 2014 pa je za šest ur tedensko (15 odstotkov polnega delovnega časa) zaposlen v Cerarjevem kabinetu. Njegova bruto plača je julija znašala 407,53 evra. Na uro torej zasluži okrog 15 evrov bruto. Njegove naloge so vodenje projektne pisarne, svetovanje Cerarju na področju ekonomske politike ter - kot so nam sporočili iz kabineta - "priprava najzahtevnejših analiz, poročil in informacij s področja ekonomske politike in gospodarskih zadev". 

Kopač bi se v primeru zaposlitve v kabinetu premierja pridružil kolegu s Kardeljeve ploščadi Aleksandru Kešeljeviću. | Foto: Bor Slana Kopač bi se v primeru zaposlitve v kabinetu premierja pridružil kolegu s Kardeljeve ploščadi Aleksandru Kešeljeviću. Foto: Bor Slana

Vpliven dvojec 

Že pred časom smo poročali, da sta bila prav Kopač in Kešeljević zmagovalca boja za prevlado in premierjevo naklonjenost v SMC. V stranki je namreč prišlo do razkola - mladima profesorjema se je nasproti postavil Peter Jamnikar -, Cerar pa je na koncu stopil na stran prvih dveh.

Kopač in Kešeljević sta se na začetku mandata vlade soočala s kritikami o preteklih grehih - oba sta namreč sedela v nadzornem svetu Infond holdinga 3 v času, ko je ta peljal domnevno sporni menedžerski prevzem podjetja Iskra Avtoelektrika, za katerim je stal poslovnež Marijan Groff. Tako Kešeljević kot tudi Kopač sta očitke zavračala, tudi Cerar je tedaj ugotovil, da sodelavca uživata njegovo zaupanje. Dodajmo, da je Groffova hči Miranda Groff Ferjančič od sredine julija državna sekretarka na finančnem ministrstvu, zamenjala je Metoda Dragonjo.

Ne spreglejte