Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

14

Natisni članek

Miro Cerar Janez Janša Janez Janša Milan Brglez Matej Avbelj Zakon o tujcih Matevž Tomšič

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Se Cerar raje kot k Brglezu obrača k Janši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

14

Milan Brglez, Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Ob glasovanju o noveli zakona o tujcih sta se razklali SMC in koalicija, povezali pa del SMC pod vodstvom Mira Cerarja ter opozicijski SDS in NSi. A v nobeni od političnih strank, ki za namene zakona o tujcih sestavljajo nekakšno koalicijo, ni entuziazma, da bi izvedla reforme, ki jih Slovenija resnično potrebuje, pravi pravnik Matej Avbelj.

Potem ko smo lani spremljali napetosti zlasti na desni strani slovenskega političnega parketa, se letos že kažejo razpoke na levici.

Poleg nesoglasij, ki se v Združeni levici vlečejo še iz prejšnjega leta, so ob glasovanju o noveli zakona o tujcih prišla na plano razhajanja v vladajoči Stranki modernega centra. Začelo se je s paktiranjem med SMC in NSi. Zadnja je namreč predlagala, naj za aktivacijo ukrepov iz novele zadostuje 46 glasov poslancev, torej absolutna, ne pa kvalificirana večina.

Razdeljena SMC

S tem je Miro Cerar izgubil podporo dela svojih poslancev, DeSUS in SD. Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez je – kot je dejal predsednik SMC Miro Cerar – zato izgubil "zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC". Cerar je Brglezu očital, da je večkrat javno in neutemeljeno kritiziral odločitve vlade.

Glasovanje o noveli zakona o tujcih je tako razklalo SMC in koalicijo, povezalo pa del SMC pod vodstvom Mira Cerarja z opozicijskima SDS in NSi.

Se Cerar raje kot k Brglezu obrača k Janši? | Foto: Bojan Puhek Se Cerar raje kot k Brglezu obrača k Janši? Foto: Bojan Puhek

Velika koalicija?

To povezovanje spominja na pobudo vidnih posameznikov septembra 2015 za veliko koalicijo med SMC in SDS. Pozvali so k oblikovanju "kakovostne, ne nujno izključno strankarske ekipe", ki bo presegla medsebojne zamere in Slovenijo popeljala v smer, izbrano ob osamosvojitvi. Prvaka obeh strank takrat nista izkazala posebnega zanimanja, Janez Janša je dejal le, da je predlog zanimiv.

Bi bila takšna koalicija po prihodnjih volitvah bolj realna? SMC je podpora od prejšnjih volitev močno padla, razkol v stranki je vedno očitnejši, Janša pa desne koalicije, vsaj glede na javnomnenjske raziskave, ne bi mogel sestaviti.

Ali si, na drugi strani, NSi želi v vlado z zmerno levico? Kako bodo politično polje spremenili novi igralci Aleš Primc, ki mu raziskave javnega mnenja že napovedujejo uvrstitev v parlament, Franc Kangler ali Andrej Čuš?

Matej Avbelj, pravnik, podpisnik pobude iz leta 2015 za veliko koalicijo

"V nobeni od političnih strank, ki za namene tega zakona sestavljajo nekakšno koalicijo, ne vidim entuziazma, da bi izvedla ukrepe, o katerih smo takrat pisali." | Foto: Ana Kovač "V nobeni od političnih strank, ki za namene tega zakona sestavljajo nekakšno koalicijo, ne vidim entuziazma, da bi izvedla ukrepe, o katerih smo takrat pisali." Foto: Ana Kovač "Takrat smo pozvali k veliki koaliciji, ki bi izvajala reforme. Tukaj pa imamo opravka s specifičnim zakonom, glede katerega obstaja veliko dvomov o njegovi ustavnosti. Z osredotočanjem na navideznega zunanjega sovražnika se odmikamo od tistega, kar je res pomembno.

Na področju notranjepolitičnih tem od takrat nismo naredili nobenega koraka. Stanje je še danes takšno, kakršno je bilo leta 2015. Ne spomnim se nobenega ukrepa, ki bi urejal tisto, na kar smo opozorili v izjavi.

V nobeni od političnih strank, ki za namene tega zakona sestavljajo nekakšno koalicijo, ne vidim entuziazma, da bi izvedla ukrepe, o katerih smo takrat pisali."

 

Miro Kline, predavatelj tržnega komuniciranja na FDV

Ni videti, da bi Franc Kangler, Andrej Čuš ali Aleš Primc lahko bili v prihodnje resni igralci. Pokazali niso nobenega političnega programa. So preveč samostojni strelci, ki predstavljajo eno ozko ciljno skupino ljudi. | Foto: Tina Deu Ni videti, da bi Franc Kangler, Andrej Čuš ali Aleš Primc lahko bili v prihodnje resni igralci. Pokazali niso nobenega političnega programa. So preveč samostojni strelci, ki predstavljajo eno ozko ciljno skupino ljudi. Foto: Tina Deu "Očitno je, da se v SMC dogaja nekaj čudnega. Razpoka je že tukaj, vprašanje pa je, ali bo kdo uporabil kakšno začasno lepilo, da bo preprečil večji razkol.

Ne vem, ali lahko kdo pove, ali se bo zgodilo kakšno globlje povezovanje med SMC in SDS, razen Cerarja in Janše. To je za zdaj njuna skrivnost. Težko je napovedati. Ne vemo, ali se pogovarjata o tem ali ne. Človek bi rekel, da se spogledujeta, tako kot ljubimec in njegova deklica. Več pa ne moremo reči, ker še nimamo nobenih dokazov.

Če se začneta spogledovati SDS in SMC, potem tukaj v tem trenutku ni mesta za NSi. Če tega spogledovanja ne bo, pa so za NSi odprte možnosti za naslednjo vlado namesto katere od drugih strank. Ampak to bodo odločili volivci. NSi je po rezultatih javnomnenjskih raziskav nestabilna, enkrat je nizko, drugič visoko, kar pomeni, da ima nekakšen potencial."

 

Matevž Tomšič, sociolog in politični analitik

"Manever s sporom med Cerarjem in Brglezom je namenjen predvsem povrnitvi zaupanja sredinskih volivcev." | Foto: Ana Kovač "Manever s sporom med Cerarjem in Brglezom je namenjen predvsem povrnitvi zaupanja sredinskih volivcev." Foto: Ana Kovač "Menim, da gre v primeru glasovanja o noveli zakona o tujcih za ad hoc koalicijo, ki (sama po sebi) ne nakazuje sprememb v smislu novega političnega zavezništva, ki bi imela drugačen ideološki predznak, kot ga ima aktualna vladajoča koalicija. Tudi velike koalicije med SMC in SDS – vsaj za zdaj – ne gre pričakovati (čeprav je v politiki mogoče vse).

Več možnosti je za povezovanje SMC z NSi – spomnimo se, po volitvah 2014 je zadnja sodelovala v pogovorih o možnostih vstopa v vlado. SMC je trenutno sicer v boljši situaciji, kot je to veljalo za druge na hitro ustanovljene stranke, ki so razpadle kmalu po nastanku, a je zaradi heterogenosti in odsotnosti jasnega ideološkega profila še vedno zelo nestabilna. Manever s sporom med Cerarjem in Brglezom je namenjen predvsem povrnitvi zaupanja sredinskih volivcev.

Novi akterji, ki se pojavljajo na desnici, nagovarjajo precej podobno volilno telo, zato se lahko pojavi 'kanibalizem' volilnih glasov. Temu bi se dalo izogniti s sklenitvijo predvolilne koalicije. Še vedno pa obstaja na prostoru desno od sredine določena praznina v smislu odsotnosti neke bolj liberalno usmerjene stranke."

 

Ne spreglejte