Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2016,
10.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti

Torek, 9. 2. 2016, 10.31

6 let, 7 mesecev

Se bo zveza Nato vključila v reševanje migrantske krize?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v Bruslju dejal, da bo zavezništvo zelo resno proučilo turško-nemški poziv k pomoči pri soočanju z begunsko krizo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob obisku v Ankari v ponedeljek sporočila, da bosta Turčija in Nemčija pozvali Nato, naj pomaga nadzorovati turško obalo in preprečevati tihotapljenje z migranti.

Na to temo je generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg govoril z nemškim in turškim obrambnim ministrom in dejal, da bodo predlog preučili. Nato bo o nemško-turškem predlogu razpravljal v četrtek "Zelo resno bomo preučili prošnjo Turčije in drugih zaveznic, naj pogledamo, kaj lahko Nato stori v pomoč pri soočanju s krizo in izzivi, ne le v Turčiji," je povedal Stoltenberg. "Migracijska kriza nas vse zelo skrbi," je še poudaril.

Pričakuje, da bodo obrambni ministri na zasedanju v Bruslju v četrtek razpravljali o prošnji Turčije in se dogovorili o nadaljnjem ukrepanju. Ob robu zasedanja bo tudi sestanek obrambnih ministrov članic koalicije za boj proti skrajni skupini Islamska država. Zasedanj se bo udeležila tudi slovenska ministrica Andreja Katič.

Turčija odprla mejo za ranjene begunce iz Sirije Turčija je sicer ranjenim beguncem omogočila prehod svoje meje s Sirijo. Ranjene bodo oskrbeli v turških bolnišnicah, je povedal Mustafa Özbek, predstavnik turške humanitarne organizacije IHH. Pred to napovedjo so Združeni narodi Turčijo pozvali, naj odpre meje za Sirce, ki bežijo iz obleganega Alepa.

Na sirski strani meje več dni več deset tisoč ljudi, ki so zbežali z območja Alepa, čaka na vstop v Turčijo. Po različnih podatkih naj bi na tem mejnem območju obtičalo od 10.000 do 50.000 ljudi.

V Slovenijo je od 1. januarja 2016 do danes do 18. ure vstopilo 78.271 beguncev in migrantov, od tega jih je 77.802 državo tudi zapustilo. Danes do 6. ure jih je v Slovenijo prišlo 1862.

V sprejemnem centru v Dobovi je bilo tako danes ob 18. uri nastanjenih 924 beguncev in migrantov. Sprejemna centra v Gruškovju in Brežicah sta bila prazna. V namestitvenem centru v Postojni je bilo nameščenih 57 beguncev in migrantov.

V Evropo letos prispelo desetkrat več migrantov kot lani V prvih šestih tednih letošnjega leta je v Evropo po morju prispelo desetkrat več migrantov kot v enakem obdobju lani, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Število prihodov migrantov v Evropo je letos tako že preseglo 76 tisoč, medtem ko je število smrtnih žrtev na tej nevarni poti naraslo na 409. V prvih šestih tednih lanskega leta je umrlo 69 ljudi. Pred revščino, bedo, vojno in represijo iz držav Bližnjega vzhoda, Azije in Afrike je minulo leto v evropske države prispelo več kot 1,1 milijona ljudi.

Direktor hrvaške policije napoveduje vlake z begunci iz Makedonije v Avstrijo Direktor hrvaške policije Vlado Dominić je danes izjavil, da so se države, ki so na balkanski begunski poti, dogovorile, da bodo s skupnimi močmi prevažale begunce iz Makedonije v Avstrijo. Begunci naj bi na vlak vstopili v Makedoniji in izstopili šele v Avstriji.

Na slovenski policiji so to informacijo zanikali, prav tako na Dunaju.

Ne spreglejte