Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
13.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDS referendum migranti begunci

Petek, 4. 3. 2016, 13.59

6 let, 7 mesecev

SDS zahteva referendum o nastanitvi migrantov, v DZ oster odziv na predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stranka SDS predlaga razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov v Sloveniji.

Ljudje morajo odločati o vprašanju, kjer se sedaj politika ne strinja in sprejema odločitve, s katerimi se večina ne strinja, je ob predstavitvi predloga za referendum dejal poslanec SDS Vinko Gorenak. Po njegovih besedah vlada skriva stroške prosilcev za azil. Z referendumom bi ljudje odločili, koliko prosilcev za azil bi na letno ravni lahko sprejeli, so zapisali v SDS.

Tako bi se glasilo referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme zakonodajo, v kateri bo določeno, da letno število prosilcev za mednarodno zaščito ne presega števila prošenj za mednarodno zaščito v letu 2015?"

Glasovalec bi glasoval tako, da bi na glasovnici obkrožil besedo "ZA" ali "PROTI".

Na tej povezavi si preberite celoten predlog za razpis referenduma o nastavitvah migrantov v Republiki Sloveniji

V Slovenijo je v zadnjem tednu vstopilo 1.948 migrantov, 2.561 pa jih je državo zapustilo. Danes novih beguncev ni bilo, ob 6. uri so bili sprejemni centri prazni, v nastanitvenih centrih pa je bilo 218 ljudi. V Sloveniji je trenutno nastanjenih 324 prosilcev za azil. Skupno število migrantov, ki so vstopili v državo, se je povzpelo na 477.129.

Lani je v Evropo vstopilo največ sirskih prosilcev za azil Lani je bilo v EU 1,25 milijona prosilcev za azil. Večina jih je prišla iz Sirije, Afganistana in Iraka, je v Bruslju objavil evropski statistični urad Eurostat.

Leta 2015 je tako v državah članicah Evropske unije po podatkih Eurostata za mednarodno zaščito prvič zaprosilo 1.255.600 oseb, kar je več kot dvakrat več kot leto prej.

Največ prosilcev je iz Sirije V primerjavi z letom 2014 se je lani število Sircev, ki so zaprosili za azil podvojilo, število Afganistancev se je povečalo za štirikrat, število iraških prosilcev pa za sedemkrat. Skupno so državljani vseh treh držav lani predstavljali več kot polovico ljudi, ki so v EU prvič zaprosili za azil.

Povprečno so znotraj celotne EU lani na milijon prebivalcev povezave zabeležili 2470 prvih prošenj za azil.

V Sloveniji lani 260 prošenj za azil

Slovenija je po podatkih Eurostata lani na milijon prebivalcev zabeležila 126 prvih prošenj za azil. Skupno je Slovenija lani prejela 260 prvih prošenj za azil, kar je za 27 odstotkov manj kot leta 2014, ko je bilo tovrstnih prošenj 355.

V Sloveniji je bilo lani največ prosilcev za azil iz Afganistana, Iraka in Irana. Kot je pojasnil generalni direktorja direktorata za policijo Lado Bradač je od prosilcev veliko takšnih, ki za azil zaprosijo zgolj zato, da lahko gredo lažje naprej in njihov namen ni, da bi ostali v državi.

Ne spreglejte