Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2017,
13.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

6

Natisni članek

ustavni sodniki Borut Pahor SDS SMC DeSUS

Četrtek, 12. 1. 2017, 13.06

6 let, 6 mesecev

SDS za ustavna sodnika podpira Klemna Jakliča in Anžeta Erbežnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

6

Predsednik republike Borut Pahor je s prvimi vodji poslanskih skupin že opravil razgovore glede novih ustavnih sodnikov. V koaliciji so glede nabora kandidatov še zadržani, do imen so se za zdaj opredelili le v opozicijski SDS.

"V poslanski skupini SDS smo predsedniku republike iz nabora kandidatov za ustavne sodnike v izvolitev predlagali dva kandidata, doktorja Klemna Jakliča in doktorja Anžeta Erbežnika," je v izjavi medijem pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko, ki je na posvet k Pahorju prišel prvi.

Poslanska skupina SDS bo s kandidati, ki bodo prišli v ožji krog izbora, opravili razgovore. Za omenjena favorita so prepričani, da bi morala biti po številnih kriterijih sprejemljiva tudi za druge akterje v postopku odločanja, zato bodo, kot je napovedal Tanko, z njima vztrajali.

Ob tem je dodal, da ne bodo podprli nikogar, ki je bil udeležen v postopku kršenja človekovih pravic. Od predsednika zato  pričakujejo, da bo to tudi preveril.

Koalicija do imen zadržana

V največji poslanski skupini SMC so do imen še zadržani. Vodja SMC Simona Kustec Lipicer je po posvetu s Pahorjem dejala, da so že opravili prvi krog pogovorov in se seznanili s kandidati. Ugotovili so, da vsi ustrezajo kriterijem, o konkretnih imenih za njihovo podporo pa naj bi se še usklajevali.

Neopredeljeni so tudi poslanci DeSUS. "V tem trenutku nimamo niti imena, ki bi mu dajali prednost, niti imena, ki bi ga izključevali," je zatrdil vodja DeSUS Franc Jurša. Predsedniku republike je dejal, da se bodo o imenih morda izrekli v torek na seji poslanske skupine. Pahor pričakuje, da se do konca prihodnjega tedna opredelijo do vsaj nekaj predlogov.

Imamo 22 kakovostnih in dobrih ljudi, ki lahko zasedejo to pomembno funkcijo, pa je ugotavljal vodja SD Matjaž Han. Konkretnih imen tudi on ni izpostavljal, saj naj bi to bila "stvar širšega konsenza in dogovora", je pojasnil. Omenil je le, da so ponosni na nekdanjega člana SD Rada Bohinca, ki bi lahko brez težav opravljal funkcijo ustavnega sodnika.

Predsednik Pahor se bo v nadaljevanju posvetoval še s predstavniki poslanskih skupin ZL, NSi, nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Ne spreglejte