Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 9. 2016,
9.14

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

43

Natisni članek

Patria tožba Janez Janša Janez Janša

Torek, 6. 9. 2016, 9.14

7 let, 7 mesecev

SDS toži državo za 900 tisoč evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

43

Janez Janša | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenska demokratska stranka (SDS) od države terja plačilo 886 tisoč evrov zaradi posega državnih organov v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v aferi Patria. Vrhovno tožilstvo tožbo označuje za absurdno.

V SDS državnemu pravobranilstvu predlagajo, da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in preostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev, ki so krivo tožili in sodili v zadevi Patria.

SDS je tožbo vložila prek odvetniške družbe Matoz na Okrožno sodišče v Ljubljani. "Z zaporom predsednika SDS Janeza Janše in nezakonito sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in kasnejšimi pristranskimi in nezakonitimi postopki proti Janezu Janši, kar se je izkazalo tudi v odločitvah Ustavnega sodišča Republike Slovenije, je SDS nastala velika premoženjska škoda," so zapisali v sporočilu za medije.

V največji opozicijski stranki so prepričani, da je razvoj dogodkov v primeru Patria in nezakoniti zapor Janeza Janše pokazal, da je šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika stranke SDS, da se onemogoči največjo opozicijsko stranko na volitvah v državni zbor. "To jim je delno žal tudi uspelo, saj je SDS na predčasnih volitvah 2014 dosegla veliko slabši volilni rezultat, kot so ga napovedovale ankete pred volitvami vse do dne, dokler predsednik SDS na podlagi nezakonite sodbe ni moral na prestajanje zaporne kazni," pravijo.

"Še več. Stranka SDS je še 25. maja 2014 z veliko prednostjo zmagala na volitvah v Evropski parlament. Poseg v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v procesu Patria je bil na predčasnih volitvah v DZ julija 2014 tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na volilni rezultat," so zapisali.

Pri tem dodajajo, da je ustavno sodišče v sosednji Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji.

Tožilstvo meni, da gre za nov poskus ustrahovanja pravosodja

Na vrhovnem državnem tožilstvu so tožbo označili za "tako absurdno, da si ne zasluži nobene niti najmanjše reakcije državnega tožilstva". Po njihovem mnenju gre le za nov poskus ustrahovanja pravosodja.

Ne spreglejte