Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 6.52

8 let

SDS: Stranke, ki zagovarjajo simbole totalitarizma, kršijo koalicijsko pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant je kritično ocenil osrednjo petkovo proslavo ob dnevu državnosti. Dejal je, da je SDS naredila veliko napako. Na to so že odzvali tudi v stranki SDS.

Državni praznik smo v petek obeležili z osrednjo proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Proslavo so sicer zaznamovale razprave o tem, praporščaki katerih veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi. Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, so organizatorji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

Virant: Državna proslava mora biti proslava vseh državljank in državljanov Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je v današnjem odzivu na državno proslavo kot nesprejemljivo označil "izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali - nič krivemu - Jerneju Kuntnerju". Po njegovem mnenju mora biti državna proslava proslava vseh državljank in državljanov Slovenije. "Mora združevati in povezovati, veseliti se je morajo vsi, ne glede na politično pripadnost. Ta proslava pač ni bila takšna," je zapisal.

"Šlo je za solo akcijo SDS" Zapisal je, da se Državljanska lista "od spornih dogodkov ostro distancira" in ponovil, da je šlo za "solo akcijo SDS, pri čemer so se odločitve sprejemale izven odbora za proslave, ki je za to pristojen". "Nekdo si je proslavo preprosto uzurpiral, kar je popolnoma nesprejemljiva, skoraj totalitarna gesta," je zapisal. Ob tem dodaja, da bodo morali biti v prihodnje koalicijski partnerji na scenarije proslav očitno "posebej pozorni, če bomo želeli zagotoviti, da nas bodo proslave združevale in ne delile".

"SDS je naredila veliko napako" Spomnil je še, da se je pet koalicijskih partneric v koalicijski pogodbi dogovorilo, da ne bodo odpirale ideoloških tem, ki delijo, "a po krivdi SDS se je zgodilo prav to". Ob tem dodaja, da je v sedanjih časih "odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti tistih iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo". "SDS je naredila veliko napako," je še zaključil Virant.

SDS: Ne tako hitro, Gregor! V SDS so v odzivu, ki so ga naslovili "Ne tako hitro, Gregor!", zapisali, da so se stranke sedanje koalicije v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem, po njihovem mnenju pa "zagrizena obramba in malikovanje totalitarnih simbolov" predstavlja prav vnašanje ideologije in starih delitev v slovenski prostor. V stranki tako obsojajo izjave predsednika DZ Viranta in opozarjajo, da je "zagovarjanje totalitarnega simbola, pod katerim je umrlo ali hudo trpelo na desettisoče ljudi v Sloveniji neposredno zanikanje ustavne pravice do dostojanstva državljanov republike Slovenije".

V stranki še poudarjajo, da se Slovenija ni "niti na referendumu niti na svobodnih volitvah odločila za simbol rdeče zvezde" in hkrati opozarjajo, da smo se "Slovenci na plebiscitu odločili za prelom z nekdanjim režimom in državo, ki ga je poosebljala". Prejšnji režim je simbolno predstavljala rdeča komunistična zvezda, v slovensko ustavo pa smo zapisali nove državne simbole, ki so danes naši skupni, hkrati pa prevzeli tudi simbole Evropske unije in zveze Nato, so zapisali. "Nesmiselna obramba totalitarnih simbolov komunizma je zato tudi žalitev naših zaveznikov v zvezi NATO", menijo v stranki in ocenjujejo, da je to nekaj podobnega "kot da bi na slovesnost antihitlerjevske koalicije silila organizacija s prapori, na katerih bi se bohotil kljukasti križ".

SDS od koalicijskih partnerjev pričakuje "več resnosti in dela za skupno dobro" SDS od koalicijskih partnerjev tako odslej pričakuje "več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov", predvsem pa več povezovalne drže, so zapisali. Virant bi to povezovalno držo lahko pokazal tako, da "ne bi bojkotiral slovesne maše za domovino, ki je pred državno proslavo tako kot vsako leto potekala v Ljubljanski stolnici". Predsednik DZ naj bi predstavljali vse parlamentarne sile v državi, tako SDS, slovesne maše pa so se v preteklosti predsedniki DZ udeleževali "ne glede na svojo politično pripadnost".

"Kdor celo v 21. stoletju prisega na totalitarne simbole, nas lahko zgolj deli" V stranki SDS so dodali še, da spoštujejo vse, ki so se kadarkoli v svoji zgodovini borili za Slovenijo in slovenski narod. Kot so zapisali, bo Slovenija zagotovo tudi v prihodnje negovala spomin na različne oblike uporništva proti tujim zavojevalcem ter tujim ideologijam ne glede na njihovo barvo. "Vendar je lahko ta skupen spomin združen samo pod nespornimi nacionalnimi in državnimi, z ustavo določenimi skupnimi simboli," je še zapisano na spletni strani stranke.

Koalicijski partnerji se moramo v torek iskreno pogovoriti o tem, kaj hočemo, pa je danes v Luksemburgu poudaril predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec in opozoril, da je sam v koaliciji s ciljem reševanja realnih problemov. Če se bomo ukvarjali sami s seboj, ne z reševanjem finančnih in gospodarskih problemov, sem pesimist glede prihodnosti, je dodal. Erjavec je danes vnovič obžaloval razvoj dogodkov ob slovesnosti ob dnevu državnosti, saj praznovanje rojstva države po njegovem mnenju "ni prostor in čas za ideološko obračunavanje".

Ponovil je, da v strani DeSUS menijo, da bi morale na državni slovesnosti sodelovati vse veteranske organizacije, saj je vsaka "dala svoj kamenček v mozaik naše državnosti".

V torek koalicijsko srečanje, kjer se bodo pogovorili o slovesnosti Na vprašanje, ali zaradi dogodkov ob slovesnosti razmišljajo o izstopu iz koalicije, je spomnil, da je v torek koalicijsko srečanje po srečanju vseh parlamentarnih strank, kjer se bodo pogovorili o slovesnosti. Ob tem je dejal, da ostali predsedniki strank, ki tvorijo koalicijo, niso vedeli, da bo prišlo do takega načina praznovanja, ki ga ocenjuje kot "neprimerno in neustrezno".

"Če misli koalicija in vlada tudi v bodoče povzročati take nestrpnosti in delitve ..." "Če misli koalicija in vlada tudi v bodoče povzročati take nestrpnosti in delitve, potem bo stranka DeSUS premislila o tem, ali je v njej smiselno sodelovati. Mi smo šli v koalicijo predvsem zato, da bi reševali realne probleme, ki jih ima ta država," je poudaril. Če DeSUS ne bi stopil v koalicijo, bi imeli v Sloveniji po Erjavčevih besedah podobne razmere, kot so bile v Grčiji. Politična kriza bi namreč v trenutku, ko je treba dnevno sprejemati težke določitve, le še poslabšala položaj Slovenije.

"Položaj Slovenije ni lahek" "Položaj Slovenije ni lahek," je ocenil Erjavec in opozoril, da bodo "šle stvari navzdol", če se ne bosta koalicija in opozicija resno lotevali problemov, ki tarejo Slovenijo in Slovence.

"Stvari niso blesteče. Poglejmo, kaj se dogaja v Grčiji in Španiji. Če se bomo ukvarjali sami s seboj, ne s tem, kar moramo storiti in kar pričakujejo EU in finančni trgi, potem sem pesimist glede naše prihodnosti," je posvaril.

V torek je zato po njegovih besedah potreben odprt in iskren pogovor koalicijskih partnerjev o tem, kaj sploh želijo doseči v tej koaliciji. "Jaz vem, kaj želim in zakaj sem v tej koaliciji - da rešujemo realne probleme, ki jih ima naša država," je sklenil.

Türk je sicer v petek poudaril, da pot naprej ne vodi preko drobitve Evrope, pač pa nasprotno - Evropa bo krizo premagala, če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Obsodil je tudi nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite "poskuse monopoliziranja oblasti".

NSi: Žal je šepal protokol V NSi so medtem z vsebino proslave in nastopajočimi zadovoljni. "Vsebina proslave je bila domoljubno, kulturno in ikonografsko odlično izpeljana. Folklorni nastopi so dali proslavi domoljubni naboj. Omeniti velja nastopanje in plese v narodnih nošah. Lepa gesta nastopajočih je tudi, da so nastopali zastonj. Žal pa je šepal protokol, dodatni komentarji so bili odveč," so zapisali.

Presečnik: Slovenci smo sposobni prilagajanja na nujne spremembe Pred praznikom pa je v petek med drugim potekala tudi slavnostna seja DZ, na kateri je podpredsednik DZ Jakob Presečnik dejal, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo sposobni prilagajanja in odzivanja na nujne spremembe.

Pred tem je v ljubljanski stolnici potekala maša za domovino. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je pri maši dejal, da kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje.

Slovenija pred 21 leti razglasila neodvisnost Slovenska skupščina je v skladu s plebiscitno odločitvijo 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS in deklaracijo o neodvisnosti. Na ta dan zato obeležujemo državni praznik, dan državnosti, ki je tudi dela prost dan.

Ne spreglejte