Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

12

Natisni članek

Goran Klemenčič SDS interpelacija

Sreda, 27. 9. 2017, 9.55

6 let, 7 mesecev

Grims: Ravnanje Klemenčiča ustreza definiciji korupcije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

12

V stranki SDS pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču v danes vloženi interpelaciji očitajo zavajanje javnosti glede ravnanja KPK v primeru suma pranja denarja prek NLB. S svojimi dejanji je Klemenčič po njihovih besedah povzročil izgubo zaupanja v funkcijo ministra in v pravosodni sistem. "Njegova odgovornost je tako subjektivna kot objektivna," je povedal Branko Grims.

Novinar: Jaka Elikan / Video: Planet TV


Po besedah poslanca SDS Branka Grimsa je pravosodni minister Goran Klemenčič sredi junija v primeru suma pranja denarja prek NLB v primeru Farrokh povedal, da je bila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je takrat vodil, z zadevo leta 2011 seznanjena prek žvižgača.

Ta jim je dostavil "neki tajni dokument NLB", ki so ga po Klemenčičevih besedah s KPK v obliki naznanila oziroma kazenske ovadbe posredovali pristojnim organom.

Grims: Če bi KPK delovala v skladu s pravili, bi policija ravnala drugače

A Grims opozarja, da to ne drži. Kot pravi, je komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi, ugotovila, da je KPK tajni dokument NLB zgolj neformalno predala uslužbencu Nacionalnega preiskovalnega urada.

Ta ga je odnesel na policijo, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Pri tem Klemenčiču očitajo kršenje sporazuma, ki sta ga januarja 2010 podpisala KPK in policija.

Če bi KPK dokument policiji posredovala v skladu s sporazumom, bi bilo ravnanje policije bistveno drugačno, kar je po besedah Grimsa povedal tudi takratni vodja preiskave.

Klemenčič: Interpelacija prihaja ob pravem času

Pravosodni minister Klemenčič ocenjuje, da interpelacija zoper njega prihaja ob pravem času. Sum pranja denarja v NLB ter s tem povezane transakcije so škandalozne in zaskrbljujoče z vidika delovanja državnih institucij, je zapisal v odzivu. Še bolj pa je po njegovem mnenju zdaj pravi čas za razpravo o reformah v pravosodju.

Klemenčiču v največji opozicijski stranki očitajo tudi nepripravo ustrezne zakonodaje. | Foto: Matej Leskovšek Klemenčiču v največji opozicijski stranki očitajo tudi nepripravo ustrezne zakonodaje. Foto: Matej Leskovšek

"Ravnanje ministra ustreza definiciji korupcije"

V SDS so zato po besedah poslanca prepričani, da je Klemenčič s tem opustil dolžno ravnanje, kar "ustreza definiciji korupcije".

V stranki ministru očitajo tudi opustitev primernih ravnanj, ko gre za imenovanja in kadrovske rešitve, v katerih sodeluje ministrstvo za pravosodje.

Pri tem je Grims omenil primer nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, za katerega je ustavno sodišče po njegovih besedah ugotovilo, da je v primeru Patria sodeloval pri kršitvah človekovih pravic.

Vendar pa Klemenčič zoper njega ni ukrepal. "Kdor molči, se strinja," je ob tem dejal Grims.

SDS: Klemenčič ni pripravil ustrezne zakonodaje

Pravosodnemu ministru v SDS očitajo tudi negativen odnos do drugih deležnikov, ko gre za usklajevanje zakonov.

Pri tem navajajo novelo zakona o kazenskem postopku, ko je minister po besedah Grimsa nerazumno vztrajal pri rešitvah, proti katerim so bili velik del stroke, vrhovno sodišče, tožilstvo, odvetniška zbornica in ugledni profesorji kazenskega prava vseh treh pravnih fakultet v Sloveniji.

V koaliciji ob interpelaciji Klemenčiča zlasti o odnosu SDS do ministra

V koaliciji so ob interpelaciji pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča izpostavili zlasti "ljubezenski" odnos SDS do ministra. V DeSUS bodo interpelacijo še preučili, v SMC in SD ministru obetajo podporo.

Načelno podporo interpelaciji napovedujejo v NSi, ki jo moti zlasti delo na področju pregona bančnega kriminala. V poslanski skupini NP bodo interpelacijo preučili, v Levici pa ugotavljajo, da je verjetno veliko drugih razlogov, zaradi katerih bi lahko ministra interpelirali, ne pa osebni spor med ministrom in Janšo.

V Zavezništvu in poslanski skupini nepovezanih poslancev po besedah poslanke Alenke Bratušek interpelacije še niso videli, zato se bodo o podpori odločili šele po tistem, ko jo bodo temeljito proučili.

Očitajo mu tudi odgovornost zaradi nepriprave ustrezne zakonodaje na področju pravosodja, ki bi omogočala celostno reformo pravosodja, prilagojeno evropskim standardom.

Zaradi vseh navedenih ravnanj in kršitev ministra predlagajo, da državni zbor ministru po opravljani razpravi izreče nezaupnico in ga s tem razreši s funkcije ministra za pravosodje, je dejal Grims ob predstavitvi interpelacije.

To je že deseta interpelacija zoper člane vlade Mira Cerarja in prva proti ministru za pravosodje.

Klemenčiča je seznanil žvižgač

Kot se spominja Klemenčič, je bila KPK s primerom pranja iranskega denarja prek NLB seznanjena leta 2011.

"Kot tedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije sem bil s to zadevo seznanjen prek žvižgača z nekim tajnim dokumentom Banke Slovenije," je povedal minister.

Dokument so v obliki kazenske ovadbe posredovali pristojnim organom, in ko so nekaj mesecev pozneje preverili, ali so se sprožili kakšni postopki, so dobili odgovor, da zadeve potekajo. 

Na KPK so sicer zatrdili, da iz njihovih evidenc ne izhaja, da bi ta pristojnim organom podala kazensko ovadbo glede pranja denarja prek NLB.

V SDS so bili kritični tudi do pred kratkim sprejete novele zakona o kazenskem postopku, na katero je državni svet v torek izglasoval veto. Janez Janša je v zvezi s tem na Twitterju zapisal, da je državni svet z 32 glasovi proti štirim zavrnil "skropucalo", novelo zakona o kazenskem postopku, s katero je minister po njegovem mnenju skušal krepiti policijsko državo. Ob tem je ponovil poziv k odstopu Klemenčiča.
Ne spreglejte