Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

4

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Matjaž Han socialni demokrati SMC

Sreda, 21. 6. 2017, 11.24

6 let, 7 mesecev

SD nad Cerarjevo ministrico: Situacija ji je ušla iz rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

4

Matjaž Han | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Mislim, da je zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc situacija ušla iz rok," je ob robu današnjega koalicijskega vrha dejal vodja poslancev SD Matjaž Han in napovedal posebno srečanje koalicije na to temo.

Ne gre le za zakonodajo, pač pa tudi za vzdrževanje bolnišnic, čakalne vrste in drugo, je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade pojasnil Han. V SD so tako po njegovih navedbah napovedali poseben koalicijski sestanek na temo zdravstva, ki bo še pred poletnimi počitnicami.

Jo bodo pozvali k odstopu?

"Vsak dan se vidi, da se nekaj dogaja in da postopek ni nadzorovan," je poudaril Han. A na vprašanje o rešitvah ali morebitnem pozivu k zamenjavi ministrice za zdravje Kolar Celarčeve, ki prihaja iz kovote Cerarjeve SMC, ni odgovoril konkretno, saj naj bi bila to stvar vlade oz. premierja Mira Cerarja. Vodja poslancev SD je le opozoril, da v življenju ni dovolj samo reči, da veliko delaš, pač pa so pomembni rezultati dela.

Poleg vseh težav, ki so se nakopičile v zdravstvu, od dolgih čakalnih vrst do vzdrževanja bolnišnic in zadnje čase odmevnih kadrovskih težav v ljubljanskem kliničnem centru, ministrici voda teče v grlo tudi zaradi sprejemanja reformne zakonodaje.

V koaliciji še vedno čakajo dopolnjen predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po številnih prejetih pripombah zakonodajno-pravne službe DZ pa se je na tnalu znašla tudi novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo prihodnji teden čaka drugo branje na odboru DZ.

Kustec Lipicerjeva pričakuje dober zakon o zdravstveni dejavnosti

Novelo so partnerji dolgo usklajevali, v prvi obravnavi v DZ pa ji zeleno luč prižgali z veliko pomisleki. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je v torek dejal, da bo glede na vse vsebinske pripombe zakonodajno-pravne službe DZ težko zakon kakovostno popraviti z dopolnili, zato se zavzema za zaustavitev postopka.

Vendar v SMC vrnitvi na izhodišče nasprotujejo, kar je danes ponovila tudi vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. Dejala jer da se mora parlamentarni postopek nadaljevati. Kustec Lipicerjeva pričakuje, da bodo koalicijske poslanske skupine in ministrstvo poiskali kompromis ter sprejeli dober zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bo moderniziral delovanje javnega zdravstvenega sistema.

Kaj pravi ministrica?

Kolar Celarčeva pa je na na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da ima že od začetka mandata strategijo, koncept, kako reševati težave. Spomnila je na to, v kakšnem stanju je prejela zdravstveni sistem. "Analiza bo lepo pokazala, kaj se je v preteklosti dogajalo v zdravstvu," je prepričana.

Spomnila je še, da je DZ sprejel dolgoročno strategijo za področje zdravstva in po njenih besedah je tudi novela zakona o zdravniški službi, ki ji je vlada danes prižgala zeleno luč, korak, ki bo pripomogel k reševanju težav. "Vemo, kaj delamo in kam gremo," je zagotovila ministrica.

Vlada potrdila predlog novele zakona o zdravniški službi

Vlada je na današnji seji dala zeleno luč predlogu novele zakona o zdravniški službi. Novela med drugim predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z ZZZS na proračun, še letos bi prenesli 23 milijonov evrov. Kot je tvitnila vlada, bo zakon tudi pripomogel k povečanju števila zdravnikov v Sloveniji.

Ne spreglejte