Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2022,
13.38

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

25

Natisni članek

Igor Jurišič Stranka mladih - Zeleni Evrope SD Tanja Fajon

Petek, 25. 3. 2022, 13.38

2 leti, 1 mesec

SD in Stranka mladih podpisali sporazum o sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

25

tanja fajon | "Socialni demokrati smo danes še bolj zelena stranka, razumemo, kaj je zeleno, in tako bomo ravnali naprej," je dejala Fajonova. | Foto STA

"Socialni demokrati smo danes še bolj zelena stranka, razumemo, kaj je zeleno, in tako bomo ravnali naprej," je dejala Fajonova.

Foto: STA

Stranka mladih – Zeleni Evrope (SMS) in SD sta danes podpisali sporazum o sodelovanju. V njem sta se predsednica SD Tanja Fajon in predsednik SMS Igor Jurišič zavezala, da bosta stranki med drugim sodelovali pri reševanju podnebne in okoljske krize, zagotavljanju pravičnega zelenega prehoda ter zaščiti narave in naravnih virov.

Stranka SMS na tokratnih državnozborskih volitvah ne bo kandidirala, temveč podpira stranko SD. "Te volitve so preveč pomembne, naša želja po merjenju lastne prepoznavnosti, ki bi lahko končala pri dveh ali treh odstotkih in šla v izgubljene glasove, pa predstavlja preveliko tveganje," je odločitev stranke pojasnil Jurišič.

Po njegovih besedah na aprilskih volitvah volivci ne bodo odločali zgolj o tem, katera stranka bo prevzela vodenje vlade, pač pa tudi o tem, kakšno demokracijo si želimo v prihodnje. "Ali želimo demokracijo neustavnih odlokov, vodnih topov in solzivca ali želimo demokracijo svobodnih medijev in demokracijo civilne družbe," je poudaril.

volitve, Srbija
Novice Razkrito: kje bodo kandidirale posamezne stranke in liste

S sporazumom se zavezujeta k reševanju podnebne in okoljske krize

Sporazum volivcem, ki želijo na prihajajočih volitvah v DZ voliti zeleno stranko, omogoča, da volijo stranko SD, je dejal. V SD po njegovih besedah vidijo stranko, ki podpira nevladne organizacije, zato so v sodelovanju z njo videli priložnost, da v ospredje pripeljejo zelene teme.

SD | Foto: STA , Foto: STA ,

Po besedah Fajonove se stranki s sporazumom med drugim zavezujeta k reševanju podnebne in okoljske krize, k pravičnemu zelenemu prehodu, zaščiti narave in naravnih virov, sanaciji okoljskih žarišč ter zagotavljanju zdravega življenjskega prostora.

Kot je pojasnila, je takšno sodelovanje pomembno ter dokazuje, da v SD zmorejo sodelovati in da bodo 24. aprila zmagale spremembe. "Socialni demokrati smo danes še bolj zelena stranka, razumemo, kaj je zeleno in tako bomo ravnali naprej," je dejala.

Tudi v SD za moto Podnebje pred kapital

Kot je razvidno iz sporazuma o sodelovanju, se bosta stranki zavzemali, da Slovenija do leta 2050 postane podnebno nevtralna družba. Prizadevali si bosta tudi za izvedbo referenduma o prihodnji rabi jedrske energije, vključno z odločitvijo o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Sporazum med strankama velja v obdobju od leta 2022 do leta 2026, kar ustreza mandatu naslednje zasedbe DZ.

Fajonova se je v izjavi dotaknila tudi današnjih podnebnih štrajkov, ki jih je organiziralo gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Tudi v stranki SD imajo po njenih besedah moto Podnebje pred kapital.

Bojan Požar
Novice Bojan Požar ne gre v pripor #video
c
Novice Dnevna meritev moči strank: te štiri bi ostale izven parlamenta
Ne spreglejte