Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

protest Cesta Policija

Torek, 12. 7. 2016, 19.56

6 let, 7 mesecev

Savinjčani pregnali vladne predstavnike. Na pomoč priskočila policija.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Policija | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Prebivalci Šmartnega ob Paki so skupaj s tamkajšnjo civilno iniciativo in vaško skupnostjo Podgora pripravili protest proti gradnji hitre ceste Velenje–Šentrupert. Tam je bila danes napovedana tudi javna obravnava predlagane hitre ceste, a so Savinjčani predstavnike države pregnali, posredovala je tudi policija.

Udeleženci protesta v Šmartnem ob Paki so se zavzeli za rešitve, ki povzročajo manj okoljske škode, manj vpliva na kulturno krajino, ohranjajo najboljša kmetijska zemljišča, vodne vire in hkrati po nepotrebnem ne prizadenejo 43 družin, ki bi jim za potrebe te ceste rušili domove.

"Rešitve, ki so boljše, hitrejše in bolj racionalne pri porabi javnega denarja. Žrtev naše doline bi bila res po nepotrebnem prevelika. Tu je poligon za politiko in ostale vpletene, saj so pri umeščanju tako velikih infrastrukturnih objektov v prostor prisotni veliki apetiti in veliko želja," so opozorili udeleženci protesta.

Zaradi hitre ceste je na območju Mestne občine Velenje predvidena rušitev 18 stanovanjskih objektov, enega večjega gospodarskega objekta in 19 pomožnih objektov. | Foto: Klemen Korenjak Zaradi hitre ceste je na območju Mestne občine Velenje predvidena rušitev 18 stanovanjskih objektov, enega večjega gospodarskega objekta in 19 pomožnih objektov. Foto: Klemen Korenjak

Protestniki odnesli javno obravnavo

Na območju Občine Šmartno ob Paki, kjer je bila danes napovedana javna obravnava predlagane hitre ceste, je predvidna rušitev 24 stanovanjskih in 44 pomožnih objektov. Po poročanju Radia Slovenija pa so Savinjčani predstavnike države pregnali s predstavitve, posredovati je morala policija, javno predstavitev pa so kmalu prekinili.

Na območju Občine Polzela je predvidna rušitev enega stanovanjskega in enega večjega gospodarskega objekta. Na območju Občine Braslovče pa ni predvidenih rušitev.

Po podatkih okoljskega ministrstva je omenjena cesta načrtovana kot štiripasovnica z vmesnim ločilnim pasom in odstavnimi nišami. Dolžina trase je približno 14 kilometrov in se začne v priključku Velenje jug, v nadaljevanju pa poteka prek predorov Podkraj, Andraž in Veliki Vrh, preide v dolino Hudega potoka in Podgore, kjer potem poteka po zahodnem območju Gore Oljke.

Za viaduktom Gora Oljka se cesta spusti proti priključku Podgora, z viaduktom prečka železniško progo Celje–Velenje ter se približa naselju Parižlje. Od priključka Parižlje pa cesta poteka do novega priključka na avtocesto Šentilj–Koper, ki se nahaja zahodno od obstoječega priključka Šentrupert.

Po navedbah omenjene iniciative je predlagana hitra cesta trikrat dražja od tiste proti Arji vasi, ker ima tri predore in po novem tudi pokrit vkop, neskladna pa je tudi s strategijo prostorskega razvoja Slovenije, saj ne povezuje Velenja in Celja.

Ne spreglejte