Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 8. 2018,
6.33

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

31

Natisni članek

Marjan Šarec vlada predsednik vlade

Petek, 24. 8. 2018, 6.33

5 let, 8 mesecev

Svet stranke DeSUS soglasno o vstopu v vlado

Bratuškova postavila pogoj za vstop v Šarčevo koalicijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

31

Svet SAB je podprl vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre, in to v vseh fazah postopka. V ministrsko ekipo predlagajo Alenko Bratušek, Marka Bandellija in Petra Jožefa Česnika. Skrbi pa jih nepredvidljivost Levice. Svet stranke DeSUS je medtem soglasen o vstopu v vlado, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Kot so sporočili iz SAB, je svet stranke danes sprejel pet sklepov, in sicer, da se strinjajo s predlogom koalicijske pogodbe, ker vključuje njihove ključne zahteve o ureditvi zdravstva in pokojnin. Soglašajo tudi s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev ter s sporazumom o sodelovanju med Levico in strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Kdo so ministri, ki jih želijo v SAB

V enem od sklepov so nanizali svoje ministrske kandidate, ki so bili vsaj neuradno znani že nekaj dni: predsednico stranke Alenko Bratušek predlagajo za ministrico infrastrukturo, poslanca in nekdanjega župana Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, trenutno najstarejšega poslanca, ki je več desetletij bival v tujini, Petra Jožefa Česnika, pa za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pred vstopom v koalicijo postavili pogoj

V zadnjem sklepu pa so zapisali, da "svet SAB podpira vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra, in to v vseh fazah postopka. V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla".

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednik sveta SAB Roman Jakič je v izjavi po seji sveta dejal, da je svet sklepe sprejel z večno glasov. Člani sveta stranke so se namreč, kot so pojasnili v stranki, strinjali, da je SAB v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane ključne prioritete stranke, in sicer, da ima ureditev zdravstva absolutno prednost, dvig pokojnin in več stanovanj za neprofitni najem. "Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti," so ob tem dodali.

Zadovoljni so bili tudi, da se je vodstvu v koalicijskih pogajanjih uspelo dogovoriti za vodenje treh pomembnih resorjev. Hkrati pa so v triurni razpravi izrazili dvome in bojazni, "da nova vlada ne bo dovolj učinkovita, saj je manjšinska, partnerska stranka, ki koalicijo podpira od zunaj, pa povsem nepredvidljiva in je za zaščito svojega domnevnega ugleda pripravljena tudi rušiti dobre zamisli in politične partnerje".

Svet stranke DeSUS soglasno o vstopu v vlado

Izvršni odbor in svet DeSUS sta danes razpravljala o sodelovanju v Šarčevi vladi, koalicijski pogodbi, sporazumu o sodelovanju z Levico ter kadrovskem razrezu bodoče vlade. Kot je poudaril Karl Erjavec, je bil svet stranke o sodelovanju v vladi soglasen.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Med poudarki iz predloga koalicijske pogodbe, pomembnimi za DeSUS, je Erjavec opozoril na popravo odmernega odstotka za pokojnino z 58 na 63, zvišanje vdovskih pokojnin, izredno usklajevanje pokojnin, demografski sklad, seniorsko olajšavo, krepitev javnega zdravstva in vzpostavitev posebnega programa za skrajšanje čakalnih vrst.

"Pričakujemo, da se bo večji del tega, kar je zapisano, tudi uresničilo," je poudaril.

Marjan Šarec
Novice Dosegli načelni dogovor o razdelitvi ministrstev. Katera stranka bo vodila kateri resor? #video

Po kadrovskem razrezu DeSUS pripadata dve ministrstvi, in sicer ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo. Kot je pojasnil Erjavec, so danes potrdili imeni obeh kandidatov. Za obrambnega ministra bo kandidiral sam, na mesto kmetijske ministrice pa bodo predlagali Aleksandro Pivec. V torek se bo Erjavec sešel s poslansko skupino, da se dogovorijo še o imenu kandidata za podpredsednika državnega zbora.

Vilfana in Prikla bodo predlagali za državna sekretarja

V stranki so se sicer tudi že odločili, da bodo za državnega sekretarja za šport predlagali Petra Vilfana, za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje pa Uroša Prikla. DeSUS si prav tako želi, da bi tudi na finančnem ministrstvu imel enega od štirih državnih sekretarjev. Kot je dejal Erjavec, imajo dobrega kandidata, a imena za zdaj ni želel razkriti.

Trinajsta slovenska vlada bo predvidoma potrjena 13. septembra

Predsedniki peterice strank so danes nadaljevali pogovore o oblikovanju nove vlade pod okriljem premierja Šarca. Kadrovskega razreza mest državnih sekretarjev še niso povsem dorekli, so pa začrtali časovnico koalicijskega dogajanja v prihodnjem tednu.

Pogovore z ministrskimi kandidati naj bi Šarec opravil med ponedeljkom in sredo. V četrtek je predviden podpis koalicijske pogodbe med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, nato pa naj bi v petek sledila vložitev predloga ministrske liste v DZ.

Pred potrditvijo na ministrsko funkcijo morajo kandidati prestati še zaslišanja pred pristojnimi odbori DZ. Ta so predvidena v petek, 7. septembra, ter v ponedeljek, 10. septembra. Ob morebitnih negativnih ocenah predstavitve kandidatov lahko po poslovniku DZ predsednik vlade sicer te v treh dneh tudi še zamenja.

Če do tega ne bo prišlo, bo v četrtek, 13. septembra, predvidoma sledila nova izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci volili 13. slovensko vlado.

Delo obrambnega ministra bo zanj, kot je priznal, kar velik izziv. Med drugim je poudaril, da Slovenska vojska za normalno delovanje potrebuje primerna tehnična sredstva. O projektu nakupa osemkolesnikov boxer je izrazil zadovoljstvo, da gre za relacijo med državama, ne za razpis, na katerem bi se podjetja potegovala za posel. "Upam, da bo vojska dobila vse tisto, kar potrebuje. Upam tudi, da bomo povečevali sredstva za obrambo," je poudaril Erjavec, ki morebitne zamenjave v vrhu vojske ne načrtuje.

Erjavec verjame, da bo Cerar dober zunanji minister

Za predsednika SMC Mira Cerarja, ki ga bo očitno nasledil na položaju zunanjega ministra, pa je Erjavec povedal, da zelo dobro pozna razmere v mednarodnem prostoru, saj je vodil vlado. "Mislim, da bo dober minister za zunanje zadeve," je dejal.

Ni pa želel Erjavec komentirati namigov, da bi za ministra za zdravje utegnil kandidirati nekdanji prvi mož ZZZS Samo Fakin. Dodal je le, da v kratkem pričakuje sestanek predsednikov vseh koalicijskih strank, na katerem bi se o imenih še podrobneje pogovorili.

koalicija
Novice "Politkomisarji", ki so bili nekoč proti, zdaj pa bi reformirali zdravstvo

Člani sveta stranke so bili sicer po besedah Erjavca zelo zadovoljni z dosežkom DeSUS tako pri vsebini koalicijske pogodbe kot tudi s kadrovskim razrezom. Pogajanja je sicer označil za naporna in napeta. "Ampak moje mnenje je, da je tisto, kar se težko rodi, potem tudi težko razdreti," je dodal. Pričakuje, da bo sodelovanje petih strank zahtevalo veliko medsebojnega usklajevanja. Je pa po njegovih besedah ključ, da ta vlada konča mandat, petorček, ne Levica.

Erjavec je ob tej priložnosti komentiral tudi navedbe o nezadovoljstvu članov nekaterih občinskih odborov, med drugim v Kamniku in Domžalah. Nekateri naj bi DeSUS že zapustili in se pridružili SAB. Kot je dejal Erjavec, jim želi veliko sreče, prav tako pa želi veliko sreče predsednici SAB Alenki Bratušek. "Gre za ljudi, ki jih zlasti zanima kariera, ne pa program," je povedal.

V ponedeljek bodo postopke potrditev vstopa v vlado in kandidatov za ministre na organih strank izpeljali še v SMC, SD in LMŠ. Tako naj bi bil v ponedeljek tudi dokončno oblikovali seznam ministrske ekipe.
Matjaž Han
Novice Matjaž Han si ne predstavlja, da bi lahko minister vplival na procese na sodišču
Ne spreglejte