Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
19.43

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

22

Natisni članek

Brane Kralj Irena Prijović Uradni list Marjan Šarec Igor Šoltes

Sreda, 28. 8. 2019, 19.43

4 leta, 8 mesecev

Generalni sekretar LMŠ naj bi pritiskal na nadzornico, Šarec pričakuje pojasnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

22

Brane Kralj | Kot je navedeno v dopisu, naj bi Prijovićevo 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ, ki naj bi ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu, mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH". | Foto STA

Kot je navedeno v dopisu, naj bi Prijovićevo 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ, ki naj bi ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu, mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Foto: STA

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. V dopisu je zapisala, da jo je Kralj poklical in dejal, da država pričakuje njegovo imenovanje. Kralj je dejal, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pritiske Kralja prijavila pristojnim institucijam, tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in protikorupcijski komisiji. Potrdila je tudi verodostojnost dokumenta, ki ga je o tem danes objavil urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar.

Kot je navedeno v dopisu, jo je 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ, ki ji je naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Kot je še zapisala v dopisu, takšno ravnanje razume kot nezakonito in izrecno prepovedano ter napad na njeno osebno integriteto.

Kadrovski postopek imenovanja direktorja sicer še traja, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov. | Foto: STA , Kadrovski postopek imenovanja direktorja sicer še traja, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov. Foto: STA ,

Podrobnosti bo pojasnila v četrtek

Podrobnosti bo Prijovićeva pojasnila KPK na četrtkovem sestanku. Za zdaj želi povedati to, kar je navedla v dopisu, ki je zakrožil v javnosti. Kadrovski postopek imenovanja direktorja sicer še traja, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov.

Kralj potrdil klic

Kralj je za STA potrdil, da je klical Prijovićevo. "Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto," je Kralj danes pojasnil za STA. Na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost in odstopil, za zdaj ni želel odgovoriti.

Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec sicer od Kralja do četrtka pričakuje pojasnila.

Kot smo na Siol.net razkrili minuli teden, se je Šoltes, prvo ime liste DeSUS na zadnjih evropskih volitvah in nekdanji evropski poslanec, prijavil na razpis za novega direktorja, ki ga je nadzorni svet Uradnega lista objavil po junijski zamenjavi Matjaža Peterke. Ta se je moral posloviti zaradi očitkov o nepravilnostih pri nakupih, kadrovanju in izplačilu nagrad, ki jih obravnavata tudi računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot smo na Siol.net razkrili minuli teden, se je Šoltes, prvo ime liste DeSUS na zadnjih evropskih volitvah in nekdanji evropski poslanec, prijavil na razpis za novega direktorja, ki ga je nadzorni svet Uradnega lista objavil po junijski zamenjavi Matjaža Peterke.  | Foto: Ana Kovač Kot smo na Siol.net razkrili minuli teden, se je Šoltes, prvo ime liste DeSUS na zadnjih evropskih volitvah in nekdanji evropski poslanec, prijavil na razpis za novega direktorja, ki ga je nadzorni svet Uradnega lista objavil po junijski zamenjavi Matjaža Peterke. Foto: Ana Kovač

Igor Šoltes
Novice To je državno podjetje, ki ga želi voditi Igor Šoltes

Čakanje na vrnitev v politiko?

Morebitno imenovanje Igorja Šoltesa, nekdanjega predsednika računskega sodišča, direktorja urada za javna naročila in informacijskega pooblaščenca, bi verjetno pomenilo korak nazaj v njegovi karieri.

Podjetje Uradni list, ki izdaja istoimensko uradno glasilo, ukvarja pa se tudi z izobraževanjem in upravljanjem baz podatkov, letno ustvarja okrog dva milijona evrov prihodkov, zaposluje pa približno 30 ljudi. Čeprav je plača za slovenske razmere še vedno razmeroma visoka (od pet do šest tisoč evrov bruto), je nekajkrat nižja od tiste, ki jo je od leta 2014 prejemal kot evropski poslanec.

Tudi zato je ključno vprašanje, ali je morebitni Šoltesov prihod na Uradni list zgolj začasen, namenjen čakanju na vrnitev v politiko.

Marjan Šarec in Ana Brnabić
Novice Šarec in Brnabićeva v Beogradu potrdila dobre odnose med Slovenijo in Srbijo #video
Marjan Šarec
Novice Šarec: Vsak naj pometa pred svojim pragom
Marjan Šarec, sejem Agra, kmetijstvo, kmetovanje
Novice Šarec: problemi v kmetijstvu so rešljivi, volkov je preveč
Marjan Šarec
Novice Šarec z izjavami vznemiril Avstrijce: To je nesprejemljivo #video
Jerdska elektrarna Krško, Marjan Šarec
Novice Šarec bi Teš 6 predčasno zaprl in zgradil drugi blok jedrske elektrarne #video
Ne spreglejte