Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2019,
10.11

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,74

20

Natisni članek

Marjan Šarec Evropska komisija evropski komisarji

Sreda, 17. 7. 2019, 10.11

4 leta, 9 mesecev

Šarec bo za evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča

V koaliciji že vre zaradi Šarčevega predloga komisarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,74

20

Predsednik vlade Marjan Šarec za slovenskega kandidata za evropskega komisarja predlaga Janeza Lenarčiča, stalnega predstavnika Slovenije pri EU. V SD pravijo, da je "enostranska odločitev predsednika vlade neprijetno sporočilo".

Kot je na tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Marjan Šarec, je Janez Lenarčič izkušen, že dolgo dela v diplomaciji in pozna delovanje Evropske unije in vseh evropskih institucij. Gre za dobrega, strokovnega kandidata, kar je to, kar v tem trenutku potrebujemo, trdi Šarec.

Šarec si ne želi sporov v vladi

Vlada bo kandidata potrjevala na četrtkovi seji, je napovedal Šarec, ki je s predlogom že seznanil koalicijske partnerje. | Foto: Reuters Vlada bo kandidata potrjevala na četrtkovi seji, je napovedal Šarec, ki je s predlogom že seznanil koalicijske partnerje. Foto: Reuters "Od volitev 26. maja do danes sem dolgo tehtal možne predloge in na koncu prišel do odločitve, da Slovenija v tem trenutku glede na sestavo vlade potrebuje nevtralnega kandidata," je pojasnil. Dodal je, da sta stranki SD in LMŠ osvojili po dva evropska poslanca, druge stranke koalicije pa niso bile uspešne, zato se mu ne bi zdelo pravično, da bi bil kandidat član ene od koalicijskih strank.

"Ta predlog utemeljujem kot pravičen predlog do vseh partnerjev v koaliciji. Ne zato, ker med ministri ne bi bilo primernih kandidatov, ampak zato, ker ne želim, da v vladi prihaja do kakršnihkoli sporov. Ne želim ponovitve preteklega izbora pred petimi leti. Zato mislim, da je najbolj pošteno do vseh, da ne predlagamo strankarskega kandidata, ampak strokovnega," je svojo odločitev pojasnil premier.

Kdo je Janez Lenarčič

Lenarčič je leta 2008 postal direktor Urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) s sedežem v Varšavi. Lenarčiča, do tedaj slovenskega državnega sekretarja za evropske zadeve, je takrat potrdilo vseh 56 držav.

V kabinetu premierja Mira Cerarja je bil državni sekretar za zunanje in evropske zadeve. Tam je sodeloval z Igorjem Mallyjem, zdaj državnim sekretarjem v kabinetu Marjana Šarca in njegovim ključnim svetovalcem za zunanjo politiko. Že leta 2014 je bil Lenarčič v Cerarjevih kombinacijah za komisarski položaj, za katerega je nato tedanja vlada izbrala Violeto Bulc. Leta 2016 je postal slovenski veleposlanik na stalnem predstavništvu pri EU v Bruslju.

Položaj veleposlanika pri EU je Lenarčič očitno dobro unovčil. Na tem položaju namreč spremlja naše državnike in ministre na najpomembnejših uradnih in neuradnih sestankih, med drugim tudi aktualnega predsednika vlade Marjana Šarca. Ta naj bi tako že imel priložnost, da spozna njegovo delo, in se je zato tudi odločil zanj. Na tem položaju je Lenarčič dobil tudi vpogled v drobovje delovanja EU. 

Naši sogovorniki ga opisujejo kot klasičnega birokrata brez političnega vpliva, ki nikoli ni imel političnih ambicij. Mnenja o njegovem delu v Bruslju v obdobju po sprejetju arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško so deljena. V tem obdobju naj bi se sprl tudi z Martinom Selmayrjem, vodjo kabineta tedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je ključno vplival na to, da je mnenje Pravne službe Evropske komisije še pred razpravo na ravni komisarjev končalo v predalu. Selmayr je včeraj potrdil, da zapušča Bruselj.

Je sin Andreja Lenarčiča, nekdanjega poslanca Slovenske nacionalne stranke (SNS) med letoma 1992 in 1996. 

Verjame, da bodo koalicijski partnerji videli nacionalni interes

Premier je še povedal, da se mu zdi pomembno, da so koalicijski partnerji kljub morebitnim zameram enotni in da jutri na vladi podprejo kandidata. "S tem bomo sporočili, da Slovenija deluje enotno, da pošilja dobrega kandidata in da si ne želimo ponovitve preteklega izbora." Sam verjame, da bodo partnerji videli nacionalni interes Slovenije in potrebo po enotnosti.

Šarec je dodal, da je za Slovenijo izjemnega pomena, da kandidata pošljemo pravočasno, da se nam ne bo zgodilo enako kot pred petimi leti, ko smo zamudili in zato v drugih kabinetih nismo imeli ljudi, kar je sicer običajno.

Neprijetno sporočilo za SD

Iz koalicijske SD so sporočili, da je "enostranska odločitev predsednika vlade Marjana Šarca neprijetno sporočilo". Odgovornost predsednika vlade je, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji, so zapisali. V SD so nasprotovali tudi politični trgovini okoli imenovanja nove predsednice Evropske komisije, zato pričakujejo, da bo Slovenija za komisarja izbrala osebo z demokratično legitimnostjo kot ključnim pogojem, ob tem pa še s kompetencami, izkušnjami in ugledom v Sloveniji, v Evropski uniji in širše.

Dejan Židan | Foto: STA , Foto: STA ,

DeSUS bo podprl Šarčev predlog

Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS, napoveduje, da bo njihova stranka podprla Šarčev predlog. "Predsednik vlade se je odločil za neodvisnega kandidata. Že zaradi tega gre pričakovati, da ga bo vlada podprla," je dejal Jurša.

Biti predlagan za komisarskega kandidata je zame izjemna čast in odgovornost hkrati, je za STA izpostavil Lenarčič v prvem komentarju odločitve. Predsedniku vlade se zahvaljuje za izkazano zaupanje in izpostavlja zavedanje, da je to šele prvi korak.

"Izpostaviti velja, da ko bo vlada Republike Slovenije odločila o tem in se bo o njenem predlogu seznanil pristojni odbor državnega zbora RS, bo to šele začetek procesa imenovanja evropskega komisarja," je poudaril Lenarčič v pisni izjavi za medije.

Če mu bo tovrstno zaupanje izkazala tudi slovenska vlada, se zaveda, da si bo moral najprej pridobiti zaupanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, nato pa še pristojnega odbora v Evropskem parlamentu.

"Tega se bom lotil s polno predanostjo in odgovornostjo do Slovenije, institucij EU, predvsem pa slovenskih in vseh ostalih evropskih državljank in državljanov," je še izpostavil Lenarčič. (STA)

Če ne bo dovolj žensk, bo predsednica zahtevala nova imena

Šarec se je za Lenarčiča odločil kljub pozivu nove predsednice Evropske komisije Nemke Ursule von der Leyen. Ta je poudarila, da želi enakopravno zastopanost žensk v Komisiji. Če med predlogi za komisarje ne bo dovolj žensk, je pripravljena od držav članic zahtevati nova imena. Še pred izvolitvijo je članicam tudi naložila, da naj predlagajo dva komisarska kandidata, žensko in moškega.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kar se tiče zahteve po dveh kandidatih je predsednik vlade danes povedal, da večina držav ne bo poslala dveh kandidatov, ker je potem eden že avtomatično izgubljen, vsi pa "vemo, kaj se dogaja s tistimi, ki niso izbrani. Rado se jih etiketira, označi za poražence …".

Slovenija bi imela komisarja za širitev

Po naših informacijah si slovenska stran najbolj želi komisarja za širitev. To je na novinarski konferenci danes potrdil tudi premier. Kot je dejal, si bo Slovenija prizadevala dobiti čim bolj primeren resor, ena od opcij je tudi širitev.

Ursula von der Leyen
Novice Kdo je Šarcu pomagal ustaviti Plenkovića #analiza

Prvič, Slovenija ima velike gospodarske in druge interese na območju Balkana, ki se spet pogreza v vedno večjo nestabilnost. Precejšnji del krivde za to gre pripisati tudi EU, ki je v Junckerjevem mandatu domala popolnoma pozabila na ta del Evrope.

In drugič, težko je verjeti, da gre za položaj, za katerega se bo borilo veliko držav. Če odštejemo Hrvaško, ki ji EU ne more zaupati širitve že zaradi nerešenih vprašanj v odnosu do Srbije in BiH, in Avstrijo, od koder prihaja dozdajšnji komisar Johannes Hahn, bi lahko imela Slovenija prednost zaradi geografskih in zgodovinskih razlogov.

Kaj je o izboru kandidata povedal politični analitik Andraž Zorko:

Video: Planet TV

Ne spreglejte