Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
14.40

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

24

Natisni članek

poslanci Državni zbor Marjan Šarec

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 14.40

5 let, 4 mesece

Šarec Kordišu: Boste vi razložili vojakom, da bodo šli peš ali s kolesom po Afganistanu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

24

Intervju: Marjan Šarec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je danes v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev, ki so se med drugim nanašala na gradnjo predora Karavanke, nakup vojaške opreme in na področje zdravstva.

Šarec je na poslansko vprašanje Ive Dimic (NSi) o programu otroške srčne kirurgije dejal, da za zdaj omenjeni program ostaja v kliničnem centru, pričakuje pa poostren nadzor mednarodnih inštitucij. Sicer meni, da bo za povrnitev zaupanja v zdravstvo treba ukrepati zlasti v sistemu javnega naročanja in okrepiti informacijsko tehnologijo.

Marjan Šarec Borut Pahor
Novice Šarec kritičen do Pahorja #Katalonija

Kar zadeva zdajšnje dogajanje, pa je povedal, da se minister za zdravje Samo Fakin intenzivno ukvarja s to problematiko, za zdaj omenjeni program ostaja v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru.

Šarec se strinja z Dimičevo, da se mora povrniti zaupanje ljudi v zdravstvo. Spomnil je, da je v preteklem tednu opravil sestanek tudi s starši oziroma predstavnikoma staršev otrok, ki imajo tovrstne težave, in tudi "onadva sta opozorila ravno na to zaupanje". Zato so se dogovorili, da je ključna zadeva nadzor, ki bo mednarodni.

Šarec za spremembo zakonodaje

Šarec je v luči zapletov z izbiro izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora priznal, da zakonodaja "zagotovo ni dobra v vseh segmentih in bo treba določene zadeve spremeniti". Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Zvonka Černača (SDS), konkretni postopek težko komentira, upa pa na čimprejšnji začetek gradnje. Černač je poudaril tudi, da so trije člani revizijske komisije obenem člani koalicijske SD.

"Vsak, ki je kadarkoli izvajal investicijo, na ravni države, občine ali javnega zavoda, ve, kako se te zadeve odvijajo. Ve, da je že ne vem katera verzija zakona o javnem naročanju veljavna, pa vsi ugotavljamo, da še vedno ni optimalno," je dejal Šarec.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec: Žogica je na Otoku

Poudaril je, da je državna revizijska komisija neodvisni organ, v katerega ne investitor ne izvajalec ne moreta posegati, ker bi s tem padel postopek. "To, da revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, je pač vaše mnenje, če imate kakšen konkreten podatek ali sum kakšnega kaznivega dejanja, pa prosim, da to podate na pristojne organe," je odgovoril Černaču.

Šarec: Oklepnike zagotovo potrebujemo

Šarec se je danes v DZ strinjal s poslancem Levice Miho Kordišem, da v Sloveniji skoraj ni bilo večjega vojaškega nakupa, ki ga ne spremljale težave. Kot je zagotovil, bo vlada še posebej budno bdela nad tovrstnimi naročili, ni pa se strinjal s poslancem, da bi morali odpovedati naročilo oklepnikov 4x4 oshkosh.

Intervju: Marjan Šarec
Mnenja Marjan Šarec za Siol.net: Lahko tvitajo ali pišejo, kar hočejo. Konec je!

Predsednik vlade mu je pojasnil, da Slovenija oklepnike zagotovo potrebuje, saj se bo z njimi nadomestilo iztrošene hummerje. "Hummerji so iztrošeni in jih je treba nadomestiti, sicer bomo lahko šli po vojašnicah, pa jim boste vi razložili, da bodo šli peš ali s kolesom po Afganistanu, kjer je morebitno minsko polje," je dejal Kordišu.

Ob tem je spomnil na zavezo naše države ob vstopu v zvezo Nato leta 2004, da bo dolgoročno povečala raven obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP. "To je bilo sprejeto v DZ leta 2010, tako da si tega nismo izmislili mi," je dejal in dodal, da do leta 2024 tega cilja zagotovo ne bomo dosegli, kar je povedal tudi generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu. A vojske ne potrebujemo zaradi zveze Nato, temveč zaradi naše lastne varnosti, je dodal.

Ne spreglejte