Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kibernetska varnost Slovenija Nato Ministrstvo za obrambo sodelovanje

Torek, 10. 5. 2016, 16.58

6 let, 6 mesecev

S pomočjo Nata do boljše kibernetske obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kibernetska varnost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Danes je bil v Ljubljani podpisan nov memorandum o sodelovanju med Slovenijo in Natom na področju kibernetske obrambe. Gre za pomemben korak v smeri krepitve sodelovanja z Natom, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Danes podpisani memorandum predstavlja drugo generacijo tovrstnih sporazumov, ki so jo potrdile zaveznice v skladu z Natovo politiko kibernetske obrambe iz leta 2014.

Sporazum je namenjen krepitvi in izboljšanju sodelovanja na področju kibernetske obrambe ter pomoči med Natom in nacionalnimi oblastmi, pristojnimi za kibernetsko obrambo. Državni sekretar Miloš Bizjak je v nagovoru ob podpisu spomnil, da je slovenska vlada februarja letos sprejela nacionalno strategijo kibernetske varnosti, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Spremenjeno varnostno okolje zahteva boljšo odzivnost

Pomočnik generalnega sekretarja Nata Sorin Ducaru je poudaril, da je memorandum pomemben z vidika krepitve sodelovanja in bolj strukturirane izmenjave informacij. | Foto: STA , Pomočnik generalnega sekretarja Nata Sorin Ducaru je poudaril, da je memorandum pomemben z vidika krepitve sodelovanja in bolj strukturirane izmenjave informacij. Foto: STA ,

Dodali so, da ministrstvo za obrambo na kibernetskem področju daje velik pomen tesnemu sodelovanju različnih služb tako na nacionalni kot mednarodni ravni, kjer sodelujejo z zaveznicami in Natom, saj je to temelj za uspešno delovanje v razmerah hitrega razvoja in sofisticiranosti kibernetskih groženj.

Za Slovenijo je memorandum pomembno orodje utrjevanja nacionalne kibernetske odpornosti in izraz zavezniške solidarnosti, saj opredeljuje postopke pomoči zaveznicam v primeru resnih kibernetskih napadov. Spremenjeno varnostno okolje zahteva boljšo odzivnost, ki jo lahko dosežemo s pravočasno izmenjavo informacij in tesnejšim sodelovanjem, ki vključuje tudi skupna usposabljanja in vaje.

Pomočnik generalnega sekretarja Nata Sorin Ducaru je poudaril, da je memorandum pomemben z vidika krepitve sodelovanja in bolj strukturirane izmenjave informacij, pa tudi z vidika izmenjave najboljših praks, usposabljanj in vaj ter imenovanja konkretnih kontaktnih oseb za hitro odzivnost. Okrepitev praktičnega sodelovanja med Natom in zaveznicami na tem področju prispeva, kot je še dejal, h krepitvi kolektivne varnosti.

Ne spreglejte