Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2020,
10.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Koronavirus Jesenice Splošna bolnišnica Jesenice okužba

Petek, 5. 6. 2020, 10.27

3 leta, 11 mesecev

2. razred OŠ Prežihovega Voranca Jesenice gre v 14-dnevno karanteno

Šolarka z Jesenic pozitivna, testa šolarjev iz Ljubljane pa negativna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Okužbo z novim koronavirusom so v četrtek potrdili pri dveh osebah, pri eni v Ljubljani in eni na Jesenicah. Nato so testirali tudi njune družinske člane, med njimi tri otroke, ki obiskujejo tri različne osnovne šole. Danes zvečer so z NIJZ sporočili, da je šolarka z Jesenic pozitivna, zato gre njen razred v 14-dnevno karanteno. Testa šolarjev iz Ljubljane pa sta negativna.

Pri zaposleni v Splošni bolnišnici Jesenice so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Gre za medicinsko sestro na internem gastroenterološkem oddelku. Brise so vzeli tudi preostalim zaposlenim, nekaj pa so jih napotili v domačo karanteno. Druga okužba, ki so jo potrdili včeraj, pa je bila potrjena pri osebi, ki se je z družino vrnila iz tujine. V enem primeru naj bi se oseba okužila v Rusiji.

Zaposlena je kazala znake slabega počutja, do okužbe pa ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma, je za STA povedal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Miran Rems. "En dan je delala, potem pa je sama ugotovila, da nekaj ni v redu in odšla na odvzem brisa, ki je bil pozitiven," je dodal.

Marko Perković Thompson
Novice Thompson po zeleni luči: Odločitev o prepovedi je bila politično motivirana

Okužbo verjetno prinesla družina iz tujine

Po besedah epidemiologinje je najverjetnejši izvor družina, kjer so imeli pred kratkim obisk iz tujine. Po vrnitvi z dopusta se je v četrtek slabo počutila in je šla na odvzem brisa, ki je popoldan pokazal, da je pozitivna na novi koronavirus.

Zaposlena je kazala znake slabega počutja, do okužbe pa ni prišlo zaradi prenosa virusa z bolnika. | Foto: STA , Zaposlena je kazala znake slabega počutja, do okužbe pa ni prišlo zaradi prenosa virusa z bolnika. Foto: STA ,

V Splošni bolnišnici Jesenice so zvečer imeli krizni sestanek in po zagotovilih Remsa izpeljali vse potrebne ukrepe za preprečitev širitve okužbe. Gastroenterološki oddelek, kjer je delala okužena in kjer je približno 20 bolnikov, so pretvorili v neke vrste izolirani oddelek. Tako bolniki zaenkrat ostajajo v bolnišnici, z njimi pa dela vedno ista ekipa, še navaja STA.

Zaposlenim vzeli brise, nekaj jih je v karanteni

Medtem v bolnišnici čakajo tudi izvide testov, ki so jih že poslali v laboratorij. Zaenkrat so testirali 40 zaposlenih in 18 bolnikov, popoldan pa bodo testirali še popoldansko izmeno. Za šest oseb, s katerimi je okužena, ki je bila v službi le en dan, imela tesnejše stike, je epidemiologinja odredila tudi karanteno. "Danes čakamo, kakšni bodo rezultati brisov za nadaljnje ukrepanje," je povedal Rems za STA.

V četrtek dve novi okužbi

V četrtek so v Sloveniji ob 828 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh ljudeh. Umrl ni noben bolnik, v bolnišnici pa se zdravi šest oseb, kar je ena več kot dan prej. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom do danes potrdili pri 1.479 ljudeh, 109 ljudi pa je umrlo. Na intenzivnem oddelku se ne zdravi nihče. 

Ponovno prepovedali obiske v bolnišnici

Zaradi nastalega epidemiološkega položaja so v bolnišnici odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke, saj je bolnišnica do preklica za obiskovalce zaprta. V Splošni bolnišnici Jesenice od danes ponovno velja tudi prepoved obiskov na vseh oddelkih. Dovoljena je prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku. Pri porodnicah je dovoljena samo prisotnost zdravega partnerja ali ene zdrave osebe.

V karanteno gre razred iz OŠ Prežihovega Voranca

Nekateri mediji pa so poročali, da naj bi bila okužena tudi sorodnica na osnovni šoli Prežihov Voranc na Jesenicah. A na občini so nam dejali, da okužbe tam niso potrdili. So pa učenko, sicer hčer zaposlene v bolnišnici, testirali. Bila je pozitivna, zato gre njen razred v 14-dnevno karanteno.

Učenci drugega razreda, ki ga je obiskovala omenjena, so že danes ostali doma.

Druga okužba v družini, ki je prišla iz tujine, otroka nista okužena

Drugo okužbo pa so včeraj potrdili pri posamezniku v Ljubljani, ki se je z družino vrnil iz tujine. Ostali člani družine so doma, njihovi rezultati pa bodo znani danes popoldne. Šest oseb, ki so povezane z drugim primerom, je v karanteni. Obveščena je tudi šola, ki sta jo obiskovala otroka iz te družine. Testa pri teh dveh otrocih sta bila negativna.

Brazilija
Novice Rekordno število žrtev: vsako minuto umre najmanj en človek #video
Ne spreglejte