Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
16.36

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

Natisni članek

Dimitrij Rupel Peter Jambrek nova stranka

Sreda, 6. 12. 2017, 16.36

6 let, 4 mesece

Rupel: Pobuda o državljanski listi je živa, a dlje od ideje nismo prišli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

Dimitrij Rupel | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poleg kamniškega župana Marjana Šarca naj bi novo stranko pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto ustanavljala tudi nekdanji zunanji minister in nekdanji član SDS Dimitrij Rupel ter prvi predsednik Zbora za republiko Peter Jambrek. Rupel razmišljanja o ustanovitvi nove stranke ne zanika.

Nekdanji zunanji minister in nekdanji član SDS Dimitrij Rupel poročanje Požareporta, da ob pomoči ustanovitelja Zbora za republiko in Nove univerze Petra Jambreka ustanavlja novo stranko z imenom Lista 88, ni zanikal.

Rupel: Treba bi bilo ustanoviti državljansko listo

"Z nekaterimi svojimi prijatelji sem razmišljal o tem, da je treba ustanoviti neko državljansko listo, ampak dlje od razmišljanja in od ideje o tem nismo prišli," je dejal Rupel, ki se trenutno mudi na konferenci v Rimu. 

Na vprašanje, ali podobno razmišlja tudi Jambrek, je Rupel odgovoril: "Seveda, Jambrek je tudi zraven, ampak naj ponovim, da so to za zdaj le abstraktna razmišljanja, do konkretnih korakov pa še nismo prišli."

Dimitrij Rupel je SDS zapustil pred dvema letoma, ko ni bil imenovan v strankin strokovni svet. | Foto: Reuters Dimitrij Rupel je SDS zapustil pred dvema letoma, ko ni bil imenovan v strankin strokovni svet. Foto: Reuters

Dolgoletni zunanji minister SDS zapustil pred dvema letoma

Dimitrij Rupel je iz SDS izstopil pred dvema letoma. Razlog za njegov odhod iz danes največje opozicijske stranke je bilo njegovo neimenovanje v strokovni svet stranke oziroma vlado v senci.

"Mislim, da si tega nisem zaslužil," je potezo vodstva stranke takrat komentiral Rupel in dejal, da je po telefonu poklical predsednika stranke SDS Janeza Janšo in tajnico ter jima sporočil, da naj ga izbrišejo iz stranke.

V politiko je Rupel vstopil konec osemdesetih let kot eden od ustanoviteljev takratne Slovenske demokratične zveze (SDZ). Ko se je ta kasneje združila z Drnovškovo LDS, je član LDS postal tudi Rupel, ki je bil zunanji minister kar v šestih slovenskih vladah. Zadnjič je bil šef slovenske diplomacije v prvi Janševi vladi od decembra 2004 do novembra 2008.

Jambrek se zadnja leta posveča zasebni univerzi in fakulteti

Jambrek, ki je v slovenski javnosti pomembna politična figura desnice, skupaj s pokojnim Francetom Bučarjem velja za očeta slovenske ustave. Podobno kot Rupel je sodeloval pri projektu osamosvojitve, v devetdesetih letih je bil nato prvi predsednik ustavnega sodišča.

Peter Jambrek se je zadnja leta posvečal ustanavljanju zasebne univerze. | Foto: Ana Kovač Peter Jambrek se je zadnja leta posvečal ustanavljanju zasebne univerze. Foto: Ana Kovač

Med junijem in novembrom 2000 je bil notranji minister v desnosredinski vladi pokojnega Andreja Bajuka. Od leta 2004 do leta 2008 je predsedoval Zboru za republiko, zadnja leta pa se je posvečal ustanavljanju ter razvoju zasebne univerze in fakultete.

Z vprašanji glede ustanovitve nove stranke smo se obrnili tudi na Petra Jambreka. Odgovore na vprašanja bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli.
Ne spreglejte