Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
17.35

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

171

Natisni članek

Bruselj Janez Janša Janez Janša Dimitrij Rupel

Sreda, 18. 11. 2020, 17.35

3 leta, 5 mesecev

Rupel: Janševo pismo je odlično, volitve 2014 so bile škandal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

171

"Pismo predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je poslal v Bruselj, je odlično in ga podpiram. Nekoliko sem pa razočaran nad reakcijo predsednika republike Boruta Pahorja. To, da razglaša volitve leta 2014 za legitimne in legalne, pove, kaj si predstavlja pod vladavino prava," pravi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Janez Janša
Novice Ostro pismo Janeza Janše voditeljem EU #video

Kaj sploh je pravna država?

"Najprej bi se morali dogovoriti, kaj je sploh to pravna država. Različne pravnike boste slišali z zelo različnimi interpretacijami. EU bi morala preden grozi s pogojevanjem donacij in subvencij s spoštovanjem vladavine prava, narediti raziskavo o njenem stanju v državah članicah. Ne dvomim, da večina članic kar solidno obvlada vladavino prava, čeprav, če berete klasike prava, to pomeni predvsem ravnanje države v skladu z zakoni, četudi so ti slabi," poudarja Rupel in dodaja:

"EU seveda ni zadovoljna s politiko držav, kot sta Poljska in Madžarska, ampak nikjer ni rečeno, da ti dve državi ravnata v nasprotju z vladavino prava. Mislim, da je Janševo pismo odlično in ga podpiram. Nekoliko sem pa razočaran nad reakcijo predsednika republike Boruta Pahorja. To, da razglaša parlamentarne volitve leta 2014 za legitimne in legalne, pove, kaj si predstavlja pod vladavino prava."

"Če si v Sloveniji vladavino prava predstavljajo tako, da lahko šefa opozicije pred volitvami pošlješ v zapor, smo zelo blizu enopartijskemu sistemu, iz katerega smo se pred 30 leti komaj izvili," meni Dimitrij Rupel. | Foto: STA , "Če si v Sloveniji vladavino prava predstavljajo tako, da lahko šefa opozicije pred volitvami pošlješ v zapor, smo zelo blizu enopartijskemu sistemu, iz katerega smo se pred 30 leti komaj izvili," meni Dimitrij Rupel. Foto: STA ,

Borut Pahor
Novice Kaj na Janševo pismo pravi predsednik Pahor

Kot pravi Rupel, so bile volitve leta 2014 škandal, ker so pred volitvami sodišča poslala v šefa opozicije v zapor. Takšnega ravnanja po njegovih besedah ne bi prenesla nobena demokratična država in demokratični mediji. "To, da pred volitvami pošlješ šefa opozicije v zapor, je zame škandal in najhujša poškodba vladavine prava. Če si Pahor predstavlja, da je to vladavina prava, potem ne vem, kaj naj rečem," je izpostavil.

"Če je tako, smo zelo blizu enopartijskemu sistemu"

Rupel opozarja, da Janša v pismu absolutno zagovarja vladavino prava, vendar pri tem poudarja, da ne sme biti dvojnih meril in da naj se pravna država spoštuje vedno in povsod.

"Da bi ugotovili uresničevanje pravne države, bi bila v državah članicah potrebna temeljita raziskava s strani strokovnjakov, ki bi morali pregledati situacijo v vsaki državi in kako si v vsaki članici vladavino prava predstavljajo. Če si jo v Sloveniji predstavljajo tako, da lahko šefa opozicije pred volitvami pošlješ v zapor, smo zelo blizu enopartijskemu sistemu, iz katerega smo se pred 30 leti komaj izvili," je sklenil Rupel.

Predsedniki strank (brez SDS)
Novice Opozicija kritična do pisma. SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nerazumljive. #odzivi

Na Twitterju se je na dogajanje okoli pogojevanja razdeljevanja evropske pomoči na podlagi spoštovanja vladavine prava odzval tudi pravnik in nekdanji minister za javno upravo in notranje zadeve Gregor Virant, ki je zapisal:

 

Ne spreglejte