Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 9.34

8 let

Rop: Vlada falcona oddala zaradi varčevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji predsednik vlade Anton Rop je pred preiskovalno komisijo, ki pregleduje nakupe vojaške opreme pojasnil, da se je vlada za oddajo letala falcon odločila zaradi varčevanja.

Vlada se je za oddajo odločila zaradi pospešitve konvergenčnih procesov v ekonomskem in pravnem okolju v luči pristopanja EU in prevzemanja evra, je pojasnil Rop. "Če smo želeli uspešno vstopiti, smo morali znižati inflacijo s sedmih na 2,4 odstotka. Če smo želeli znižati inflacijo, smo morali varčevati," je dejal Rop. Rop: Do nakupa falcona sem bil skeptičen Glede nakupa samega je Rop povedal, da je bil kot finančni minister odgovoren za javno blagajno, plačno politiko in pogajanja s socialnimi partnerji, zato je bil v času nabave falcona skeptičen do takšnega nakupa. Ropa je sicer uvodoma zanimalo, zakaj je bil glede na predmet preiskave le on izmed predsednikov vlad povabljen kot priča, kar je ocenil kot pristransko. Pri postopku nakupa sta nameč po njegovih besedah sodelovala vsaj dva predsednika vlad. "To zbuja dvom v poštene namene pri vašem delu," je dejal Rop.

Zaslišanje le politična farsa

Rop je po zaslišanju ocenil, da je šlo "za politično farso in poskus, kako bi nekatere stvari iz preteklosti aktualizirali in skrili tisto, kar je dejansko problem te vlade. To pa je nekredibilnost in slabo upravljanje".

Mirko Bandelj pred komisijo o falconu Nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj je na pričanju pred parlamentarno komisijo, ki pregleduje nakupe vojaške opreme v letih 1994 do 2007, zavrnil tezo predsednika komisije Zvonka Černača (SDS), da je bil nakup vladnega letala falcon negospodaren. Nekaj institucij je preverilo nakup in niso ugotovili nepravilnosti, je povedal Bandelj.

Černač je v oceni zaslišanja povedal, da je bilo iz Bandljevega pričanja mogoče ugotoviti, da je bil nakup negospodaren, ne pa tudi, kdo je zanj odgovoren.

Ne spreglejte