Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
17.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Roman Leljak Anton Drobnič Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 28. 4. 2016, 17.42

6 let, 6 mesecev

Roman Leljak napovedal tožbo zoper Janeza Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Roman Leljak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Prvak SDS Janez Janša in publicist Roman Leljak sta se na Twitterju sporekla zaradi Leljakove objave imen sodelavcev SDV, med katerimi je tudi nekdanji tožilec Anton Drobnič.

Objava Drobničevega imena med sodelavci SDV v knjigi Špiclji Udbe je po besedah Leljaka sprožila val negodovanja na desni politični opciji.

V uvodu v knjigo Špiclji Udbe je Leljak navedel, da mu bodo mnogi verjetno zamerili objavo nekaterih imen. Vendar pa so po njegovih navedbah ti ljudje imeli 25 let časa, da javnosti pojasnijo, zakaj so podpisali sodelovanje z Udbo.

Leljak je zaradi nesoglasij okoli objave spiska imen pred dvema tednoma izstopil iz predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, danes pa se je na Twitterju zapletel v besedni dvoboj z Janezom Janšo.

Janša: V moje stanovanje si nastavil prisluškovalne naprave

Leljak je zapisal, da desni mediji s podporo Drobniču relativizirajo sodelavce Udbe. Janša mu je odvrnil z nasvetom, naj bo bolj objektiven. Dodal je, da je bil Leljak profesionalni agent kontraobveščevalne službe (KOS) in da je v njegovem stanovanju nastavil prisluškovalne naprave.

Janez Janša Romanu Leljaku: Bodi bolj objektiven. | Foto: Ana Kovač Janez Janša Romanu Leljaku: Bodi bolj objektiven. Foto: Ana Kovač

V odzivu je Leljak Janši zapisal, da laže in da bo ta zapis Janša dokazoval na sodišču. Kot je dodatno zatrdil za STA, ni bil nikoli agent KOS in tudi nikoli ni bil v Janševem stanovanju. Zato bo še danes odvetniku dal pooblastilo, da zoper Janšo vloži tožbo.

Leljak verjame, da je bil Drobnič žrtev komunističnega sistema

Leljak je sicer še pojasnil, da je od Drobniča želel iskreno pojasnilo, zakaj je podpisal izjavo o sodelovanju s SDV. Sam sicer verjame, da je bil Drobnič žrtev komunističnega sistema in je bil prisiljen v to. Ker sam tega še ni pojasnil, pa Leljak napoveduje, da bo še danes na spletu objavil njegov celoten dosje. Gre za dosje Maksa Pipana, ki je bilo po besedah Leljaka kodno ime Antona Drobniča, sicer nekdanjega generalnega državnega tožilca in nekdanjega predsednika Nove slovenske zaveze.

V dosjeju je med drugim našel zapisnike o njegovem zaslišanju, poročila njegovega nadrejenega in podatke o tem, kam je bil usmerjen. Tam tudi piše, da je bil usmerjen v spremljanje študentov teologije, je povedal Leljak in pojasnil, da je ta podatek tudi objavil v omenjeni knjigi.

Anton Drobnič je Leljaka označil za udobnega vsegliharja. | Foto: Klemen Korenjak Anton Drobnič je Leljaka označil za udobnega vsegliharja. Foto: Klemen Korenjak

Drobnič: To je znana boljševiška metoda

Drobnič se je sicer na Leljakove zapise med drugim odzval s prispevkom za revijo Demokracija. "Leljakovo udobno vsegliharstvo, ali kot sam pravi, 'ne ločujem, vsi so imeli korist', je pristna in znana boljševiška metoda," je zapisal.

Kot je dodal, pa je novo pri Leljakovem prepisovanju udbovskih seznamov in listin brez ločevanja, da to znano udbovsko metodo nadgradi in kar v časopisnem pogovoru dela reklamo za svoj izdelek ter ga tudi razločno finančno ovrednoti.

Danes pa je Drobnič za STA še dodal, da se z Leljakom ne želi spuščati v polemiko.

Ne spreglejte